Σκάνδαλο ΣΑΠΑ: Σε κοινή δίκη Σαρίκας, Σιαηλής με τους άλλους 3 κατηγορούμενους

 

Στο ίδιο κατηγορητήριο της υπόθεσης ΣΑΠΑ με τους πρώην δημοτικούς συμβούλους Πάφου Γιώργο Μιχαηλίδη, Ευστάθιο Ευσταθίου και Βάσο Βασιλείου βρίσκονται από σήμερα ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Πάφου Φειδίας Σαρίκας και ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του ΑΚΕΛ Γιώργος Σιαηλής.CNA_M0c2a4084452844808a5db84ec62c754a

Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση που υπέβαλαν μέσω των συνηγόρων τους για το ζήτημα αυτό . Με την απόρριψη της έντασης κλήθηκαν να απαντήσουν στις κατηγορίες που τους καταλογίζονται, απαντώντας ως ήταν αναμενόμενο μη παραδοχή.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του και αφού αρχικά αναφέρθηκε στις ενστάσεις που υπέβαλαν οι δικηγόροι των Φ. Σαρίκα και Γ. Σιαηλή, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ ανέφερε πως κοινός σκοπός όλων των κατηγορούμενων, σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν το προσωπικό όφελος ενώ τα αδικήματα που διαπράχτηκαν ήταν της ίδιας φύσης με ταύτιση σκοπού και μέσω που δικαιολογούν την κοινή δίκη.

Μέρος σειράς των γεγονότων συνέχισε, εξελίχθηκαν σε συνάρτηση κατά την Α και Β φάση του αποχετευτικού και στο πλαίσιο των εργασιών του αποχετευτικού συνέχισε , προσθέτοντας παράλληλα πως τα πλεονεκτήματα της συνδίκασης αναφέρονται στις αποφάσεις το Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.
Επεσήμανε ακόμη πως τα κυπριακά δικαστήρια στελεχώνονται από επαγγελματίες δικαστές, εξοικειωμένους με την αξιολόγηση της μαρτυρίας και λέγοντας πως όλα τα πιο πάνω τα αδικήματα που καταγράφονται εντάσσονται στα πλαίσια μιας ενιαίας διαδρομής.
Ο κ. Δαυίδ είπε ότι το θέμα της χρονικής καθυστέρησης της δίκης απασχόλησε το δικαστήριο ωστόσο ανέφερε θα ήταν πρόωρο αυτή την στιγμή να προβλεφτεί η εξέλιξη της διαδικασίας.

Συνεκτιμώντας, είπε, ότι η ύπαρξη κοινής μαρτυρίας που θα δοθεί το δικαστήριο δεν δίνει την ευκαιρία της ξεχωριστής δίκης, σημείωσε πως το συμφέρον της δικαιοσύνης απαιτεί την ενιαία εκδίκαση της υπόθεσης.

“ Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, συνεκτιμώντας ότι στην υπό συζήτηση περίπτωση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται και οι κατηγορούμενοι Φ. Σαρίκας και Γ. Σιαηλής εντάσσονται ουσιαστικά στα πλαίσια μιας ενιαίας διαδρομής και εξέλιξης γεγονότων που αφορούν και περιστρέφονται γύρω από τη συνομολόγηση συμφωνιών και εκτέλεση εργασιών του Αποχετευτικού Συστήματος Πάφου, με τον τρόπο που καταγράφεται στο κατηγορητήριο, χωρίς το χρονικό διάστημα που φαίνεται να διαρρέει τη διάπραξη του ενός αδικήματος από το άλλο να είναι εκ των πραγμάτων και από μόνο του ικανό να διασπάσει τη διασύνδεση των ομοειδών αδικημάτων που αποδίδονται στο σύνολο των κατηγορουμένων”, συνεκτιμώντας συνέχισε , ως έχει τεθεί υπόψη του Δικαστηρίου, την ύπαρξη κοινής μαρτυρίας που θα δοθεί σε σχέση με όλους τους κατηγορούμενους κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, κρίνουμε είπε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου , ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η διακριτική μας ευχέρεια δεν θα μπορούσε να ασκηθεί υπέρ των ξεχωριστών αιτημάτων των κατηγορουμένων 2 και 5 για διαχωρισμό της δίκης τους.

