Η ειλικρίνεια και η …διαφάνεια ποτέ δεν έβλαψαν

????????????????????????????????????

Γράφει η Ανδρούλα Γκιούρωφ

Ενοχλεί η έπαρση και η υπογράμμιση της αλαζονίας τους … «εμείς ξέρουμε και εσείς δεν πρέπει να μάθετε μέχρις ότου εμείς θα αποφασίσουμε πότε και πως θα μάθετε…» Αυτή η προσέγγιση δυστυχώς, των  νυν, των  τέως και των πρώην κυβερνώντων για το τι γίνεται στις διαπραγματευσεις για το κυπριακό είναι βλαβερή και επικίνδυνη γιατί αφήνει περιθώρια παραπληροφόρησης και μονομερούς ενημέρωσης  κυρίως από τουρκικής πλευρά.

Ενημερωμένος πολίτης σημαίνει καλός πολίτης και οι πολίτες πρέπει να ειναι συνεχώς ενήμεροι για να μην πέφτουν θύματα  κακής πληροφόρησης που με τη σειρά της αυτή η βλαπτική «ενημέρωση »  οδηγεί σε αρνητικά  αποτελέσματα αφού ήδη ο σπόρος της αμφιβολίας έχει ήδη κάνει τη ζημιά.

Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια  δεν έβλαψαν ποτέ και κανέναν. Ο πολίτης έχει -όσο και αν τον  υποτιμούν -και κρίση και νοημοσύνη να αντιληφθεί ποιό είναι το καλό του και το καλό της πατρίδας του.Ποιά θα είναι τα εχέγγυα αυτού του λαού Ε/κ και Τ/κ να ζήσει ειρηνικά, σε τούτο τον τόπο- που αιματοκυλίστηκε πολλές φορές,   ενωμένος και όχι πλάι πλάι σε σχέσεις «καλής γειτονίας» όπως επιδιώκει η Τουρκία και εσχάτως ο  his master’s voice Μ.Ακιντζί.

Οι αναφορές ότι «δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε δημόσια στην πλατεία Ελευθερίας» σε μια προσπάθεια να μας πείσουν πως τίποτε δεν πρεπει να ξέρουμε τι γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,  ειναι τόσο ηλίθιες και συνάμα κοντόφθαλμες.Και μπάζουν απο παντού. Γιατί ενώ η ε/κ πλευρά κάνει ότι μπορεί για να υπάρχει εχεμύθεια και πλήρης μυστικότητα  στις διαπραγματεύσεις ( με ορισμένες παρασπονδίες γιατί και αυτή διαρρέει επιλεκτικά σε φίλα προσκείμενα Μ.Μ.Ε  αυτά που θέλει)  βγαίνει ο Ακιντζι ή ο όποιος Ακιντζί και λέει μόνο τα δικά του ή παραθέτει τις κόκκινες γραμμές του που είναι σε τελευταία ανάλυση τα περιθώρια και τα χαλινάρια που του βαζει η Τουρκία.

