Παραδόθηκαν οι ισλαμιστές και εκκενώνουν τη νότια Δαμασκό

Μετά από την εξόντωση του ηγέτη τους από ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό 4.000 ισλαμιστές παραδόθηκαν και εκκενώνουν την νότια Δαμασκό και συγκεκριμένα τις περιοχές Hajjar al-Aswad και Al-Qadam με μοναδικό όρο να τους παρασχεθούν λεωφορεία για να μεταφερθούνCWmo87rVAAAUdrx στη Ράκκα.

Περίπου 20 λεωφορεία γεμάτα με ισλαμιστές του ISIS και της Al-Nusra μαζί με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν ήδη τις περιοχές αυτές μετά την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας με την συριακή κυβέρνηση.

O συνολικός αριθμός των ισλαμιστών μαζί με τις οικογένειες τους είναι 3.567, συμπεριλαμβανομένων 2.000 ισλαμιστών που ανήκουν στις οργανώσεις ISIS και “Al-Nusra Front”.

Αυτοί διέφυγαν με τον ατομικό τους εξοπλισμό και παρέδωσαν τις περιοχές που ήλεγχαν στον συριακό Στρατό  και τον βαρύ οπλισμό τους.

Περίπου 2 εκατ. πολίτες θα επιστρέψουν στις περιοχές αυτές στην νότια περιοχή της Δαμασκού ενώ ενδέχεται η συμφωνία να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.

Επτά λεωφορεία έφυγαν την Πέμπτη  και άλλα δέκα χθες Παρασκευή προς το καταφύγιο προσφύγων Yarmouk ένο οχυρό του ISIS.

Πρόκειται για μια ακόμη νίκη ανάλογη με αυτή της Χομς για τον συριακό Στρατό και τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Τρία χρόνια ο συριακός Στρατός είχε να μπει στις συγκεκριμένες περιοχές της Δαμασκού.

Για αρκετούς μήνες οι ισλαμιστές του ISIS είχαν περικυκλωθεί από τον συριακό Στρατό στις δύο αυτές περιοχές υπό τον φόβο τυχόν επέλασης τους βόρεια προς την πρωτεύουσα Δαμασκό.

Ωστόσο όλα ξεκίμησαν όταν εξοντώθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή ο ηγέτης του Στρατού του Ισλάμ (Jaysh Al Islam) στη Συρία, Ζαχράν Αλούς μαζί με άλλους εννές ηγέτες των ισλαμιστών σε θωρακισμένο καταφύγιο το οποίο κτυπήθηκε από κατευθυνόμενη βόμβα διάτρησης καταφυγίων
Ο Αλούς, ο οποίος ηγείτο μίας από τις πιο ισχυρές ομάδες ανταρτών στα περίχωρα της Δαμασκού, λέγεται ότι τη στιγμή της επίθεσης συμμετείχε σε συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη άλλων ομάδων ανταρτών στην ανατολική Γκούτα.

Ο Στρατός του Ισλάμ λέγεται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, που είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι θα φιλοξενούσε μέλη της συριακής αντιπολίτευσης για συνομιλίες.
Πρόκειται για την πιο απάνθρωπη ισλαμική ομάδα με χιλιάδες δολοφονίες και δημόσιες εκτελέσεις χριστιανών, σιιτών και αλαουιτών.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει το Russia Today υπήρχαν καταγγελίες για τις «απάνθρωπες μεθόδους» που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της, ανάμεσα στις οποίες οι δημόσιες εκτελέσεις των φυλακισμένων, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τις συνέκριναν με τις βαρβαρότητες του Ισλαμικού Κράτους.