Αντίθετα πρόσθεσε , “ το συμφέρον της δικαιοσύνης, συνολικά θεωρούμενο πάντα, εξυπηρετείται στη συγκεκριμένη περίπτωση με την ενιαία εκδίκαση της υπόθεσης, ως η εισήγηση της Kατηγορούσας αρχής”.

O Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου αναφέρθηκε και στο Σύγγραμμα Ποινική Δικονομία στην Κύπρο του Γ. Μ. Πική, που αποτελεί τη δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση του Συγγράμματος Criminal Procedurein Cyprus (1975) των κ.κ. Λοίζου και Πική, και στα πλαίσια του σχολιασμού του ζητήματος της συνένωσης κατηγορουμένων στο ίδιο κατηγορητήριο υποδεικνύεται – όπως είπε ότι :

«Ευρίσκει έρεισμα η συνένωση κατηγορουμένων στο ίδιο κατηγορητήριο όπου αυτοί ενέχονται στην προαγωγή του ιδίου εγκληματικού σκοπού. Τι συνθέτει την ίδια αλυσίδα γεγονότων είναι, κατά κύριο λόγο, ζήτημα γεγονότων το οποίο επιλύεται με αναφορά στα περιστατικά τα οποία περιβάλλουν τη διάπραξη αδικημάτων. Η ταύτιση σκοπού και μέσων που χρησιμοποιούνται για εγκληματικές πράξεις, είναι μεταξύ των παραγόντων οι οποίοι προσμετρούν στη κρίση της ροής των γεγονότων υπό εξέταση. Η επίτευξη του σκοπού ο οποίος επιδιώκεται, μπορεί να εκτείνεται σε μακρά περίοδο χρόνου• κατά ακολουθία, οποιοδήποτε κενό στις πράξεις των συγκατηγορουμένων δεν συνιστά αφ΄ εαυτού καθοριστικό παράγοντα».
Τα πλεονεκτήματα της συνεκδίκασης αναφέρονται συνέχισε και σε σειρά αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως στην υπόθεση Oueissv. Republic(1987), Papachrysostomouv. ThePolice (1988) αλλά και σε σειρά αποφάσεων των Αγγλικών Δικαστηρίων στις οποίες ισχύει η ίδια νομική αρχή.

Κυρίαρχο στοιχείο εξάλλου στην εξάσκηση της διακριτικής ευχέρειας του Δικαστηρίου για το διαχωρισμό ή μη μιας δίκης, αποτελεί το συμφέρον της δικαιοσύνης, σημείωσε ο κ. Δαυίδ.

Ακολούθως ο κ. Δαυίδ συμπλήρωσε πως η περίληψη δύο ή περισσότερων κατηγορούμενων σε ένα κατηγορητήριο, ανεξάρτητα από το γεγονός της απουσίας κοινής κατηγορίας, έχει εξεταστεί στην υπόθεση Ismet Assim (1966) . Στη συγκεκριμένη υπόθεση συνέχισε, οι δύο κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν από μία κατηγορία. Ο μεν ένας ότι τραυμάτισε παράνομα κάποιον, ο δε άλλος ότι την ίδια ημέρα προκάλεσε πραγματική σωματική βλάβη σε άλλο πρόσωπο. Και οι δύο κατηγορούμενοι εργάζονταν στο ίδιο νυκτερινό κέντρο που διαπράχθηκαν τα δύο αδικήματα, στο οποίο οι παραπονούμενοι ήταν πελάτες. Επιβεβαιώθηκε κατ’ έφεση ότι η συμπερίληψη των δύο κατηγορούμενων σε ένα κατηγορητήριο ήταν σωστή, όσο στενά και αν ερμηνευθεί ο κανόνας περί συνένωσης κατηγορουμένων, ανέφερε ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου, προσθέτοντας επίσης πως υπογραμμίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η συνένωση των κατηγορούμενων είναι πρέπουσα αν τα αδικήματα που αφορούν ξεχωριστές κατηγορίες, είναι συνδεδεμένα από άποψης χρόνου ή άλλων λόγων, ώστε το συμφέρον της δικαιοσύνης θα εξυπηρετηθεί περισσότερο από μία δίκη.

Σημειώνεται πως και οι πέντε πλέον κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες δεκασμού δημόσιου λειτουργού, συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος.

Οι πέντε αντιμετωπίζουν συνολικά 58 κατηγορίες. Στο πρώην Δήμαρχο Πάφου και βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα απαγγέλθηκαν 7 κατηγορίες σε σχέση με το συμβόλαιο Γ`, του βιολογικού σταθμού, της Α` φάσης του έργου.

Αναφερόμενος στις λεπτομέρειες του αδικήματος ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου ανέφερε πως ο Φ. Σαρίκας σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ των ετών 1999- 2003 στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνωμότησε μαζί με τον Ευτύχιο Μαλληκίδη να διαπράξουν κακούργημα δηλαδή να διαπράξουν τα αδικήματα που περιγράφονται στις κατηγορίες.

Επίσης σ’ άγνωστη ημερομηνία μεταξύ των ετών 2000- 2003 ενώ ήταν Δήμαρχος Πάφου και πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου , επιφορτισμένος λόγω του λειτουργήματος του με την επίβλεψη και εκτέλεση του αποχετευτικού συστήματος στην επαρχία Πάφου, έλαβε από τον Γιώργο Μπάφα, εκπρόσωπο της εταιρείας Awatech το χρηματικό ποσό των 55.000 ευρώ για τον εαυτό του, με σκοπό να διευθετήσει όπως η εταιρεία Awatech , να κερδίσει προσφορά για την ανέγερση του Βιολογικού σταθμού Πάφου της πρώτης φάσης κατασκευής του αποχετευτικού Πάφου και να μεριμνήσει για την δήθεν ομαλή εφαρμογή του συμβολαίου.

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος στο ΔΗΣΥ Γιώργος Μιχαηλίδης αντιμετωπίζει 25 κατηγορίες, 12 ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ Ευστάθιος Ευσταθίου,6 κατηγορίες ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Βάσος Βασιλείου και 8 κατηγορίες ο νυν δημοτικός σύμβουλος του ΑΚΕΛ Γιώργος Σιαηλής.

Εξάλλου σε σχέση με τις λεπτομέρειες του αδικήματος ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε πως ο Γιώργος Σιαηλής και ο Σάββας Βέργας σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο συνωμότησαν μεταξύ τους για να διαπράξουν κακούργημα.

Συγκεκριμένα, είπε η Κατηγορούσα Αρχή αναφερόμενη στις λεπτομέρειες του αδικήματος, ο Γιώργος Σιαηλής μεταξύ 15 Δεκεμβρίου μέχρι Ιανουαρίου του 2013 , ενώ ήταν δημοτικός σύμβουλος Πάφου, μέλος του Δ.Σ. ΣΑΠΑ και της εποπτικής επιτροπής, επιφορτισμένος λόγω του λειτουργήματος του με την επίβλεψη, εκτέλεση και λειτουργία του βιολογικού σταθμού λυμάτων στην Επαρχία Πάφου , έλαβε από τον Χρήστο Δρακόπουλο διευθυντή της εταιρείας « ENVITEC S.A.» το χρηματικό ποσό των 27,500 ευρώ για τον εαυτό του, με σκοπό να υλοποιηθεί χωρίς κωλυσιεργία και χωρίς προσκόμματα η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου για πληρωμή της πιο πάνω εταιρείας σχετικά με τις οικονομικές απαιτήσεις που είχε για το πιο πάνω έργο.

Η υπόθεση ορίστηκε για σκοπούς συνέχισης της ακρόασης στις 14 και 15 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε πως στην επόμενη δικάσιμο θα ακουστούν τα παραδεκτά γεγονότα , κατάλογος τεκμηρίων και μαρτύρων.
Έχοντας είπε υπόψη την εξέλιξη της πορείας της διαδικασίας , το διάστημα αυτό θα αξιοποιηθεί για να εξεταστούν παραδεκτά γεγονότα.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Έχουν υπογράψει εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, εκτός του Γιώργου Σιαηλή που υπέγραψε εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, ενώ παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τα ονόματα τους τοποθετήθηκαν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η έξοδος από το νησί.

Το Κακουργιοδικείο απαρτίζουν οι Π.Ε.Δ. Α. Δαυίδ, Α.Ε.Δ. Δ.Ι.Κίτσιος, και Ε.Δ. ο Κ. Σατολιάς.

Την Κατηγορούσα Αρχή για την υπόθεση ΣΑΠΑ εκπροσωπούν οι Α` Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκος και ο Δικηγόρος της Δημοκρατίας Ανδρέας Χατζηκύρου.