Φονικός σεισμός σε Αφγανιστάν με δεκάδες νεκρούς στο Πακιστάν

Τουλάχιστον 52 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Πακιστάν από τον σεισμό των 7,5 βαθμών που σημειώθηκε σήμερα με επίκεντρο το βορειοανατολικό Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον 12 μαθήτριες έχασαν τη ζωή τους σε ποδοπάτημα και άλλοι 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό.newego_LARGE_t_1101_54589918_type12713

Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ζώνες όπου ζουν φυλές στο βόρειο τμήμα του Πακιστάν, στα σύνορα με το Αφγανιστάν.
Άλλοι 20 σκοτώθηκαν στο βορειοδυτικό τμήμα του Πακιστάν, όπως και 3 στην περιοχή Γκίλγκιτ-Μπαλιστάν και ένας στην πακιστανική πλευρά του Κασμίρ, σύμφωνα με πηγές.
Την ίδια ώρα στην βόρεια αφγανική πόλη Ταλοκάν 12 μαθήτριες ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να βγουν από το σχολείο τους για να γλιτώσουν από το σεισμό, όπως και τουλάχιστον 35 τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ανατολική επαρχία Νανγκαχάρ, σύμφωνα με Αφγανούς αξιωματούχους. Επίσης πάρα πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στη χώρα.

Σε νεώτερη ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) αναφέρει ότι ο σεισμός, το μέγεθος του οποίου αναθεώρησε προς τα κάτω σε 7,5 βαθμούς, είχε εστιακό βάθος 213 χιλιομέτρων και το επίκεντρό του βρισκόταν 254 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καμπούλ σε απομακρυσμένη οροσειρά του Αφγανιστάν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός για σχεδόν ένα λεπτό στο Νέο Δελχί, όπως επίσης και στο Ισλαμαμπάντ, πρωτεύουσα του Πακιστάν, όπως επίσης και την Καμπούλ, αλλά όχι στο Νεπάλ, στο οποίο είχε σημειωθεί ένας πολύ ισχυρός σεισμός τον Απρίλιο.
Η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία αποτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 8,1 βαθμούς.

Στην πρωτεύουσα της Ινδίας εκατοντάδες άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους, όπως άλλωστε και στην Καμπούλ και στο Ισλαμαμπάντ.
Η περιοχή έχει ταλαντιστεί στο παρελθόν από ισχυρότατους σεισμούς, με τραγικές απώλειες.
Το 2005, 7,6 Ρίχτερ έπληξαν τον υπό πακιστανική διοίκηση τμήμα του Κασμίρ, προκαλώντας τουλάχιστον 75.000 νεκρούς. Αλλά και τον περασμένο Απρίλιο, το Νεπάλ επλήγη από ισχυρότατο σεισμό με 9.000 νεκρούς και καταστροφή 900.000 κατοικιών.