Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία την απόσυρση των στρατευμάτων της από το Βόρειο Ιράκ

Οι ΗΠΑ ζήτησαν για μια ακόμη φορά την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από τις περιοχές του Βορείου Ιράκ επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Αυτό αναφέρει δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες βράδυ ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Haider Al-Abadi.

epa05059572 US Vice President Joe Biden gestures as he delivers a speech to lawmakers at the Ukrainian Parliament in Kiev, Ukraine, 08 December 2015. Biden arrived to Ukraine on 07 December for a two-days official visit with meetings planned with President Petro Poroshenko, Prime Minister Arseniy Yatsenyuk and representatives from Ukrainian civil society. EPA/SERGEY DOLZHENKO

Η συνομιλία ήταν σε συνέχεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αντιπροέδρου Μπάιντεν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου , στις 14 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος σημείωσε ότι η πρόσφατη ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ είχε πραγματοποιηθεί χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της κυβέρνησης του Ιράκ.

«Και οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν τις πρώτες ενδείξεις για την απόσυρση ορισμένων τουρκικών δυνάμεων και συμφώνησαν ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί, επαναλαμβάνοντας ότι ξένες δυνάμεις μπορεί να υπάρχουν στο Ιράκ, μόνο σε συντονισμό και με την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην ιρακινή κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και «κάλεσε την Τουρκία να πράξει το ίδιο, αποσύροντας από το ιρακινό έδαφος όποιες στρατιωτικές δυνάμεις δεν βρίσκονται με την έγκριση της κυβέρνησης του Ιράκ. Ο Αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας για να αντιμετωπιστούν τυχόν εκκρεμή παράπονα, στο πνεύμα της αμοιβαίας συνεργασίας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου και οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση του ISIL στο Ιράκ.