55 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Κύπρου Ρωσίας

*Ανοικτό το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov στην Κύπρο

petrosΤου Πέτρου Μ. Πέτρου

Ίσως κανένας και από οποιαδήποτε πλευρά και αν στεκόταν τότε που εγκαθιδρύονταν οι διπλωματικές σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας, να μην μπορούσε να διανοηθεί το εύρος και τη σημασία που θα αποκτούσαν και ότι μια μέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας θα παρευρισκόταν και θα χαιρέτιζε με θέρμη αυτό το γεγονός και μάλιστα μπροστά σε τόσους πολλούς επιστήμονες και καλλιτέχνες, αποφοίτους Σοβιετικών και ρωσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επιχειρηματιών και άλλων εκτιμητών και φίλων της Ρωσίας διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων.

Βέβαια, οι καιροί έχουν γυρίσματα, και ασφαλώς όχι μονοσήμαντα, αλλά η ουσία είναι ότι για κάθε τι το αληθινό και πραγματικό, επέρχεται πάντα ο χρόνος που κατισχύει της αναλήθειας, των σκοπιμοτήτων και της παραπληροφόρησης και δικαιώνει μια προσπάθεια, όπως στην περίπτωση των Κυπρο-Ρωσικών σχέσεων που εγκαθιδρύθηκαν πριν από 55 χρόνια.

Πολλά και διάφορα μεσολάβησαν και ωρίμασαν σε αυτά τα 55 χρόνια και το Ρωσικό πολιτιστικό Κέντρο στη Λευκωσία ήταν ο χώρος που γιορτάστηκε πρόσφατα αυτή η επέτειος, στην παρουσία εκπροσώπων από τον Ρωσο-Κυπριακό Σύνδεσμο με επικεφαλής τον Γενικό του Γραμματέα κ. Αλεξάντρ Πετρίσκο, τον ΥΠΕΞ κ. Ιωάννη Κασουλίδη, τον ρώσο Πρέσβη στην Κύπρο και άλλων εκπροσώπων και φίλων του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου.

Ο Πρόεδρος του Κυπρο-Ρωσικού Συνδέσμου κ. Χάρης Θράσου, ανέφερε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Το 1959 ο Κυπριακός λαός, μετά από ένα απελευθερωτικό αγώνα που διήρκησε 4 χρόνια αποκτά την ανεξαρτησία του. Το 1960 η Κύπρος γίνεται και επίσημα ανεξάρτητο κράτος. Η Σοβιετική ΄Ενωση από τις πρώτες χώρες αναγνωρίζει τη νεαρή τότε Κυπριακή Δημοκρατία και υποστηρίζει την εισδοχή της στον ΟΗΕ.

Τα 55 χρόνια που ανασκοπούμε είναι σχετικά πολύ λίγα για τη μακρόχρονη και πλούσια ιστορία ενός τόπου, όπως ο δικός μας. Παράλληλα όμως είναι και πάρα πολλά, αν λογαριάσει κανείς ότι τόσα χρόνια σχεδόν έχει και η ζωή της Κυπριακής μας Δημοκρατίας. Μια ζωή όπου, από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας της, σημαδεύτηκε από φοβερά γεγονότα, που οι συνέπειες τους επιμετρούνται ακόμη και μέχρι σήμερα.

Αυτά τα χρόνια ήταν επίσης αρκετά για να μπορέσει ο Κυπριακός λαός, μέσα από τις δοκιμασίες να επιμετρήσει τους φίλους και υποστηρικτές του αγώνα του για την ελευθερία και την επανένωση της πατρίδας μας.

Η εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων αποδείχθηκε επωφελής και για τις δύο χώρες, οι οποίες στο διάστημα αυτό ανάπτυξαν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς, για να φθάσουν σταδιακά στο σημερινό πολύ ψηλό επίπεδο, όπως εκτιμάται από τις ηγεσίες και των δυο χωρών. Πιστεύω όμως η Κύπρος σαν η πιο μικρή χώρα έχει επωφεληθεί ακόμη περισσότερο από τις άριστες αυτές σχέσεις.

Η Σοβιετική ΄Ενωση τότε και η Ρωσική Ομοσπονδία αργότερα, τόσο επίσημα σαν κράτος αλλά και σαν λαός, παραδοσιακά στάθηκε σαν πραγματικός φίλος και υποστηρικτής του Κυπριακού λαού. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα το 1955-1959, τα γεγονότα του 1963 που σημάδεψε η Τουρκική ανταρσία και στα γεγονότα που ακολούθησαν το καλοκαίρι του 1964, με την από αέρα επίθεσης της Τουρκίας, οι λαοί της Σοβιετικής ΄Ενωσης με επικεφαλής τη Ρωσία έδειξαν με κάθε τρόπο την πρακτική συμπαράσταση τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Την υποστήριξη αυτή εκτίμησε ιδιαίτερα ο λαός μας και εξήρε ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο σε όλους τους τομείς. Το 1974 ήταν χρόνος δίσεκτος για τον τόπο μας: Πραξικόπημα, Τουρκική Εισβολή, Προσφυγιά, νεκροί, αγνοούμενοι. Ο Σοβιετικός λαός και πάλι εκφράζει ποικιλόμορφα τη στήριξη και την αλληλεγγύη του προς το δοκιμαζόμενο λαό της Κύπρου και κερδίζει ακόμη περισσότερο την εκτίμηση του Κυπριακού λαού.

Αυτή την εκτίμηση του Κυπριακού λαού προς τη Ρωσία επανέλαβαν αργότερα πολλές φορές και οι επόμενοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας: Σπύρος Κυπριανού, Γιώργος Βασιλείου, Γλαύκος Κληρίδης, Δημήτρης Χριστόφιας και Νίκος Αναστασιάδης, τόσο κατά τις επισκέψεις τους στη φίλη χώρα, όσο και με κάθε ευκαιρία».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κασουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η επέτειος αυτή αξίζει να αναδειχθεί με τον πιο επίσημο και εορταστικό τρόπο. Στα 55 αυτά χρόνια, θεμελιώθηκαν οι ιστορικές και αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, δημιουργώντας ένα ευρύ και ισχυρό πλέγμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας.

Στο πολιτικό επίπεδο, η αλληλεγγύη και αδιάλειπτη συμπαράσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον αγώνα μας για επανένωση του νησιού, είναι όχι μόνο ανεκτίμητη αλλά και βαθιά συγκινητική. Στον οικονομικό τομέα, η επιχειρηματική δραστηριοποίηση, οι επενδύσεις και ο τουρισμός ενισχύουν σταθερά την κυπριακή οικονομία και έχουν συμβάλει κατά ουσιαστικό τρόπο στη σταδιακή ανάκαμψη της μετά από την πρόσφατη κρίση. Στο επίπεδο της κοινωνίας, οι δεσμοί είναι βαθιοί και αναπτύσσονται συνεχώς μέσα από αξιόλογες πολιτιστικές ανταλλαγές και εκδηλώσεις, μέσα απότο κοινό θρησκευτικό υπόβαθρο, τα γνήσια αισθήματα φιλίας, καθώς και τη δραστήρια ρωσική κοινότητα της Κύπρου.

Αποτελεί κοινή πιστεύω διαπίστωση, ότι η ισχυρή αυτή σχέση και το αίσθημα εγγύτητας προκύπτουν αυθόρμητα, έχοντας ως βάση τους τη διαχρονική αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών, την Ορθοδοξία, τις ιστορικές και πολιτικές συγκυρίες, καθώς και την κοινή επιθυμία για σύσφιξη μιας σχέσης που είναι πολύτιμη και για τις δύο πλευρές.

Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο κ. Κασουλίδης εξήρε την πολύτιμη συμβολή του Κυπρο-ρωσικού Συνδέσμου και εξέφρασε από πλευράς της Κυβέρνησης, εκτίμηση και θερμές ευχαριστίες για το αξιόλογο έργο που επιτελεί. Η συμβολή του στην ενίσχυση των ρωσο-κυπριακών σχέσεων, παρατήρησε, είναι καταρχάς πολύχρονη και στα 54 χρόνια της προσφοράς του, ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα, συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο στις πολιτιστικές, κοινωνικές, επιστημονικές, οικονομικές, επιχειρηματικές και πολιτικές ανταλλαγές και συνεργασία. Οι αξιόλογες πρωτοβουλίες του Συνδέσμου, κατέληξε, έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν την δυνατότητα ώστε οι δύο λαοί να έρθουν ακόμα ποιο κοντά, να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό ο ένας του άλλου και να προωθήσουν ακόμα περισσότερο τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας στους διάφορους τομείς. Το πολυδιάστατο αυτό έργο, επισήμανε, υποβοηθά και δίνει περαιτέρω ώθηση και στις δικές μας προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο, για συνεχή αναβάθμιση και σύσφιξη των σχέσεων με ένα ανεκτίμητο εταίρο και φίλη χώρα όπως η Ρωσία.

Ευελπιστούμε, είπε καταλήγοντας ο κ. Κασουλίδης, ότι οι διοργανώσεις για την επέτειο των 55χρονων διπλωματικών μας σχέσεων θα κορυφωθούν με επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Sergey Lavrov στην Κύπρο.