Βιάζεται ο Ακιντζί να διοχετεύσει το κυπριακό και ισραηλινό αέριο μέσω Κύπρου στην Τουρκία

Μίλησε για λύση μέχρι το Μάιο

Πρέπει να λύσουμε το Κυπριακό, και μετά το κυπριακό αέριο, μαζί με το ισραηλινό, μπορεί να διοχετευθεί μέσω της Κύπρου στην Τουρκία και από εκεί στην ΕΕ, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, χαρακτηρίζοντας την οδό αυτή ως τη λογικότερη και την λιγότερο ακριβή, ενώ τη συνέδεσε και με την υδροδότηση όλης της Κύπρου από την Τουρκία.182E3C6ED84AAF5678AA0CF54F39F2EE

Βέβαια ο κ. Ακιντζί απέφυγε να κανει οποιαδήποτε αναφορά στις αντιδράσεις που ήδη άρχισαν στα κατεχόμενα  ότι το νερό που θα έρχεται από την Τουρκία θα το πουλούν μέσω ιδιωτικής εταιρείας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως “οι υδρογονάνθρακες αν χρησιμοποιηθούν καταλλήλως μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης στη δημιουργία συνθηκών για μια κατάσταση από την οποία όλοι θα κερδίζουν (win-win)», είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, αναφερόμενος στις νέες σχέσεις που θα δημιουργηθούν μεταξύ της μελλοντικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου και της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας κ.α.

Σε άλλη ερώτηση, είπε και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι της γενιάς του υπέφεραν. Σε συγκεκριμένες περιόδους τα κύρια θύματα ήταν οι Τουρκοκύπριοι και σε άλλες οι Ελληνοκύπριοι, ανέφερε. Πρόσθεσε πως η άρση του αδιεξόδου έρχεται με την κατανόηση του ενός από τον άλλο τω

“Η άρση του αδιεξόδου θα έλθει, όχι για να δεις στην άλλη πλευρά τον εχθρό σου, αλλά τον μελλοντικό σου εταίρο. Η άρση του αδιεξόδου θα έλθει με αλλαγή των νοοτροπιών και την κατάρρευση όχι μόνο των φυσικών τειχών, αλλά και των τειχών στα μυαλά σας. Πιστεύω ότι είναι η στιγμή γι’ αυτό και η άρση του διεξόδου θα έλθει με νέα φιλοσοφία και νέα παραδείγματα”, ανέφερε.

Ο κ. Ακιντζί χαρακτήρισε, στο μεταξύ, πολύ παραγωγική τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι και είπε πως ελπίζει ότι αυτός θα επισκεφθεί την Κύπρο το Νοέμβριο.
.
«Ακουσε πολύ προσεκτικά τα σημεία μας, συμμερίστηκε επίσης το όραμά μας και είναι επίσης δεσμευμένος να εργαστεί για λύση του κυπριακού προβλήματος», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι μετέφεραν στον κ. Κέρι τις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας και επεσήμανε ότι υπήρξε κατανόηση.

«Μας ξεκαθάρισε ότι συμφωνεί με όσα μοιραστήκαμε μαζί του και μας ενημέρωσε για την επιθυμία του να επισκεφθεί την Κύπρο, ελπίζουμε το Νοέμβριο. Καλωσορίζουμε πολύ αυτή την επίσκεψη», κατέληξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

…Λύση μέχρι το Μάιο

Νωρίτερα σε  δηλώσεις του μετά την 20λεπτη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη,με τον  ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως «ελπίζουμε έντονα πως αν και δεν μιλάμε για χρονικά πλαίσια, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε λύση σχετικά σύντομα». Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως αν οι ηγέτες εργαστούν με την ίδια διάθεση όπως μέχρι σήμερα, και τους επόμενους μήνες, είναι δυνατή η λύση μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι με τον ΓΓ μοιράστηκαν απόψεις για την παρούσα φάση, το που βρίσκονται σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία καθώς και την πορεία προς τα εμπρός.

«Συμφωνήσαμε αμφότεροι ότι τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για κεφάλαια της διακυβέρνησης, της νομής εξουσίας, σε θέματα ΕΕ και οικονομικά θέματα. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος σ’ αυτά και τώρα εισήλθαμε σε άλλη περιοχή που φαίνεται λίγο περισσότερο αμφιλεγόμενη, του περιουσιακού, των εδαφικών προσαρμογών και της ασφάλειας/εγγυήσεων».

Σε σχέση με την ασφάλεια, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη συμφωνία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για δημιουργία Επιτροπής για το περιουσιακό αποτελούμενης από ίσιο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ και στο ότι οι αποφάσεις της θα βασίζονται στα κριτήρια που θα συμφωνηθούν αμοιβαία.
«Τώρα οι διαπραγματευτές θα διαπραγματευτούν πάνω σ’ αυτά τα κριτήρια και ελπίζω ότι θα επιτύχουν σύντομα απτά αποτελέσματα», είπε.

Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι ανυπομονούν να δουν στο πλαίσιο της ομοσπονδίας να διασφαλίζεται η διζωνικότητα και η δικοινοτικότητα, που αποτελούν παράμετρο των Ηνωμένων Εθνών για πολλά χρόνια και είναι μέρος της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

«Το περιουσιακό καθεστώς δεν θα πρέπει να διαταράξει την κοινωνική τάξη και οι λύσεις να συμπεριλαμβάνουν κυρίως αποζημίωση και γι’ αυτό θα χρειαστούμε να εστιαστούμε στη χρηματοδότηση της συνολικής διευθέτησης. Στη διάρκεια των συναντήσεών μου, το θέμα της χρηματοπιστωτικής βοήθειας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε και είμαι ευτυχής για το ζήλο που είδα να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν νικητές και ηττημένοι.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε νικητές και στις δύο πλευρές, δημιουργώντας μία κατάσταση στην οποία θα κερδίσουν από τη λύση όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, αλλά γενικά με τη λύση αυτή να δημιουργηθεί ένα καλό παράδειγμα το οποίο χρειάζεται επειγόντως η περιοχή μας, δημιουργώντας μια κατάσταση που θα συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής μας», σημείωσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε πως αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών απ’ εδώ κι εμπρός, με τους ηγέτες να συναντώνται συχνότερα και τους διαπραγματευτές να εργάζονται ακούραστα.

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Ειδικό Σύμβουλό του `Εσπεν Μπαρθ Έιντε, την Ειδική Αντιπρόσωπο στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ και τους συνεργάτες τους για τη σκληρή τους εργασία, με στόχο να βοηθήσουν στη λύση του Κυπριακού.