Ρωσικά πλοία «κυνήγησαν» τουρκικό εμπορικό στη Μαύρη Θάλασσα

Ρωσικά πλοία υποχρέωσαν ένα εμπορικό υπό τουρκική σημαία να αλλάξει πορεία, καθώς εμπόδισε ρωσικό «κομβόι» που μετέφερε πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου, σε ρωσικά χωρικά ύδατα.1031680829

Ρωσική πυραυλάκατος και σκάφος της ακτοφυλακής υποχρέωσαν εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία να αλλάξει πορεία, καθώς εμπόδιζε κομβόι ρωσικών πλοίων που μετέφεραν πλατφόρμες γεώτρησης πετρελαίου της ενεργειακής εταιρείας Chernomorneftegaz σε άλλη τοποθεσία εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων.
«Παραβιάζοντας τους κανόνες για την αποφυγή συγκρούσεων και των γενικώς αποδεκτών κανόνων της ναυσιπλοϊας, το τουρκικό σκάφος απέφυγε να απομακρυνθεί από την πορεία του κομβόι. Προσέγγισε και αποπειράθηκε να διακόψει την πορεία, δημιουργώντας έτσι συνθήκες σύγκρουσης» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Chernomorneftegaz, τονίζοντας ότι υπήρχε «σιγή ασυρμάτου» από τον καπετάνιο του τουρκικού πλοίου παρά τα ρωσικά αιτήματα για ανταπόκριση.
Όπως πρόσθεσε η Chernomorneftegaz, η απόφαση μετακίνησης των πλατφορμών πιο κοντά στην Κριμαία, ελήφθη εξαιτίας της πολύπλοκης διεθνούς κατάστασης και σημείωσε ότι εν τέλει οι πλατφόρμες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον προορισμό.