49 άνθρωποι νεκροί από πλημμύρες στις ΗΠΑ-βουλιάζει και η Βρετανία

Ποταμοί υπερχείλισαν κατά μήκος του Μιζούρι σήμερα, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες με αποτέλεσμα εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ την ίδια ώρα έκλεισε σε πολλά σημεία ένας διαπολιτειακός αυτοκινητόδρομος και πολλά κτίρια και υποδομές κινδυνεύουν από τα λασπόνερα.

epaselect epa05083939 Flood waters from the nearby Big River claim autos and mobile homes in the Riverbend Mobile Home Park near High Ridge, Missouri, USA, 30 December 2015. Historic rainfall across the American Midwest have pushed the Meramec and Big rivers in Missouri, tributaries to the Mississippi River, to record levels. EPA/SID HASTINGS

S

Η κακοκαιρία που σαρώνει τις ΗΠΑ εδώ και μια εβδομάδα έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 49 ανθρώπους.

Στρατιώτες και εθελοντές δίνουν μάχη με το χρόνο για να προλάβουν την άνοδο των υδάτων και να προφυλάξουν τις πληγείσες περιοχές.

Αρκετοί μεγάλοι ποταμοί, μεταξύ αυτών ο Μισισιπής -η στάθμη του οποίου ξεπέρασε τα 4 μέτρα και αναμένεται να ανέβει κατά ακόμη 2 μέτρα τις επόμενες ημέρες- και παραπόταμοι στο Μιζούρι και το Ιλινόι υπερχείλισαν, καθώς τα νερά ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, επισήμανε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Στα δελτία ειδήσεων προβάλλονται βίντεο όπου φαίνονται οικίες και επιχειρήσεις να έχουν βυθιστεί στο νερό που φθάνει έως και τις στέγες στο Μιζούρι, ενώ στελέχη των υπηρεσιών εκτάκτων περιστατικών μαζί με εκατοντάδες εθελοντές σχημάτισαν ανθρώπινες αλυσίδες για να τοποθετήσουν σάκους με άμμο στα φράγματα με την ελπίδα να εμποδίσουν τα λασπόνερα.

Συνολικά 46 περιοχές αντιμετωπίζουν εκτεταμένες πλημμύρες με αποτέλεσμα να κλείσουν δρόμοι και εθνικές οδοί.

Και στη Βρετανία

Περισσότερες πλημμύρες, όπως αναμενόταν, έχει προκαλέσει το πέρασμα της νέας Καταιγίδας Φρανκ από τη βόρεια Αγγλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, υποχρεώνοντας τις αρχές να προβούν σε εκκένωση εκατοντάδων οικιών.

Χιλιάδες σπίτια παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ σε ισχύ παραμένουν σε διάφορες περιοχές προειδοποιήσεις για σοβαρές πλημμύρες, κάτι που σημαίνει κίνδυνο για απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Οι μετεωρολόγοι λένε ότι η σφοδρότερη βροχόπτωση έχει περάσει, αλλά οι πλημμύρες αναμένεται να αυξηθούν, καθώς τα νερά μετακινούνται από υψηλότερα σημεία προς ποταμούς που έχουν ήδη υπερχειλίσει.alalam_635866662681925207_25f_4x3

Στο βόρειο Γιόρκσαϊρ της βορειοανατολικής Αγγλίας στρατιώτες έσπευσαν να εκκενώσουν σπίτια κοντά σε πέτρινη γέφυρα του 18ου αιώνα στο Ταντκάστερ η οποία κατέρρευσε λόγω των ορμητικών νερών, προκαλώντας ανησυχίες για πλημμύρες και πιθανή έκρηξη αερίου.

Σωστικά συνεργεία ερευνούσαν το βράδυ της Τετάρτης αναφορές για αγνοούμενο κάτοικο που έκανε καγιάκ σε ποταμό κοντά στο Μοράι της Σκωτίας, ενώ στην περιοχή Ντέιλι επίσης της Σκωτίας χρειάστηκε η επέμβαση ελικοπτέρου για τον απεγκλωβισμό δέκα επιβατών λεωφορείου που είχε ακινητοποιηθεί σε ορμητικά νερά.

Στη βόρεια Ιρλανδία πολλές πτήσεις εκτελέστηκαν με καθυστέρηση λόγων των ισχυρών ανέμων, ενώ σε πολλές οδικές αρτηρίες σημειώθηκαν προβλήματα λόγω ξεριζωμένων δέντρων.

Ο Δεκέμβριος, κατά τη διάρκεια του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο έπληξαν τρεις σφοδρές καταιγίδες, περνά στην ιστορία ως ο μήνας με τη μεγαλύτερη ποσότητα βροχής στη χώρα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Κάπελ Κούριγκ της Ουαλίας έπεσε βροχή ύψους ενός μέτρου, με το μέσο όρο για την εποχή στην ίδια περιοχή να μην ξεπερνά τα 30 εκατοστά.