Η Τουρκία έκλεισε την στρόφιγγα του νερού της «ειρήνης» προς τα κατεχόμενα

Διαμάχη Τουρκίας με δήμους στα κατεχόμενα για τη  διαχείριση  και πώληση του

Η Τουρκία έχει σταματήσει την ροή νερού προς τα κατεχόμενα από το φράγμα Αναμούρ ως αντίδραση στην πρόταση της ψευδοκυβέρνησης  όπως την διαχείριση του νερού αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία BESKI που έχουν δημιουργήσει οι “δήμοι”, οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν9E5FB4944F809EAB6D4EADFD6B9A88DD στην αρμοδιότητά τους την διανομή και το δίκτυο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Νταϊαλόγκ (Diyalog), η “κυβέρνηση” αρνήθηκε να αποδεχτεί την πρόταση της Τουρκίας για ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και ως εκ τούτου η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει όχι μόνο την ροή του νερού, αλλά και την ροή των χρημάτων για επενδύσεις στο ψευδοκράτος. Λόγω αυτής της κίνησης, προστίθεται, τα επενδυτικά σχέδια των “δήμων” και των “υπουργείων” έχουν ανασταλεί.

Ο “κοινοτάρχης” στα Πάναγρα, όπου βρίσκεται το φράγμα στο οποίο καταλήγει το νερό από την Τουρκία, δήλωσε  ότι εδώ και μια εβδομάδα η ροή του νερού έχει σταματήσει και το νερό στο φράγμα έχει εξαντληθεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι λόγω της κρίσης που παρουσιάστηκε και της μακροχρόνιας έλλειψη βροχοπτώσεων θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, όχι μόνο στον τομέα της γεωργίας, αλλά θα υποφέρουν και οι άνθρωποι.

Η “κρίση του νερού”, όπως γράφει το δημοσίευμα, συζητήθηκε  στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, παρουσία του “πρωθυπουργού”, Ομέρ Καλιοντζού, “υπουργών” και των προέδρων του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του κόμματος Εθνικής Ενότητας, Χουσεϊν Οζγκιούργκιουν.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο κ. Οζγκιούργκιουν είπε ότι υπήρξε μια αψιμαχία σε σχέση με το θέμα της διαχείρισης του νερού με την Τουρκία, το οποίο θα επιλυθεί μέσω της συζήτησης και της προετοιμασίας και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα με την Τουρκία, προκειμένου να βρεθεί μια λύση.

Για τεχνικό έλεγχο ρουτίνας που θα διαρκέσει 15 ημέρες μίλησε ο διευθυντής του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, Μπιρόλ Τσινάρ.

Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα “Κίπρις” ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα να κλείσουν οι στρόφιγγες, ούτε υπάρχει πρόβλημα στη γραμμή αγωγών μεταξύ του φράγματος Αλάκιοπρου στην Τουρκία και εκείνου στα Πάναγρα στα κατεχόμενα. Σημείωσε ότι το νερό τρέχει από την 1η Οκτωβρίου χωρίς διακοπή και τα δημοσιεύματα που είδαν το φως δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα στις μηχανές άντλησης ούτε και στους αγωγούς, σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο λόγος που δεν τρέχει το νερό είναι επειδή οι ίδιοι το σταμάτησαν για τεχνικούς ελέγχους και το νερό που έπρεπε να πηγαίνει στο φράγμα στα Πάναγρα διοχετεύεται στη θάλασσα από τον σταθμό προώθησης στα Βαβυλά. Το 90% του ελέγχου έχει ολοκληρωθεί, συνέχισε ο κ. Τσινάρ. “Κάνουμε ελέγχους διαρροής και απόδοσης. Όλα είναι υπό έλεγχο”.

Παρόμοιες είναι οι δηλώσεις του ιδίου και στην εφημερίδα “Χαβαντίς” η οποία γράφει για προβληματισμό που προκάλεσε το γεγονός ότι δεκάδες τόνοι νερού από την Τουρκία χύθηκαν στη θάλασσα και το νερό στο φράγμα των Πανάγρων έχει λιγοστέψει.

Σύμφωνα με την “Γενί Ντουζέν” το “υπουργικό συμβούλιο” αποφάσισε την πρόσληψη 26 ακόμη ατόμων στο έργο μεταφοράς νερού. Πρόκειται για 11 μηχανικούς, έναν χημικό και 14 τεχνικούς που κυρίως θα απασχοληθούν στο φράγμα στα Πάναγρα. Η απόφαση είχε ληφθεί από τον Φεβρουάριο αλλά δημοσιεύθηκε μόλις προχθές στη “επίσημη εφημερίδα” του “κράτους”.

Εξάλλου, σε χθεσινές του δηλώσεις ο “πρωθυπουργός” Ομέρ Καλιοντζού είπε ότι ο “υπουργός” γεωργίας πηγαίνει στην Τουρκία, αλλά το θέμα της διαχείρισης του νερού θα συζητηθεί κατά την εδώ επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία. Η συζήτηση του θέματος αυτού θα γίνει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για το νέο οικονομικό πρόγραμμα Τουρκίας – ψευδοκράτους, συμπλήρωσε.

Όπως δημοσιεύουν οι τ/κ εφημερίδες αύριο διοργανώνεται στην Άγκυρα ημερίδα με θέμα “Το έργο μεταφοράς νερού” στο ψευδοκράτος “και οι ισορροπίες που αλλάζουν στην ανατολική Μεσόγειο”. Σε αυτό θα πάρουν μέρος ο “υπουργός” γεωργίας, φυσικών πόρων και τροφίμων, Ερκούτ Σιαχαλί, ο Βοηθός Υφυπουργού του Υπουργείου Δασών και Υδάτων της Τουρκίας, Ακίφ Οζκαλντί, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΚΡ, Σελτσιούκ Οζνταγ, ο Βουλευτής ΑΚΡ Φεραμούζ Ουστούν και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Οικονομικών σχέσεων Ευρασίας, Χικμέτ Ερέν.

Το συνέδριο θα είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα που θα αφορούν την υδατική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και το έργο μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα, το έργο αυτό και την επιρροή στις περιφερειακές δυναμικές ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και το μοντέλο διανομής πόσιμου και νερού άρδευσης στα κατεχόμενα.

Οικολόγοι :Το «νερό της ειρήνης» έγινε «νερό της διαφωνίας»

Η εκπρόσωπος Τύπου των οικολόγων δήλωσε πως «για ακόμα μια φορά αποδείχτηκε ότι οι πανηγυρισμοί και οι τυμπανοκρουσίες στα κατεχόμενα για το δήθεν «νερό της ειρήνης» ήταν ένα καλοσχεδιασμένο επικοινωνιακό πανηγύρι του Ερντογάν. «Πριν λαλήσει ο πετεινός τρις» άρχισαν τα προβλήματα μεταξύ της Τουρκίας και ψευδοκράτους και ως απόλυτη φυσική εξέλιξη η Τουρκία έκλεισε την κάνουλα του νερού.

Αυτό αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τον έλεγχο που εξασκεί η Τουρκία στο ψευδοκράτος. Η πλήρης υπόταξη των κατεχομένων και ο έλεγχος τους από την Τουρκία είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια.

Οι μόνοι που δεν το έχουν ακόμα κατανοήσει είναι κάποιοι Κύπριοι πολιτικοί που ακόμα επιμένουν να μιλούν για αισιοδοξία και καλό κλίμα.»