Η Ρωσία μελετά το πάγωμα του αγωγού Turkish Stream

H Ρωσία ενδέχεται  να «παγώσει» τις εργασίες για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream για αρκετά χρόνια ως αντίποινα εναντίον της Τουρκίας για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters πηγές μέσα από τη Gazpromnewego_LARGE_t_1101_54605775_type12713.

Το Κρεμλίνο έχει ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία αλλά μέχρι στιγμής τα μέτρα δεν έχουν επηρεάσει τις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας προς την Τουρκία -την «καρδιά» των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

«Το πάγωμα των εργασιών του αγωγού, το οποίο θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο στην νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω Τουρκίας αλλά παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θα ήταν περισσότερο συμβολική κίνηση παρά πρακτική καθώς το έργο έχει ήδη επιβαρυνθεί με καθυστερήσεις ενώ υπάρχουν και αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του» εξηγεί το πρακτορείο Reuters στο αποκλειστικό του δημοσίευμα.

Η πηγή μέσα από τη Gazprom τόνισε ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα του έργου μέσα από την εταιρία αλλά αναμένονται οδηγίες από τον Πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αναμένουμε ότι ο επικεφαλής της χώρας, πιθανότατα, να ανακοινώσει πάγωμα του Turkish Stream ή τουλάχιστον να κάνει κάποια μικρή παύση» τόνισε ο ίδιος, που μίλησε στο πρακτορείο με τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε ότι το Turkish Stream απλώς θα καθυστερήσει για μερικά χρόνια αντί να ακυρωθεί τελείως» δήλωσε στο Reuters και δεύτερη πηγή μέσα από τη Gazprom.

Παρόλα αυτά, οποιοδήποτε πάγωμα στις εργασίες του Turkish Stream δεν θα επηρεάσουν το άλλο έργο της ρωσικής εταιρίας ενέργειας να μεταφέρει φυσικό αέριο στη Βόρεια Ευρώπη.

Η Gazprom αναμένεται να συνεχίσει κανονικά την επέκταση του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία, παρά τις αντιδράσεις ορισμένων πρώην σοσιαλιστικών  κρατών της ανατολικής Ευρώπης.