ΗΠΑ προς Τουρκία: Σφραγίστε τα σύνορα σας με τη Συρία

Πιέσεις στην Τουρκία να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με τη Συρία ασκεί η Ουάσιγκτον, με στόχο να κλείσουν οι δρόμοι του Ισλαμικού Κράτους προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «The Wall Street Journal», οι ΗΠΑ δεν έχουν υποδείξει συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών αλλά τόνισαν ότι στην περιοχή θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες μονάδες πεζικού και πυροβολικού.1030866955

«Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Φτάνει, μέχρι εδώ. Αυτά τα σύνορα πρέπει να σφραγιστούν» δήλωσε στην εφημερίδα υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

Το ίδιο στέλεχος τόνισε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι μια «παγκόσμια απειλή» και όλοι οι μαχητές του περνούν μέσω Συρίας και Τουρκίας για να ταξιδέψουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Τουρκία έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών από τη Συρία αλλά και για να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη». «Το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι αρκετό για να λυθούν τα προβλήματά μας και αυτό δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Τουρκίας» δήλωσε στην εφημερίδα Τούρκος αξιωματούχος.

Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το κλείσιμο των τουρκοσυριακών συνόρων είναι μια κίνηση που πρέπει να κάνει από μόνη της η Άγκυρα –κάτι που έχει καταστεί σαφές μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

«Η Τουρκία πρέπει να επιταχύνουν το βήμα όσον αφορά αυτό το ζήτημα και δεν πρέπει να κοιτάνε προς εμάς [τις ΗΠΑ] για να τους βοηθήσουμε να ενισχύσουν τα σύνορά τους. Το Παρίσι είναι μια κλήση αφύπνισης, που δείχνει ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν ελέγχουν» φέρεται να τόνισε ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος.