Νέες ποινικές διώξεις στη ΣΥΤΑ για απώλεια 176 εκατ. από ανύπαρκτες επενδύσεις

Την ελπίδα ότι τα πράγματα αλλάζουν με την κακοδιαχείριση στη CYTA εξέφρασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι τα βλέμματα τους είναι στραμμένα στην Νομική Υπηρεσία και την Αστυνομία, αναμένοντας ότι θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος όσων εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.cyta-150x150

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, κατά την οποία τέθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το 2014, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου παρατηρώντας ότι υπήρξε βελτίωση στη διαχείριση των οικονομικών του οργανισμού, διευκρίνισε ότι παρά το γεγονός ότι η CYTA δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του νόμου για τον έλεγχο των λογαριασμών των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, άρχισε και συνεχίζεται μια αυτοκάθαρση στη CYTA που ανεβάζει την αξιοπιστία της.

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι οι κυριότερες παρατηρήσεις ιεραρχούνται στη διαχείριση του αποθεματικού του ταμείου συντάξεων. Αναφέροντας ότι το θέμα με το ταμείο συντάξεων είναι διαχρονικό και σκανδαλώδες, η Επιτροπή με επιστολή προς τη CYTA στις 16 Ιανουαρίου 2015 ζήτησε αποτίμηση της αξίας των επενδύσεων του ταμείου και της CYTA από το 2009 μέχρι το 2012 και τη διεξαγωγή έρευνας για την επενδυτική δραστηριότητα.

Αφού χαιρέτισε την έναρξη και συνέχιση της έρευνας, η οποία για πέντε επενδύσεις οι φάκελοι έχουν σταλεί στο Γενικό Εισαγγελέα και αναμένονται τα αποτελέσματα για τις άλλες 6 επενδύσεις, είπε ότι η Επιτροπή Ελέγχου ενημερώθηκε ότι οι υπόλοιπες εκθέσεις – πορίσματα κατατέθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα τα αξιολογήσει και το πιθανότερο είναι να πάρουν το δρόμο για τη Γενική Εισαγγελία.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι αναμένουμε τα περαιτέρω από τη Γενική Εισαγγελία για τις 11 επενδυτικές δραστηριότητες που έγιναν από τη διαχειριστική επιτροπή.

Πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο του 2013 ζητήθηκε πληροφόρηση αναφορικά με την έρευνα για τη διαδικασία παρακολούθησης των χρεώσεων για ανεφοδιασμό καυσίμων στα οχήματα της CYTA και ειδικά τον εξωπραγματικό αριθμό χιλιομέτρων που διήνυσαν τα συγκεκριμένα οχήματα, τον εφοδιασμό τους με καύσιμα περισσότερα της χωρητικότητας των δεξαμενών καυσίμων τους, την υπερβολική κατανάλωση καυσίμων και τη χρέωση ανεφοδιασμού τους πέραν της μίας φοράς την ημέρα την ίδια ώρα και κατ` επανάληψη.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή Ελέγχου ουδεμία απάντηση έλαβε μέχρι σήμερα για αυτή τη διεξαχθείσα έρευνα, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της έχουν σταλεί στη Νομική Υπηρεσία όπως και το θέμα της απόδοσης πειθαρχικών ή και ποινικών ευθυνών για τη μελέτη, κατασκευή και τοποθέτηση 1.500 σκιάστρων χώρων στέγασης στη Λευκωσία έναντι του ποσού του 1,8 εκ.

Ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι είναι παραδεχτό ότι υπήρξε και σε αυτή την περίπτωση πλήρης αστοχία υλικού.

Καταλήγοντας διαμήνυσε ότι η Επιτροπή Ελέγχου έχει πολλή υπομονή και απεριόριστη επιμονή και θα επανέλθει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστός Δαμιανού χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι οργανισμός σε μια πολύ δύσκολη περίοδο παρουσιάζει κέρδη που υπερβαίνουν τα 47 εκ ευρώ για το 2014 κτίζοντας στέρεες βάσεις από το 2013, που μεσούσης της κρίσης παρουσίασε κέρδη πέραν των 37 εκ.

