Ελλάδα: Αύριο η εκλογή προέδρου της Ν.Δημοκρατίας

Μετά από ένα δίμηνο έντονης και εσωστρεφούς εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας, και χωρίς να γίνει πολιτικός διάλογος, αλλά παράλληλοι μονόλογοι, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για την εκλογή του νέου της αρχηγού.assets_LARGE_t_420_54601354_type12713

Σε μια ιδιαίτερα ρευστή πολιτική κατάσταση, με δεδομένη την κυβερνητική κρίση, απόρροια των κραδασμών που προκαλούν οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η δεξιά συντηρητική παράταξη καλείται αύριο, Κυριακή 22 Νοεμβρίου να εκλέξει τη νέα της ηγεσία.

Η κινητοποίηση των επιτελείων όλων των υποψηφίων, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα είναι πολύ μεγάλη την ύστατη στιγμή και έως την τελευταία ώρα απευθύνουν κάλεσμα στους ψηφοφόρους της ΝΔ να προσέλθουν στις κάλπες για να συμμετάσχουν σε μια δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία.

Η ώρα της βάσης έφθασε και το βράδυ της Κυριακής, περίπου στις δέκα θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το ποιος υποψήφιος προηγείται, περίπου ποια θα είναι η διαφορά του από τον δεύτερο και κυρίως θα φανεί εάν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος την 29η Νοεμβρίου, τον οποίο προεξοφλούν οι κκ. Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας.

Η συμμετοχή, όπως έχει ειπωθεί από όλες τις πλευρές είναι αυτή που θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου ο βαθμός της κινητοποίησης που έχει κάνει η κάθε πλευρά θα κρίνει και τον νικητή των εκλογών.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως π.χ. η κινητοποίηση που θα κάνουν τα επιτελεία των υποψηφίων, οι βουλευτές και τα στελέχη που τους στηρίζουν.

Επίσης σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η απήχηση που έχουν οι υποψήφιοι σε συγκεκριμένες περιφέρειες, όπως π.χ. στην Β’ Αθηνών, όπου εκλέγονται οι κκ. Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης και Γεωργιάδης και στην Κεντρική Μακεδονία που είναι προπύργιο του κ. Τζιτζικώστα.

Κρίσιμο στοιχείο είναι και η δημογραφική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων της ΝΔ που θα ψηφίσουν, καθώς άλλη επιρροή έχει στις νεώτερες ηλικίες κάποιος υποψήφιος και άλλη στις μεγαλύτερες ή άλλος έχει μεγαλύτερη απήχηση, από κάποιον άλλο, σε δυναμικά κοινά και ανθρώπους της αγοράς.

Η ώρα της κρίσης έφθασε και από το αποτέλεσμα θα φανεί ποιος κινήθηκε πιο αποτελεσματικά κατά την δίμηνη προεκλογική περίοδο και κυρίως ποιος κατάφερε να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ και κυρίως να τους «σηκώσει από τον καναπέ», καθώς είναι ένα κόμμα που διαρκώς στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις χάνει ψήφους σε απόλυτους αριθμούς.

Ο κ. Μεϊμαράκης απηύθυνε την Παρασκευή από τη Χαλκίδα και αργότερα μέσω twitter κάλεσμα στους ψηφοφόρους και φίλους της ΝΔ να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες.

Μερικά χιλιόμετρα πιο νότια, στην Αθήνα, ο κ. Μητσοτάκης, στην κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση, σε μια κατάμεστη αίθουσα ξενοδοχείου, παρουσία του επίτιμου προέδρου της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργού και πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, κάλεσε σε συστράτευση τον απλό νεοδημοκράτη, ώστε να πάρει τις τύχες του κόμματος στα χέρια του.

Από το βορρά, τη Θεσσαλονίκη, το προπύργιό του, ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε μήνυμα νίκης στις εκλογές της Κυριακής και εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του. Ενώπιον αρκετών βουλευτών νομών της Μακεδονίας, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλαί Ντε Σπορ), μίλησε για την αλλαγή σελίδας της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να γίνει ξανά η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας,λέγοντας ότι «το μέλλον μας δεν είναι το παρόν τους.»

Ο κ. Γεωργιάδης έκλεισε την προεκλογική του εκστρατεία από το Αγρίνιο, απ’ όπου επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ με σφοδρότητα με πολλές επικριτικές αναφορές, υπεραμύνθηκε των κυβερνήσεων υπό τον Αντώνη Σαμαρά και εμφανίστηκε βέβαιος «για την έκπληξη».

 

Κανένας ενθουσιασμός

Και οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι συμφωνούν ότι το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν τελικά να συμμετάσχουν στη σημερινή διαδικασία.
Στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αντιπαράθεση των τεσσάρων υποψηφίων τις τελευταίες 50 ημέρες έχει αποθαρρύνει την κοινωνία και συγκεκριμένα το ευρύτερο κοινό της παράταξης για να συμμετάσχει στις εκλογές.
Ετσι, σε αυτή την εσωκομματική αναμέτρηση δεν αναμένεται να συμμετάσχει ο ίδιος αριθμός ψηφοφόρων με εκείνον που έγινε το 2009, που ήταν περί τις 750.000 ψήφους.