Νέες απειλές Άγκυρας κατά της Ρωσίας

«Αν προκληθούμε στρατιωτικά, θα απαντήσουμε» απείλησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου

Νέες απειλές εναντίον της Ρωσίας εξαπέλυσε η Τουρκία, μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διαμήνυσε πως, αν η χώρα του προκληθεί στρατιωτικά από τη Ρωσία, θα απαντήσει.ruketa

Αφορμή αποτέλεσε η ενέργεια ενός Ρώσου στρατιώτη, ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Τούρκων, εθεάθη να κρατά στον ώμο του έναν εκτοξευτή ρουκετών και να σημαδεύει την Κωνσταντινούπολη, κατά τη διέλευση του πολεμικού σκάφους Caesar Kunikov από τα στενά του Βοσπόρου, το Σάββατο (5/12).

Η τουρκική πλευρά χαρακτήρισε «σοβαρή πρόκληση» το συμβάν και το συνέδεσε με την ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ των δύο χωρών, μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά αεροσκάφη, στα σύνορα με τη Συρία, πριν από λίγες ημέρες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, πάντως, εμφανίστηκε αρκετά επιθετικός. Σε μία προσπάθεια να διατηρήσει την πυγμή που δείχνει η χώρα του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «όταν εμφανίζεται ένας Ρώσος στρατιώτης να κρατάει έναν εκτοξευτή ρουκετών στον ώμο του, πάνω σε πολεμικό πλοίο που διέρχεται από το Βόσπορο, είναι σίγουρα πρόκληση» και συμπλήρωσε: «αν αντιληφθούμε μία απειλητική για τη χώρα κατάσταση, θα απαντήσουμε».

Τα στενά του Βοσπόρου αποτελούν το μοναδικό πέρασμα από τη Μαύρη Θάλασσα στη Μεσόγειο.