Οι ΗΠΑ ακόμη και σήμερα δίνουν σύνταξη σε φυγάδες ναζί

POLITICS/Nazi 3Η αμερικανική κυβέρνηση πλήρωσε εκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικές παροχές προς στελέχη των ναζί,  « μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα χρήματα των αμερικανών φορολογούμενων, πολλοί εκ των οποίων πολέμησαν στην Ευρώπη, κατέληξαν σε τσέπες ναζί μέσω ενός νομικού «παράθυρου», όπως αναφέρει το Associated Press, με κάποιους από αυτούς να είναι ακόμη εν ζωή και να πληρώνονται σταθερά. Συνολικά, τουλάχιστον 38 εκ των 66 ατόμων που έφυγαν, συνέχισαν να εισπράττουν τα σχετικά επιδόματα.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι τυπικά υπάρχει μία αμοιβή για άτομα που εθελοντικά αποχωρούν απαρνούμενα την αμερικανική υπηκοότητα, αλλά η είδηση προκάλεσε έκρηξη οργής, ειδικά στην εβραϊκή κοινότητα, καθώς μεταξύ των «συνταξιούχων» βρίσκονται φρουροί των στρατόπεδων συγκέντρωσης.
Μερικοί από τους δικαιούχους της περίεργης αυτής αμοιβής, είναι και οι παρακάτω (οι δύο πρώτοι είναι τεκμηριωμένα ακόμη εν ζωή):
Τζέικομπ Ντένζινγκερ, μέλος μονάδας θανάτου το 1942, έγινε πλαστικός χειρούργος στο Οχάιο, επέστρεψε στη Γερμανία το 1989 και σήμερα ζει στην Κροατία
Μάρτιν Χάρτμαν, εθελοντής στα SS το 1943, του αφαιρέθηκε η υπηκοότητα και αναγνώρισε το ναζιστικό του παρελθόν. Φέρεται να επέστρεψε από την Αριζόνα στο Βερολίνο το 2007
Μάρτιν Μπάρτες, φύλακας στο Μαουτχάουζεν στην σημερινή Αυστρία, εργαζόταν ως επιστάτης στις ΗΠΑ
Αρθουρ Ρούντολφ, χρησιμοποιούσε κρατούμενους ως σκλάβους σε εργοστάσιο πυραύλων, πήγε στις ΗΠΑ για την… τεχνογνωσία του
Τζον Αβντζέι, τοποθετήθηκε περιφερειακός δήμαρχος από τους ναζί στην κατεχόμενη Λευκορωσία, έγινε αγρότης στις ΗΠΑ
Βαζίλ Λίτβιν, μέλος των SS στο γκέτο της Βαρσοβίας, εργάστηκε σε πλοίο στο Σικάγο, αργότερα παραδέχθηκε το παρελθόν του
Πίτε Μίλερ, φρουρός των SSS, πήγε στο Ιλινόι των ΗΠΑ το 1956, τελικά επέστρεψε εθελοντικά στη Γερμανία