Ο Ερντογάν είναι πιο επικίνδυνος από όλους μαζί

  Και από το Ισλαμικό Κράτος, την  Αλ-Κάιντα και τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

petrosΣύγκριση με τον Χίτλερ και φώτα δημοσιότητας έχει κερδίσει για άλλη μια φορά ο Ερντογάν, αφού διάφοροι αναλυτές Ρωσικών Επιστημονικών Κέντρων, εστιάζουν στη δράση και ανάμιξη της Τουρκίας όχι μόνο σε ότι αφορά στο Ισλαμικό Κράτος, το Ιράκ, τους Κούρδους, αλλά και στην Κριμαία όπου λέγεται ότι βοήθησε τους διοργανωτές του πρόσφατου σαμποτάζ αποκλεισμού ηλεκτροδότησης της Κριμαίας και τώρα αποστέλλει «άρβυλα και στρατιωτικές φόρμες» για Τατάρους της Κριμαίας.

Για άλλη μια φορά διαψεύδονται εκείνοι οι ντόπιοι κύκλοι και εφημερίδες που εκτιμούσαν ότι είναι «λεκτική» η διαμάχη με την Τουρκία, ή λίγο πολύ προσωπική κόντρα Πούτιν-Ερντογάν. Η Ρωσία έχει πολύ περισσότερο βάθος και δεν αλλάζει αναίτια πολιτικές, που στο κάτω κάτω επηρεάζουν και την ίδια οικονομικά και άλλως πως.

Τα μέτρα λοιπόν κατά της Τουρκίας συνεχίζονται και χθες αφαιρέθηκαν οι άδειες από σειρά τουριστικών πρακτόρων που έχουν σχέση με την Τουρκία, όπως οι εταιρείες Πήγασος, Ανέξ και Κοράλ. Υπολογίζεται ότι οι ζημιές που θα υποστεί η Τουρκία από τις ρωσικές κυρώσεις σε αυτό τον τομέα θα είναι της τάξης των 6,5 δις ευρώ και πάνω από 2,5 δις από τον κατασκευαστικό τομέα, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Σεργκέϊ Λιχατσιόφ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Συμεών Μπαγδασάροφ, Υπεύθυνου του Κέντρου Μελετών των Χωρών της Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας, «η Τουρκική πλευρά παίρνει μέτρα και για αποσταθεροποίηση της περιοχής της Κεντρικής Ασίας. Δεν αποτελεί μυστικό για κανένα, είπε, ότι οι τουρκικές Μυστικές Υπηρεσίες ασκούν μεγάλη επιρροή σε σειρά τρομοκρατικών οργανώσεων, ακόμα και σε αυτό το Ισλαμικό Κράτος. Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι η Τουρκία υποστηρίζει τις πιο στενές σχέσεις».

Σε συναφείς δηλώσεις του ο Εβγκένι Σατανόβσκι, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, ανέφερε χαρακτηριστικά στο κανάλι Russia 24: «Σήμερα ο Ερντογάν είναι πολύ πιο επικίνδυνος από όλους μαζί, το Ισλαμικό Κράτος την Αλ-κάϊδα και όλες τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις. Ο Ερντογάν είναι ο άνθρωπος που ονειρεύεται, όχι απλά την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τον εαυτό του ως νέο σουλτάνο της Τουρκίας, αλλά θεωρεί ότι αυτή η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία θα είναι χαλιφάτο και σε αυτό θυμίζει πολύ τον Χίτλερ. Τότε ήταν εξαιρετικές οι σχέσεις μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο», κατέληξε ο κ. Σατανόβσκι .