Π.τ.Δ.:Υπάρχει απόσταση και χρονος να διανύσουμε στο κυπριακό

kupros-o-kuprios-proedros-nikos-anastasiadis-arxeioΑπαιτείται σοβαρότητα στο διάλογο και στις προσπάθειες για επίτευξη μιας λύσης που θα γίνει αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας ότι υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλήθηκε να σχολιάσει, κατά τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας εκδήλωσης “International Bazaar 2015” του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, πληροφορίες της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” περί μηνύματος του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ ‘Εσπεν Μπαρθ Έιντε προς τις Βρυξέλλες για συμφωνία επί των ανοικτών ζητημάτων στο Κυπριακό μέχρι το τέλος του έτους, συγγραφή Συντάγματος και δημοψηφίσματα μέχρι το Μάρτιο του 2016.

“Εύχομαι οι μαντικές ικανότητες του κ. Έιντε να μας βοηθήσουν όντως σε ανάλογα χρονικά περιθώρια. Αλλά οφείλω να πω ότι απαιτείται σοβαρότητα στο διάλογο και ιδιαίτερα επικέντρωση της προσοχής στις προσπάθειες που καταβάλλουμε να είναι μια λύση που να γίνεται αποδεκτή και από τις δύο κοινότητες. Συνεπώς”, πρόσθεσε, “υπάρχει απόσταση και χρόνος να διανύσουμε”.

Σε ερώτηση αν με τον όρο απόσταση εννοεί αυτά που δηλώνει ο κ. Ακιντζί περί χωριστών πλειοψηφιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως δεν σημαίνει ότι υιοθετούνται αυτά που δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

“Ο καθένας εκφράζει τις δικές του θέσεις. Η προσπάθεια είναι να βρούμε τρόπο έτσι ώστε να σμικρύνουμε διαφορές που ενδεχόμενα σήμερα να φαίνονται μεγάλες, όπως έχει επισυμβεί και σε σωρεία άλλων θεμάτων όπου υπήρχαν διαστάσεις απόψεων, αλλά τελικά υπάρχουν συγκλίσεις”, κατέληξε.