Αντίποινα τζιχαντιστών στο Λίβανο

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ καταδίκασε τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις που συντάραξαν το προάστιο Μπουρζ αλ-Μπαραζνεχ στα βόρεια της Βηρυτού και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές στη χώρα να ενωθούν κατά «σχεδίων για την πρόκληση σύγκρουσης».lebanon1_473_355

Οι καμικάζι ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι σε μικρή απόσταση ο ένας από τον άλλον  γύρω στις 18:00 της Πέμπτης τοπική ώρακαι θεωρειται η πλέον φονική βομβιστική επίθεση που εκδηλώνεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά τη λήξη του εμφυλίου πολέμου 25 χρόνια πριν.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα, ωστόσο δεν έχει υπάρξει επαλήθευση του ισχυρισμού από ανεξάρτητη πηγή.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στα Μ.Μ.Ε ότι ο πρώτος βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από σιιτικό τέμενος και ο δεύτερος ανατινάχθηκε μέσα σε παρακείμενο αρτοποιείο.

Σε κοντινό σημείο βρέθηκε η σορός τρίτου καμικάζι, ο οποίος κατά τα φαινόμενα σκοτώθηκε από την δεύτερη έκρηξη πριν προλάβει να ανατινάξει τα εκρηκτικά που έφερε ο ίδιος.

Το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι βρίσκεται πίσω από τις βομβιστικές επιθέσεις και ότι οι καμικάζι ήταν δύο Παλαιστίνιοι και ένας Σύρος.

Η Χεζμπολάχ την ίδια στιγμή διαμήνυσε ότι θα συνεχίσει τη μάχη κατά «τρομοκρατών», προειδοποιώντας για «μακρόχρονο πόλεμο» κατά των εχθρών της, σύμφωνα με το Reuters.

«Έβαλαν στο στόχαστρο πολίτες, πιστούς, γυναίκες και ηλικιωμένους. Χτύπησαν μόνο αθώους ανθρώπους. Αυτή είναι μία σατανική τρομοκρατική πράξη που διεπράχθη από αποστάτες» δήλωσε ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Μπιλάλ Φαρχάτ .

Στα προπύργια της σιιτικής οργάνωσης στη Βηρυτό είχε σημειωθεί μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων το 2013 και το 2014 με σουνίτες τζιχαντιστές να αναλαμβάνουν την ευθύνη ως αντίποινα στην απόφαση της –ελεγχόμενης από το Ιράν- Χεζμπολάχ να στείλει μαχητές στη Συρία προς υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει το BBC, η Χεζμπολάχ έχει στείλει ενισχύσεις στη Συρία για την υποστήριξη των επιθέσεων που εξαπολύει η κυβέρνηση για την ανακατάληψη βόρειων περιοχών που έχουν πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.