Από την εποχή της παρακμάζουσας Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι χρυσές πολυθρόνες του Ερντογάν

Από την εποχή του Σουλτάνου Αμπτουλαζίζ στο τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχαν έρθει από τη Γαλλία οι χρυσές πολυθρόνες με το μισοφέγγαρο στις οποίες κάθισανimages.watchit.gr ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ προκαλώντας χλευασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι χρυσές πολυθρόνες οι οποίες έγιναν μεγάλο θέμα όσο και η επίσκεψη Μέρκελ βρίσκονταν στην αποθήκη του αρχοντικού Μεγάλο Μαμπέιν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι που έγινε η αναπαλαίωση τους και τοποθετήθηκαν πίσω στην παλιά τους θέση. Το μεγαλοπρεπές αρχοντικό το οποίο βρίσκεται στον κήπο του παλατιού Γιλντίζ οικοδομήθηκε το 1866 από τον Σουλτάνο Αμπτουλαζίζ λίγο πριν την παρακμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το πάνω μέρος το χρησιμοποιούσε ο Σουλτάνος και το υπόλοιπο το χρησιμοποιούσαν οι ανώτατοι αξιωματούχοι του παλατιού. Κατά την περίοδο του Αμπτουλχαμίντ Β (1876-1909) χρησιμοποιήθηκε ως διοικητικό κτίριο του κράτους, ενώ αργότερα με την ίδρυση του τουρκικού κράτους χρησιμοποιήθηκε για τις σημαντικές επισκέψεις στην χώρα.

Το αρχοντικό Μεγάλο Μαμπέιν το οποίο υπάγεται στο Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας αναπαλαιώθηκε και μαζί αναπαλαιώθηκαν και οι χρυσές πολυθρόνες.

Ο Αχμέτ Σερμπέστογλου, ο αρχιτέκτονας ο οποίος ανέλαβε την αναπαλαίωση, δήλωσε ότι παρέδωσαν το κτίριο το 2014, ενώ για τις πολυθρόνες λέει ότι και ο ίδιος τις βρήκε πολύ μεγαλοπρεπείς και πως αν ο ίδιος τις είχε στο σπίτι του θα τις πέταγε στα σκουπίδια. “Είμασταν εναντίον της αναπαλαίωσης τους επειδή η αναπαλαίωση προκαλεί ζημιά στο χρυσό. Ωστόσο η Εμινέ (Ερντογάν) χάνουμ και η Χαϊρούνισα (Γκιουλ) χάνουμ είπαν να τις αναπαλαιώσουμε. Ο Ταγίπ (Ερντογάν μπέη) όταν τις είδες τις βρήκε λίγο λαμπερές”, ανέφερε ο αρχιτέκτονας.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι σχολιάζοντας τις χρυσές πολυθρόνες είπε ότι τον ενόχλησε όταν τις είδε επειδή ένα κρατικό κτίριο υποδοχής δεν έχει σοβαρότητα, μυρίζει υπερβολή. Όπως είπε αυτά είναι από τα τελευταία χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας και πως όσο παρήκμαζε η οθωμανική αυτοκρατορία η πολυτέλεια αυξανόταν. “Αυτοί οι φίλοι μιμούνται την εποχή της παρακμής της οθωμανικής αυτοκρατορίας”, είπε ο Ερτουγρούλ Γκιουνάι.