Προκαλούν κλαυσίγελο  με την παιδαριώδη  αφέλεια τους  τα πάσχοντα από έλλειψη πολιτικής διορατικότητας αρθρα , σχόλια ή αναφορές ατόμων  ή και πολιτικών  που προτρέπουν τον κόσμο να μην λαμβάνει υπόψιν τα αρνητικά που περιέχονται στις δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη αλλά να αναζητεί μόνο τα θετικά..Ειδάλλως συμφωνα με την παράλογη  λογική τους  ….«είναι πολέμιοι της λύσης. Είναι αυτοί και μόνον αυτοί που δεν θέλουν λύση και επανένωση και πολεμούν τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».Ετσι τρέχουν με τα φρόκαλα  τους να καθαρίσουν τις ακαθαρσίες που αφήνουν πίσω τους οι Τούρκοι και οι πραιτωριανοί τους μπας και μαγαριστεί  απο τον απόηχο τους  η διαδικασία από τους «αρνητές της λύσης». Η πολιτική μυωπία τους δεν τους επιτρέπει  να ξεχωρίζουν  τις ανησυχίες  από την άρνηση .Δεν τους επιτρέπει να κοιτάζουν κατάμματα κάποιες αλήθειες και να κατανοήσουν την αγωνία του λαού  Ε/κ και Τ/κ όταν οι εμμονές για τα δικαιώματα των σφετεριστών είναι ίσα με αυτά των νόμιμων  ιδιοκτητών. Οταν οι εμμονές για πλειοψηφίες ένθεν κακείθεν προκαλούν συνειρμούς περι δύο κρατών με συστατικά συνομονπονδίας και τα πόδια της Τουρκίας να εξακολουθούν να  πατούν γερά στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της καθημαγμένης Κύπρου. Δεν κατανοούν  γιατί μετά από 41 χρόνια ψάχνουμε ακόμα οστά και λειψάνα ηρώων που έπεσαν υπερ πατρίδας μαχόμενοι επειδή η Τουρκία αρνείται να ανοίξει τα δεφτέρια της με τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε τον μαύρο Ιούλη της προδοσίας και συνωμοσίας το 1974.

Και δεν αντιλαμβάνονται αυτά τα κουτορνήθια της πολιτικής που έμαθαν μόνο να βλέπουν προς τα πού πέφτουν οι σπόροι της ταγής τους και δεν βλέπουν  προς τα πίσω ποιός κρατεί το μαχαίρι της σφαγής τους.

Γιατί αν η Τουρκία  είναι τόσο πρόθυμη για λύση  και παλλεται η ψυχής της να ελευθερώσει το νησί από την παρουσία της γιατί τότε ούτε ο Κληρίδης ούτε ο Χριστόφιας δεν κατάφεραν να λύσουν το κυπριακό;

Τώρα μας λένε πως δεν πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά τον Ακιντζί γιατί κατα βάθος δεν είναι ούτε Ταλάτ ούτε Ντενκτάς.Σίγουρα δεν είναι.Ο Ερντογαν όμως έπαψε να είναι Ερντογάν; Σίγουρα όχι.Καλά κάνουν να κοιτάξουν καλύτερα τις μεθόδους που χρησιμοποιεί  η Τουρκία όπου υπάρχει ή  ακόμα και αν δεν υπάρχει τουρκικό στοιχείο για να «προστατέψει», προκειμένου να επεκτείνεται συμφωνα με το δόγμα της για την παλινόρθωση  της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Υπάρχει μια μακρά αλυσίδα με χώρες που στοχεύει το τουρκικό τόξο.Τατζιγκιστάν, Συρία-Τουρκμένοι, Βουλγαρία ,Θράκη -Μακεδονία , Βοσνία, Κόσοβο, Κύπρος , Τσετσενία .Ακόμα και στη μακρινή Κίνα υποδαυλίζει και χρηματοδοτεί τους Ουιγούρους  (μογγολική φυλή) που  κατοικούν στην   δυτική Κίνα. Είναι χάρη στη χρηματοδότηση  της Τουρκιας που εξελίχθηκαν σε  ισχυρό τζιχαντιστικό κίνημα το οποίο διεξάγει αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις. Είναι η Τουρκία του Ερντογάν που όπλισε τα χέρια των   Ουιγούρων   τζιχαντιστών οι οποίοι  έχουν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κίνα το 2013 και το 2014, ενώ πολλοί Ουιγούροι καλούν σε τζιχάντ ενάντια στην κινεζική κυβέρνηση και το κράτος.

Οταν ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου λενε  πως επιδιώκουν τερματισμό του κυπριακού και θέλουν  λύση δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο το πάζλ που στήνεται στη δική μας περιοχή αλλά ολόκληρη την εικόνα της επεκτατικής πολιτικής της Αγκυρας.