Υπό την ομπρέλα του Υπ. Παιδείας οι φοιτητικές χορηγίες

«Σε εξορθολογισμό» όλων των διαδικασιών που αφορούν την φοιτητική χορηγία προχωρά το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και όλες οι διαδικασίες θα υπάγονται υπό την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας, δήλωσε από την Βουλή, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, μετά από συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην οποία παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός18του Υπουργείου.

Ο κ. Καδής είπε ότι “σήμερα οι φοιτητές μας κάνουν αιτήσεις σε δύο και τρεις διαφορετικούς φορείς, σε διαφορετικά έντυπα και μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες για αυτό και στοχεύουμε στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών και όλες οι χορηγίες έρχονται κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού”.

Εξήγησε ότι “οι φοιτητές μας θα υποβάλλουν μια και μόνο αίτηση και περιορίζουμε έτσι και την γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των φοιτητών και των οικογενειών τους χωρίς ωστόσο να μειώνουμε τον προϋπολογισμό για τις φοιτητικές χορηγίες ο οποίος παραμένει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι”.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η διαφοροποίηση προς τα κριτήρια είναι στο επίπεδο των περιουσιακών στοιχείων τα οποία στο προηγούμενο σύστημα υπολογίζονταν με βάση τις τιμές του 1983 και ήταν 1,2 εκατομμύρια και αντιλαμβάνεστε με αυτές τις τιμές δεν εξαιρείτο κανείς ενώ σήμερα το 1,2 υπολογίζεται με τις σημερινές τιμές”.

Πρόσθεσε ότι “δεν αναμένουμε ότι θα εξαιρεθούν πολλοί φοιτητές και θα εξαιρεθούν εκείνοι οι οποίοι είναι πιο εύποροι ενώ το φοιτητικό πακέτο επεκτείνεται και πάει και στους φοιτητές των ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που παρακολουθούν προγράμματα σπουδών σε επίπεδο πτυχίου και παράλληλα θα αρχίσει να δίδεται και στα παιδιά που φοιτούν στο εξωτερικό”.

Ο κ. Καδής είπε ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχουμε αύξηση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της τα θέματα, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας.

Ανέφερε ότι “αυτή η αύξηση περίπου 10 εκατομμύρια επικεντρώνεται σε αναπτυξιακές δαπάνες και αυτό είναι ενδεικτικό ότι στρέφουμε την προσοχή μας σε μια πορεία ανάπτυξης και είναι χρήματα τα οποία θα δαπανηθούν και για την ανάπτυξη νέων κτιρίων, νέων σχολείων αλλά και στα θέματα του πολιτισμού”.

Ερωτηθείς για την ενοποίηση των απολυτήριων εξετάσεων με αυτές τις εισδοχής σε δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας, ο Υπουργός Παιδείας, είπε ότι δεν μπορεί να ισχύσει από φέτος κάτι το οποίο θα γίνει από την επόμενη χρονιά, μετά την έγκριση της πρότασης και από την Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, ότι το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση έχουν κάνει ποιοτικές αλλαγές για καλύτερη εκπαίδευση και μέγα παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη απόφαση για επιλογή με βάση την αξία τους των εκπαιδευτικών μας.

Πρόσθεσε ότι βλέπουμε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που είχε ανάγκη ο τόπος να γίνονται πλέον πράξη, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας παρατηρείται μια στασιμότητα, όσον αφορά την ανάπτυξη, αλλά και μια προσπάθεια ξηλώματος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είχε ξεκινήσει εδώ και μια δεκαετία.

Είπε ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν συνάδει με τις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες ούτε και με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης, ο οποίος προήδρευε και της συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωσή της, χαιρέτισε την αύξηση στις αναπτυξιακές δαπάνες και είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Βότσης είπε ότι φαίνεται να υλοποιούνται οι στόχοι που τέθηκαν πέρσι όπως είναι τα νέα αναλυτικά προγράμματα, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και το καινούργιο σύστημα διορισμών.