Περί εξευγενισμένου χρυσού

Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις για κυάνιο, υδράργυρο, χλώριο και χωροθέτηση εργοστασίου

 

Του Πέτρου Μ. Πέτρου

Η εξαγωγή χρυσού έχει προ πολλού ακμάσει στην Αμερική και σε πολλές ισπανόφωνες χώρες και δεν είναι λίγες οι φορές που αποτέλεσε σενάριο ταινιών με τη σύγκρουση ισχυρών συμφερόντων εταιρειών, σερίφηδων και τοπικών αρχόντων από τη μια και συμφερόντων ιθαγενών ή άλλων ντόπιων κατοίκων σε περιοχές όπου λειτούργησαν εργοστάσια χρυσού, εν μέρει όπως αυτό που επιχειρείται στη Λάρνακα, αλλά και με διαφορές.

petrosΤο πρώτιστο ζητούμενο από την κοινωνία των πολιτών είναι να μην παίξει κανείς με τη δημόσια υγεία ή και την ανάγκη του κόσμου για εργασία και ανάπτυξη με δόλωμα κάτι το οποίο ακόμα κανείς δεν γνωρίζει καλά καλά και προς όφελος ποιού θα αποβεί ένα τέτοιο εγχείρημα, όπως είναι η λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας χρυσού και αν στο τέλος δεν θα γίνει όπως σε άλλα μέρη, όπου η θυγατρική μικρή εταιρεία στο τέλος πτωχεύει και τα σπασμένα με την ρύπανση και καταστροφή, πληρώνουν οι αφελείς πολίτες.

Τα ερωτηματικά που γεννιούνται είναι συνεπώς πολλά, αν και ιστορικά αυτή η επιχειρηματική δραστηριότητα λειτούργησε σε βάρος του περιβάλλοντος για πάρα πολλούς λόγους, οι οποίοι στην περίπτωσή μας δεν μας αφορούν άμεσα αφού δεν θα έχουμε εδώ ένα επίγειο ή υπόγειο ορυχείο ή σε ποταμό, πράγμα που θα έπληττε ανεπανόρθωτα ολόκληρη την οικονομία και το περιβάλλον της χώρας.

Τα δύο μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν και μας αφορούν άμεσα είναι το κυάνιο και ο υδράργυρος, δύο πολύ τοξικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες για το διαχωρισμό του χρυσού και την εξαγωγή του από πετρώματα ή βράχια. Εάν θα έφταναν στην Κύπρο τόνοι μη ή μισο- επεξεργασμένου μεταλλεύματος σίγουρα:

  • θα ήταν εμποτισμένο με κυάνιο, γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα το κυάνιο εξακολουθεί να είναι το βιομηχανικό πρότυπο υλικό και δεν έχει βρεθεί αποτελεσματικός αντικαταστάτης του. Το κυάνιο, ακόμα και σε ποσότητα μικρότερη κόκκου ρυζιού μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο.
  • Θα ήταν εμποτισμένο με μεγάλες ποσότητες υδραργύρου και θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με τις αναθυμιάσεις του κλιβάνου που θα καίει πέραν των 1064 βαθμών για την τήξη του χρυσού και αποτέφρωση άλλων μετάλλων που τον περιβάλλουν.

Επειδή όπως λέγεται, θα εισάγονται στην Κύπρο πλάκες επεξεργασμένου χρυσού με ένα άλφα ποσοστό καθαρότητας, για προφανείς λόγους αποφυγής πλήρους φορολογίας από εισαγωγή υψηλά εξευγενισμένου χρυσού, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να απαντήσουν πιστεύω, τι ποσοστά κυανίου και υδραργύρου περιέχονται σε πλάκες καθαρότητας κατά 30, 40, 50% ή 60% και ούτω καθεξής. Λέγεται ότι θα γίνεται έλεγχος κατά την άφιξη του χρυσού και καλά θα ήταν να ενημερωθούν και οι πολίτες και να καθησυχαστούν, αν έτσι έχουν τα πράγματα και με ποιο τρόπο θα γίνεται ο έλεγχος;

Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι σίγουρα το πρόβλημα με το χλώριο και η χωροθέτηση του εργοστασίου, που έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των ερωτημάτων και των ανησυχιών των πολιτών και ιδιαίτερα των κατοίκων της περιοχής.

Χρειάζονται πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα διαφορετικά μένουν πολλοί εκτεθειμένοι και μεγεθύνεται η αβεβαιότητα και η καχυποψία των πολιτών.