Σκοτώθηκε ο επικεφαλής τζιχαντιστικής οργάνωσης στην επαρχία Χαλέπι

 

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην επαρχία Χαλέπι, όπου ο στρατιωτικός επικεφαλής της οργάνωσης ανταρτών Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι σκοτώθηκε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της ίδιας της οργάνωσης που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.CQkyOr3WIAYzDzt

Ο Νάσιφ Ισμαήλ σκοτώθηκε στις μάχες που μαίνονται στο νότιο τμήμα του Χαλεπιού, όπου η χερσαία επίθεση που έχουν εξαπολύσει μονάδες του συριακού στρατού για να ανακαταλάβουν εδάφη υπό τον έλεγχο ανταρτών έχει σημειώσει κάποια πρόοδο, χάρη και στην αεροπορική υποστήριξη την οποία τους προσφέρουν τα βομβαρδιστικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αεροσκάφη της ρωσικής ΠΑ έκαναν 33 εξόδους και έπληξαν 49 στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος τις τελευταίες 24 ώρες -έναντι 60 χθες Κυριακή – όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Δαμασκού, της Ιντλίμπ, της Λαττάκειας και της Χάμα.

Κατά την ίδια πηγή, ένα κέντρο διοίκησης της οργάνωσης Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νόσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία) καταστράφηκε στην επαρχία Ιντλίμπ. Από τη δική του πλευρά, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξήγαγε 17 αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ εναντίον του ΙΚ και 1 στη Συρία.

Στο μεταξύ οι αντάρτες που πολεμούν εναντίον του συριακού στρατού και των δυνάμεων που μάχονται στο πλευρό του ανέφεραν ότι έλαβαν νέα πολεμοφόδια, συμπεριλαμβανομένων αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικών πυραύλων.

Αντάρτες από τρεις οργανώσεις που συνδέονται με τον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό με τους οποίους επικοινώνησε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν πως παρέλαβαν νέα πολεμοφόδια μετά την έναρξη της εφόδου του στρατού, ο οποίος υποστηρίζεται από την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και Ιρανούς.

Ωστόσο στελέχη της μιας από τις οργανώσεις, αν και επιβεβαίωσαν πως έλαβαν πολεμοφόδια, τόνισαν ότι δεν επαρκούν με δεδομένη την κλίμακα της εφόδου που αντιμετωπίζουν.

«Μερικά (πολεμοφόδια) δεν αρκούν. Χρειαζόμαστε πολλά», είπε ένα από τα στελέχη των οργανώσεων ανταρτών.

Οργανώσεις που υποστηρίζονται από κράτη τα οποία αντιτίθενται στον Άσαντ λαμβάνουν όπλα και πολεμοφόδια μέσω Τουρκίας, στο πλαίσιο ενός προγράμματος το οποίο υποστηρίζουν οι ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος ορισμένοι αντάρτες έχουν εκπαιδευτεί από τη CIA.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσετη Δευτέρα  ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει «να αποφύγει την πλήρη και ολοσχερή καταστροφή της Συρίας» και τις συνέπειες που θα έχει για την περιοχή, όπως και το επιπρόσθετο κύμα μετανάστευσης που θα σήμαινε.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιβεβαίωσε εξάλλου ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια συνάντηση με τη συμμετοχή αντιπροσώπων της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας και της χώρας του στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξευρεθεί μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης.