Επεισόδιο στον αέρα προκαλεί «παρεξήγηση» Ρωσίας και Γαλλίας

Ελβετικό  F-18 πλησίασε  Ρωσικό αεροσκάφος  που μετέφερε τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής



Οργή προκάλεσε στη Μόσχα  τη Δευτέρα η προσέγγιση ενός μαχητικού κοντά στο Tupolev που μετέφερε τον πρόεδρο της Κάτω Βουλής της χώρας, εντός του γαλλικού εναέριου χώρου, την Δευτέρα, ωστόσο το Παρίσι διέψευσε ότι ευθύνεται για το περιστατικό και τελικά ο «ένοχος» αποδείχθηκε ότι ήταν η ελβετική πολεμική Αεροπορία.newego_LARGE_t_1101_54584863_type12713

Σύμφωνα με τους Ρώσους, υπήρξε «επικίνδυνη προσέγγιση μεταξύ γαλλικού μαχητικού εντός του εναέριου χώρου της χώρας του και ενός αεροσκάφους που μετέφερε κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ρωσίας».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε  τον Γάλλο πρέσβη στη Μόσχα για εξηγήσεις, αλλά η γαλλική πλευρά αρνήθηκε κάθε ευθύνη, λέγοντας ότι το μαχητικό δεν ήταν γαλλικό αλλά ελβετικό, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις ή λεπτομέρειες.
Στο επιβατικό αεροσκάφος επέβαινε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ρωσικού κάτω κοινοβουλίου Σεργκέι Ναρίσκιν, σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, με προορισμό τη Γενεύη της Ελβετίας, προκειμένου να παρευρεθεί σε διεθνή συνάντηση κοινοβουλευτικών.
«Το φωτογράφησαν» οι επιβάτες
Η εκπρόσωπος τύπου του Ναρίσκιν, Ευγενία Τσουγκούνοβα, που επέβαινε στην πτήση για Γενεύη, είπε ότι το αεριωθούμενο προσέγγισε «σε πολύ κοντινή απόσταση» το ρωσικό αεροσκάφος και ένα από τα στελέχη της ρωσικής αποστολής μπόρεσε μάλιστα να τραβήξει μια φωτογραφία.
Από τη Γενεύη ο Σεργκέι Ναρίσκιν είπε στο επίσημο πρακτορείο Ria Novosti ότι δεν είδε ο ίδιος το μαχητικό αλλά επιβεβαιώνει ότι οι συνάδελφοί του το παρατήρησαν.
«Αυτό το περιστατικό αντανακλά την έλλειψη σεβασμού στους διεθνείς κανονισμούς της αεροπορίας και αντιπροσωπεύει μια εχθρική ενέργεια εκ μέρους του ΝΑΤΟ» κατήγγειλε από ο Ρώσος βουλευτής Σεργκέι Γκαβρίλοφ, μέλος της αντιπροσωπείας του Ναρίσκιν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο TASS.
Δεν ήταν δικό μας, ήταν F-18 των Ελβετών αντέτειναν οι Γάλλοι
Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας των Γάλλων, δεν ενεπλάκη γαλλικό αεροσκάφος στο συμβάν, το οποίο οι Ρώσοι τοποθετούν χρονικά στις πρωινές ώρες της Δευτέρας. «Είναι ένα ελβετικό αεροσκάφος», είπε αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το γαλλικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα ελβετικό αεροσκάφος F-18».
Μια πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο κυβερνήτης του ρωσικού αεροσκάφους είπε ότι αναγνώρισε ένα γαλλικό μαχητικό.
Οι Ελβετοί παραδέχθηκαν ότι είναι δικό τους κατόπιν… έρευνας
Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος Τύπου του αεροδρομίου Μπερνάρ Σταμπφλί δήλωσε ότι δεν έχει καμία πληροφορία για το συμβάν που καταγγέλλει η ρωσική πλευρά, αλλά πραγματοποιείται έρευνα.
Αργότερα, στρατιωτικές πηγές στην Ελβετία επιβεβαίωσαν στη συνέχεια ότι ένα από τα μαχητικά τους έκανε έναν «έλεγχο ταυτότητας» ρουτίνας στο ρωσικό επιβατικό αεροσκάφος.
Εκπρόσωπος του ελβετικού υπουργείου Αμυνας ανέφερε το απόγευμα ότι το ελβετικό F-18 στάλθηκε να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του ρωσικού αεροσκάφους, που είχε διπλωματική άδεια. Οπως είπε ο Πίτερ Μάιντερ το μαχητικό έφτασε αρκετά κοντά ώστε να υπάρχει οπτική επαφή με τον Ρώσο πιλότο, αλλά δεν υπήρξε κίνδυνος σύγκρουσης.
«Είναι τυπική διαδικασία», όπως υποστήριξε, προσθέτοντας ότι τέτοιες αποστολές πραγματοποιούνται «εκατό φορές το χρόνο» για να επιβεβαιώσει ότι αεροσκάφη που εισέρχονται στον ελβετικό εναέριο χώρο έχουν την προβλεπόμενη άδεια. «Είναι απλώς ζήτημα ταυτοποίησης», τόνισε.
Η επαφή με το Ρώσο πιλότο έγινε στις 08.22 το πρωί ώρα Γκρίνουιτς και η ταυτότητα του αεροσκάφους επιβεβαιώθηκε, με το μαχητικό να επιστρέφει αμέσως μετά στη βάση του. Το ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Γενεύη όπως ήταν προγρααμματισμένο.
Δεδομένου ότι το αεροδρόμιο της Γενεύης είναι πολύ κοντά στα γαλλοελβετικά σύνορα, όπως αναφέρει το Reuters, είναι πιθανό να υπήρξε σύγχυση σχετικά με το σε ποιας χώρας εναέριο χώρο βρισκόταν το επιβατικό αεροσκάφος όταν σημειώθηκε το συμβάν.
Ρωσικές απειλές για «αντίποινα»
Οπως ανακοινώθηκε στη συνέχεια, κατά την συνάντηση στη Μόσχα, «ο πρέσβης ενημερώθηκε για την βαθιά ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με αυτό που συνέβη. Υπογραμμίστηκε ότι τέτοιες κινήσεις από το Παρίσι υπονομεύουν την πιθανότητα να επιλεγεί η Γαλλία ως ο χώρος πραγματοποίησης διεθνών συναντήσεων και διαπραγματεύσεων».
Μετά την αποσαφήνιση της ταυτότητας του μαχητικού, οι Ρώσοι απολογήθηκαν στην γαλλική πλευρά.