«Πολιτικές Αποφάσεις και Ψηφίσματα Συνεδρίων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ»

imagesΠαρουσιάστηκε χθες βραδυ το βιβλίο «Πολιτικές Αποφάσεις και Ψηφίσματα Συνεδρίων του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ», το οποίο αναφέρεται στη δράση του κόμματος από το 1926 μέχρι σήμερα Η συλλογή των υλικών, η επιμέλεια και η έκδοση του βιβλίου έγινε από το Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας, σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ.

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση, ο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι η έκδοση κλείνει μέσα στις σελίδες της σημαντικό κομμάτι της παρουσίας, της δράσης και της προσφοράς του ΑΚΕΛ και αποτυπώνει ταυτόχρονα σημαντικές ιστορικές περιόδους για την Κύπρο.

Οπως ανέφερε , το  ΑΚΕΛ είναι  το μοναδικό κόμμα στην Κύπρο που μελετά, με συλλογικό τρόπο, την πορεία του, την εκθέτει ανοικτά στην κρίση των φίλων και οπαδών του κόμματος, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που αποτιμά την προσφορά του με τρόπο αυτοκριτικό και που αναφέρεται ανοικτά στα λάθη του. Λάθη από τα οποία μόνο εμείς χάσαμε. Ποτέ η Κύπρος και ο λαός μας. Αυτή η δύναμη αυτοκριτικής, αποτελεί πηγή δύναμης και όχι αδυναμίας», ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε ότι το αριστερό κίνημα στην Κύπρο έχει μακροχρόνια παρουσία, κατά την οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας και ότι ουσιαστικά, η ιστορία της Κύπρου σε ολόκληρο τον 20ο αιώνα και μέχρι και σήμερα, είναι συνδεδεμένη με το ΑΚΕΛ και συνδιαμορφωμένη από το κόμμα.

«Παρουσιάζοντας τις πολιτικές αποφάσεις των συνεδρίων του κόμματος μας μέσα από τις σελίδες αυτού του τόμου, ο αναγνώστης θα νιώσει να ξεδιπλώνεται μπροστά του η σύγχρονη ιστορία, όχι μόνο του ΑΚΕΛ, αλλά και της Κύπρου. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται σε αυτές τις αποφάσεις δεν είναι μόνο ενημερωτικής φύσης. Περιλαμβάνουν ουσιαστική ανάλυση του διεθνούς και τοπικού ιστορικού περιβάλλοντος και τοποθετούν τη δράση του κόμματος μας μέσα σε αυτό», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Πρόσθεσε ότι το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της κάθε εποχής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης μιας πολιτικής-κομματικής στρατηγικής και τακτικής, στοιχεία, που δεν μπορούν να ειδωθούν έξω από αυτές τις συνθήκες με αναδρομικό φακό.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα, η συγγραφή του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ. Μια προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε εδώ και μερικά χρόνια με ευθύνη του ιστορικού, Ρολάνδου Κατσιαούνη, ο οποίος απεβίωσε πρόωρα. Ευχαρίστησε την οικογένεια του Ρολάνδου και ιδιαίτερα τη μητέρα του, Κούλλα Κατσιαούνη, για τη δωρεά του αρχείου του Ρολάνδου στο κόμμα.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ινστιτούτου Ερευνών Προμηθέας Γιαννάκης Κολοκασίδης στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στις δυσκολίες συγκέντρωσης του υλικού του βιβλίου, ιδιαίτερα για τη δράση του ΚΚΚ κατά την περίοδο στην οποία το κόμμα βρισκόταν στην παρανομία από το 1931 έως το 1941 και από το 1955 έως το 1959.

«Ο Τόμος του οποίου η παρουσίαση γίνεται σήμερα, είναι κατά την εκτίμησή μου μια πολύτιμη έκδοση. Συγκεντρώνει τις πιο βασικές αποφάσεις μια σχεδόν ενενηντάχρονης ιστορίας δράσης, αγώνων και προσφοράς του κόμματος των εργαζομένων της χώρας μας. Είναι η αυθεντική πηγή για ένα κομμάτι της ίδιας της ιστορίας της Κύπρου», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι ο «Προμηθέας» φιλοδοξεί ως δεύτερο μεγάλο εγχείρημα να επιμεληθεί ένα ή περισσότερους τόμους με τις αποφάσεις των ολομελειών της Κ.Ε. του κόμματος.

Παρουσιάζοντας το βιβλίο ο καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Μιχαήλ, ανέφερε ότι η αριστερά στην Κύπρο δεν είναι μια προσωρινή ή μια ασήμαντη υπόθεση, είναι ένα γέννημα της ίδια της ιστορίας με πάρα πολύ βαθιές ρίζες στη ιστορική εξελικτική διαδικασία, που κυριαρχείται από τις ταξικές αντιπαραθέσεις στον αγώνα της κοινωνίας για ένα καλύτερο κόσμο.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι από το 2008 και μετά η αριστερά βιώνει μια περίοδο άγριας επίθεσης από τους πολιτικούς χώρους που εκφράζουν την οικονομική εξουσία και το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και από την εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα τον προκαθήμενο της εκκλησίας.

Όπως είπε, η επίθεση αυτή, είναι μια συνέχεια στον ιστορικό χρόνο και ότι η καλύτερη ανάλυσή της δίνεται στην εισήγηση της οικονομικής και πολιτικής κατάσταση του πρώτου συνεδρίου του ΚΚΚ τον Αύγουστο του 1926, στην οποία το ΚΚΚ, σημείωνε στις αποφάσεις του ότι τις τελευταίες δεκαετίες της οθωμανικής περιόδου, οι Κύπριοι αισθάνονταν περισσότερο την καταπίεση της πανίσχυρου εκκλησίας και των ντόπιων κοτζαμπάσηδων, παρά την τουρκική καταπίεση.

Το πρώτο συνέδριο του ΚΚΚ, είπε,σημείωνε  ότι η αναδυόμενη αστική τάξη αναγκάστηκε να διεισδύσει εντός της εκκλησίας για να πετύχει να συμμετέχει στη διοίκηση της εκκλησίας και των εκκλησιαστικών περιουσιών.

«Με άλλα λόγια φαίνεται ότι στην Κύπρο η αστική τάξη και η εκκλησία έχουν μια κοινή πορεία από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ωστόσο, η σύνδεση του θεσμού της εκκλησίας, με την οικονομία, την παραγωγή, το εμπόριο, ιδιαίτερα την τοκογλυφία και τη νεοεμφανιζόμενη αστική τάξη στο νησί, στοιχεία τα οποία εύκολα διακρίνονται σε οποιοδήποτε αρχείο στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ιδιαίτερα όμως στο εκκλησιαστικό αρχείο της Κύπρου, δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν θέμα έρευνας της παρούσας ιστοριογραφίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχοντας αυτό κατά νου μπορεί να κατανοηθεί την ένταση της επίθεσης που δέχεται η αριστερά από την αστική τάξη και την εκκλησία από το 2008 και έπειτα.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου παρουσιάστηκε το ψηφιοποιημένο αρχείο που επιμελήθηκε ο «Προμηθέας» και το οποίο περιέχει πλειάδα αρχείων του ΑΚΕΛ και θα έχει το όνομα του Ρολάνδου Κατσιαούνη.