Χασάν Ροχανί:«Υπάρχει ευρεία διεθνής συναίνεση για παραμονή Άσαντ στην εξουσία»

epa04115935 A handout photo released by Syria's Arab News Agency (SANA) shows Syrian President Bashar Assad speaking during a meeting in Damascus, Syria on 08 March 2014 to mark the 51st anniversary of the March 8th revolution. Assad said that the country will go on with the reconciliation efforts along with its fight against terrorism. EPA/SANA / HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί υποστήριξε σε χθεσινή συνέντευξή του στο CNN πως υπάρχει πλέον ευρεία διεθνής συναίνεση για την παραμονή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ στην εξουσία ώστε να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

“Πιστεύω πως σήμερα όλοι έχουν αποδεχθεί ότι ο Πρόεδρος Άσαντ πρέπει να παραμείνει (στην εξουσία) για να καταπολεμήσει τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο Ροχανί, προσθέτοντας πως μόνον αφού κερδηθεί αυτή η μάχη “θα πρέπει να εφαρμοσθούν άλλα σχέδια για να ακουστούν οι φωνές της (συριακής) αντιπολίτευσης”.

“Στη Συρία, ο πρώτος στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε τους τρομοκράτες και να τους διαλύσουμε και δεν έχουμε άλλη λύση από το να ενισχύσουμε την κεντρική αρχή και την κυβέρνηση ως τα κύρια κέντρα εξουσίας”, δήλωσε.

Η παραμονή στην εξουσία, έστω και μεταβατική, του Σύρου Προέδρου, ο οποίος θεωρείται από τους δυτικούς και τις αραβικές χώρες ο κύριος υπεύθυνος για την αιματηρή σύγκρουση που από το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 240.000 ανθρώπους, αναφέρεται όλο και πιο ανοικτά, ακόμη και από δυτικές Κυβερνήσεις.

“Το Ιράν και οι ΗΠΑ δεν διεξάγουν απ` ευθείας συζητήσεις για τη Συρία”, διευκρίνισε ο Ροχανί, όμως η Τεχεράνη συζητεί με τους Ευρωπαίους και άλλους, οι οποίοι είναι σε επαφή με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε.