Ο Ερβέ Φαλτσιανί , που αποκάλυψε την φορολογική απάτη καταδικάστηκε ερήμην σε πενταετή φυλάκιση

Ο Ερβέ Φαλτσιάνι, ο πρώην υπάλληλος της HSBC, του οποίου οι αποκαλύψεις έφεραν στο φως το σκάνδαλο φορολογικής απάτης, γνωστό ως “Swissleaks”, καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση πέντε χρόνων, την Παρασκευή, σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων ATS.

epa04999769 Herve Falciani, a former IT employee of HSBC bank, speaks with journalists during a press conference in Divonne, France, near the Swiss border, 28 October 2015. Herve Falciani is accused in Switzerland of unauthorised acquisition of data, financial espionage and violating Swiss bank and business secrecy rules. The Falciani trial has been postponed to 02 November 2015 at the Federal Criminal Court in Bellinzona. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Ο Φαλτσιάνι, ο οποίος εργαζόταν ως ειδικός συστημάτων πληροφορικής στην HSBC, καταδικάστηκε για οικονομική κατασκοπεία από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη νότια ελβετική πόλη Μπελιντσόνα.

Ο 43χρονος, γαλλοιταλικής καταγωγής, αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Ελβετία για να εμφανιστεί στη δίκη. Έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ελβετίας, αλλά δεν θα εκτίσει την ποινή του στη χώρα αυτή, καθώς παραμένει στη Γαλλία, η οποία δεν εκδίδει τους πολίτες της σε ξένες χώρες.

Ο Φαλτσιάνι διέρρευσε αρχεία τα οποία κατ` ισχυρισμόν παρουσίαζαν την ελβετική τράπεζα να έχει βοηθήσει περισσότερους από 120 χιλιάδες πελάτες της να αποκρύψουν ποσά συνολικού ύψους 180,6 δισ ευρώ, από τις φορολογικές αρχές.

Οι ελβετικές αρχές υποστηρίζουν ότι κίνητρό του ήταν τα χρήματα, επικαλούμενες στοιχεία ότι ήθελε να πουλήσει τα δεδομένα που έκλεψε.

Ο ίδιος αρνείται ότι το έπραξε για να αποκομίσει οικονομικό όφελος, επιμένοντας ότι ήθελε να εκθέσει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες υποστηρίζουν τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.