Πρόσθεσε ότι από την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Ελέγχου είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι υπάρχει ανάλογη κερδοφορία και για το 2015.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι αυτό το στοιχείο πρέπει να προστεθεί στη γενικότερη εκτίμηση για το ρόλο την αξιοπιστία και τη σημασία της Αρχής Τηλεπικοινωνιών για την Κυπριακή Δημοκρατία, την κυπριακή κοινωνία και τους Κύπριους πολίτες, είπε ότι το ΑΚΕΛ για μια σειρά από λόγους εμμένει και θα επιμένει μέχρι τέλους στην ανάγκη αποτροπής ξεπουλήματος σε ξένα και άλλα ιδιωτικά συμφέροντα.

“Εχει εθνικό ρόλο να διαδραματίσει και μέσα από εξυγίανση και εκσυγχρονισμό μπορεί να τον επιτελέσει προς όφελος της κυπριακής οικονομίας και του τόπου”, συνέχισε.

Αναφέροντας ότι έχουν προκύψει μια σειρά από ζητήματα, πρόσθεσε ότι ενώ η Επιτροπή ενημερώθηκε για σειρά ενεργειών για βελτίωση στα ζητήματα διαφάνειας και καταστολή της διαπλοκής, υπάρχουν σοβαρότατα θέματα προς διερεύνηση.

Είπε ότι και οι ίδιες οι συντεχνίες πιέζουν προς την κατεύθυνση συνέχισης της προσπάθειας για εξυγίανση του ημικρατικού οργανισμού για να προσθέτει ότι τίθενται ερωτήματα για το ρόλο του Υπουργείου Οικονομικών και του Εφόρου Αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με την αποτροπή υλοποίησης στρατηγικών στόχων της CYTA, όπως η εισδοχή της CYTA στην τεχνολογία 4G, που απετράπη με παρεμβάσεις τους με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές εταιρείες να αποκτήσουν ισχυρό προβάδισμα στην κυπριακή αγορά.

Ερωτήματα προκύπτουν και στα ζητήματα που αφορούν την LTV, ανέφερε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι διαφάνηκε επίσης ότι σε μια περίοδο συγκεκριμένων επενδύσεων του ταμείου συντάξεων ο γραμματέας απέφυγε να αποκαλύψει πολύ στενού βαθμού συγγένεια του με τον εργολάβο το όφελος του οποίου από την επένδυση θα υπερέβαινε τα 18 εκ,.

Πρόσθεσε ότι ο γραμματέας που υπήρξε και διαχειριστής συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποκάλυψε τη σχέση του.

Αναφέροντας ότι αναμένονται πειστικές απαντήσεις, καθώς η διαφάνεια δεν μπορεί να αποτελεί εξαγγελία αλλά να επιβεβαιώνεται με αποφάσεις, είπε ότι οι συντεχνίες ορθά υποδεικνύουν ότι τα όποια προβλήματα πρέπει αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους.

Καταλήγοντας ανέφερε πως αναμένονται απαντήσεις για την πραγματική αξία του οργανισμού, καθώς ακούγονται εξωφρενικά ποσά των 200, 300, ή 400 εκατομμυρίων ως βάση για διαπραγμάτευση την ώρα που γνωρίζουμε ότι η αξία της ΣΥΤΑ υπερβαίνει τα κάποια δισεκατομμύρια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι το ταμείο συντάξεων των υπαλλήλων της CYTA, ταλανίζει τον οργανισμό για χρόνια. Πρόσθεσε ότι η διαχειριστική επιτροπή διαχειριζόταν ποσό ύψους 700 εκ. Και με 11 επενδύσεις στις οποίες ενέπλεξε το ταμείο προκάλεσε
ζημιά 176 εκ. που πρέπει να καλυφθεί από τη CYTA με λεφτά του κόσμου.

Ο κ. Προκοπίου ανέφερε ότι ένα δεύτερο ζήτημα είναι χρεώστες της CYTA, οφειλές που ανέρχονται στα 159,5 εκ. Σημείωσε δε πως ένας μόνο διανομέας soeasy χρωστά πέραν του 1εκ. και δεν εξαργύρωσαν την εγγυητική για να αναφέρει ότι η Επιτροπή Ελέγχου ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να εισπραχθούν τα οφειλόμενα.

Κατά τον κ. Προκοπίου άλλο σημαντικό πρόβλημα για τον οργανισμό είναι οι ζημιογόνες θυγατρικές της εταιρείες, όπως η CYTA Hellas η οποία από το 2007 παρουσιάζει ζημιές κάθε χρόνο που κυμαίνονται από 15 εκ. μέχρι 25 εκ. Πρόσθεσε ότι η ο οργανισμός θα πρέπει να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία των εταιρειών που έχουν ζημιές.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι φαίνεται ότι το παρόν ΔΣ της CYTA αποφάσισε να προχωρήσει στη διερεύνηση των σκανδάλων της διαχειριστικής επιτροπής του ταμείου συντάξεων. Πρόσθεσε πως το προηγούμενο ΔΣ του οργανισμού ευθύνεται για κακοδιαχείριση μέσω των επενδυτικών προγραμμάτων του ταμείου συντάξεων, που ξεπερνά τα τα 170 εκ δαπάνες σε ανύπαρκτα έργα.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΣ της CYTA για την υπόθεση της Δρομολαξιάς για την οποία κάποιοι δικάστηκαν και μπήκαν στη φυλακή, τουλάχιστον έμεινε στη CYTA ένα γιαπί. Για τα υπόλοιπα 170 εκ. στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει απολύτως τίποτε.

Δόθηκαν σε εταιρείες ανάπτυξης γης και δεν προχώρησαν να βάλουν μια πέτρα πάνω στην πέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η μεγάλη τρύπα την οποία ο οργανισμός προσπαθεί να κλείσει με χρήματα του Κύπριου καταναλωτή, συνέχισε.

Δηλώνοντας ότι οι Οικολόγοι θέλουν να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της η CYTA, αλλά για να μείνει δημόσια πρέπει να είναι υγιής και άρα να παταχθούν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης για να πείσουμε την κοινωνία, συμπλήρωσε

Καταλήγοντας ο κ. Περδίκης είπε ότι αποτελεί χαρμόσυνο μήνυμα το γεγονός ότι ανακτήθηκαν τα πρώτα 2,5 εκ. από τα 170 εκ, από έναν επιχειρηματία ανάπτυξης γης, και κάλεσε το ΔΣ να πιέσει αστυνομία και νομική υπηρεσία ώστε να αναζητηθούν τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν με άφρονα τρόπο από το προηγούμενο ΔΣ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της CYTA Λευτέρης Χρίστου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ έχει δηλώσει ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις υποδείξεις και τα ευρήματα του Γενικού Ελεγκτή.
Πρόσθεσε ότι έχουν τροχιοδρομηθεί διαδικασίες για λύσεις σε όλα τα θέματα που θίγονται στην έκθεση και να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Περαιτέρω, είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ τόνισε τα θετικά αποτελέσματα του οργανισμού το 2014 και τα πολύ θετικά αποτελέσματα με τα οποία έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2015, επισημαίνοντας ότι ο Κύπριος πολίτης συνεχίζει να εμπιστεύεται τη CYTA και να την κατατάσσει πρώτη για την αξιοπιστία της.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε πως συζητήθηκε εκτεταμένα από την Επιτροπή Ελέγχου το θέμα του ταμείου συντάξεων, πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ εξήγησε όλες τις ενέργειες που έγιναν για βελτίωση της κατάστασης, και συμφωνεί και ο Γενικός Ελεγκτής για τις ενέργειες που έγιναν και πρόκειται να γίνουν.

Διευκρίνισε ότι επίσης ότι έγιναν 11 μελέτες, οι 5 έχουν σταλεί στη νομική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι έχουν να κάνουν με επενδύσεις του ταμείου συντάξεων και οι υπόλοιπες ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου και αναμένεται να σταλούν στη Νομική Υπηρεσία σύντομα.

Εξήγησε τέλος ότι 9 εκθέσεις αφορούν επενδυτικές δραστηριότητες του ταμείου συντάξεων με αποφάσεις του προηγούμενου ΔΣ και 2 εκθέσεις τις διαδικασίες και τη λειτουργία του ταμείου.