Από την Αίγυπτο στο Παρίσι…θα επιτραπεί στο ΙΚ να θέσει την Ευρώπη υπό κατ’ οίκον περιορισμό;

Τρομοκρατία στην πόλη του φωτός

 

petrosΤου Πέτρου Μ. Πέτρου*

Συγκλονισμό και ανησυχία έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια κοινή γνώμη οι ψεσινές αλυσιδωτές τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους που εκδηλώθηκαν στην καρδιά του Παρισιού με δεκάδες θύματα μεταξύ ανυποψίαστων πολιτών.

Μέχρι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει ακόμα την ακριβή κατάληξη των 6 έως 7 τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όμως εκείνο που αποτελεί πλέον ακλόνητη πεποίθηση όλων, είναι ότι αυτές οι επιθέσεις είναι επιθέσεις ενάντια σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο και συνιστούν μια κοινή απειλή.

Οι πυροβολισμοί πλησίον του Λούβρου, οι όμηροι και οι νεκροί σε θέατρο όπου παρουσιαζόταν αμερικάνικο συγκρότημα και οι εκρήξεις στο «Γήπεδο της Γαλλίας» στην παρουσία του Γάλλου Προέδρου και άλλων, πρέπει να αφυπνίσουν όλα τα ευρωπαϊκά και δημοκρατικά κράτη, να παραμερίσουν τις όποιες πολιτικές τους διαφορές και να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στην κοινή απειλή που με τόσο τσαμπουκά και βαρβαρότητα εκθεμελιώνει κάθε στοιχειώδη ανθρώπινη αξία.

Τα ψεσινά γεγονότα σίγουρα δεν ήταν αυθόρμητα και τυχαία, αλλά καλά προγραμματισμένα και με επιλεγμένους στόχους, υπέρτερος των οποίων πρόδηλα είναι να φυτέψουν τον φόβο στις ψυχές των ανθρώπων, να αποδομηθούν οι κοινωνίες και στο τέλος της ημέρας να αχθεί η ανθρωπότητα σε ένα κατ’επίφαση «θρησκευτικό» πόλεμο.

Τα συλλυπητήρια των διαφόρων ηγετών προς τον Γαλλικό λαό, από τη Ρωσία μέχρι την Αμερική και την Κίνα μέχρι την Αγγλία, πρέπει να μετουσιωθούν σε ανάπτυξη μιας κοινής στρατηγικής αντιμετώπισης αυτής της διεθνούς απειλής χωρίς οποιαδήποτε άλλη χρονοτριβή και θύματα. Η Ευρώπη είναι ήδη υπό «κατ οίκον περιορισμό»…

Τα διεθνή ΜΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όλα τα ανησυχητικά που συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή και στον σύγχρονο κόσμο, λάθη πολιτικές και παραλείψεις που οδήγησαν στο σημερινό σημείο, αλλά και στα κενά που υπάρχουν ακόμα(Συρία, μετανάστες, ρόλος Τουρκίας) σε συνάρτηση και με απειλές που εκτόξευσαν προ μερικών μηνών οι ηγέτες του ΙΚ περί καθόδου στην Ευρώπη δεκάδων χιλιάδων τρομοκρατών.

Στη Γαλλία, δήλωσε ψες ο γάλλος συγγραφέας Μάρεκ Χάλτερ, ζουν 7 εκατομμύρια μουσουλμάνοι. Και αύριο ή μεθαύριο, είπε, μπορούν να γίνουν και άλλες τρομοκρατικές πράξεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει παρατήρησε ότι οι τρομοκράτες έρχονται απ έξω, ούτε και ότι οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες. Δυστυχώς, επισήμανε, δεν υπάρχει στρατηγική και δεν έχουμε συνηθίσει σε αυτού του είδους αγώνα. Φανταστείτε τι θα γίνει αν περάσει ο φόβος στην κοινωνία και αν αρχίσει ο ένας να υποψιάζεται τον γείτονά του. Μετά θα έρθει η ακροδεξιά και θα παρουσιάσει αυτές τις πράξεις ως θρησκευτικό πόλεμο κλπ.

Δράση και πράξη λοιπόν σήμερα και από όλους! Η Κύπρος μπορεί να έχει τη δική της συμβολή ως χώρος πολύχρονης ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων και όχι μόνον, αλλά πρώτιστα χρειάζεται η ενότητα εκείνων που μπορούν να αποδειχθούν καταλύτες, όπως έγινε και στην περίπτωση με την Χιτλερική απειλή σε άλλη εποχή.

*M.A. in International Journalism