Αλλα ο Αναστασιάδης , άλλα ο Ακιντζί

Εκ δια μέτρου αντίθετες είναι οι θέσεις που εκφράζουν δημόσια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί. Ο μεν πρώτος δηλώνει πως υπάρχει ακόμα δρόμος να διανύσουμε μέχρι τη λύση, ο δε Ακιντζί επιμένει  πως εντός των επόμενων έξι μηνων θα υπάρξει λύση.det_CNA_F113329f1ceda4657b6b7ddb812d4fcf2

Οπως δήλωσε ο Ν.Αναστασιάδης  την Παρασκευή με την επιστροφή του στο Προεδρικό, ήταν παραγωγική η πολύωρη συνάντηση με τον Ακιντζί, σημειώνοντας ωστόσο ότι «υπάρχει δρόμος να διανύσουμε ακόμα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε πως η συζήτηση περιστράφηκε σε σωρεία άλλων θεμάτων εκτός του περιουσιακού, στα πλαίσια της διασταυρούμενης διαδικασίας που είχε συμφωνηθεί.

Επαναλαμβάνοντας την άποψη πως παρατηρείται πρόοδος, χωρίς όμως να υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία στο οτιδήποτε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με αυτό τον εντατικό ρυθμό, προσθέτοντας πως τη Δευτέρα θα καθοριστεί ο αριθμός των συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.

«Έχω ένα βεβαρημένο πρόγραμμα και έρχονται και Χριστούγεννα και θα συνεχίσουμε κατά αυτό το ρυθμό, τον εντατικό ρυθμό προκειμένου να ολοκληρώσουμε εξαντλητικά το σύνολο των θεμάτων και να δούμε τι εναπομένει και πώς θα προχωρήσουμε» σημείωσε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο κατοχικός ηγέτης Μ.Ακιντζι βλέπει λύση του Κυπριακού μέχρι τις εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, εντός των επόμενων 6 μηνών. Σε συνέντευξη του  στην τουρκική εφημερίδα Ακσάμ θέτει μια βασική προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης.Στη νέα ομοσπονδία, οι Τ/κ δεν θα πρέπει να είναι μειοψηφία. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια ομοσπονδία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι θα αποτελούν την πλειοψηφία και εμείς την μειοψηφία. Σε περίπτωση δε που εμείς προτείνουμε την ίδρυση μιας συνομοσπονδίας με δυο ανεξάρτητα κράτη, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτή την πρόταση. Το μοναδικό αποδεκτό σενάριο είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, την οποία υποστηρίζουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς ονειρευόμαστε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προς το συμφέρον της Τουρκίας η λύση
Την ίδια ώρα ο κ. Ακιντζί τονίζει πως η λύση του κυπριακού εξυπηρετεί τα τουρκικά συμφέροντα, «γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, η Άγκυρα υποστηρίζει την προοπτική λύσης». Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η λύση ανοίγει τον δρόμο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., δημιουργεί νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Τουρκίας, καθώς επίσης ανοίγει το δρόμο για την μεταφορά του Φυσικού Αερίου δια μέσου της Τουρκίας στην Δύση, ενώ παρέχει και δυνατότητες παροχής τουρκικού νερού σε χώρες της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες, η «Υπουργός Εξωτερικών» των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ, ζήτησε την αναβολή των βουλευτικών εκλογών στην Κυπριακή Δημοκρατία .