Πούτιν: «Η υποστήριξη στον Ασσαντ ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Ο Συριακός λαός έχει δικαίωμα να αποφασίσει ποιός και πως θα κυβερνά τη χώρα του

Η υποστήριξη του Μπασάρ Αλ Άσαντ είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία εκτίμησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν σε μαι από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS. Όσο για τον τίτλο «τσάρος» που του αποδίδεται, σημειώνει ότι δεν του ταιριάζει και προσθέτει ότι δεν είναι ο μόνος χαρακτηρισμός που τον συνοδεύει.

Russian President Vladimir Putin speaks during his annual end-of-year news conference in Moscow, December 18, 2014. Putin said on Thursday the central bank and government were taking adequate measures to support the rouble and that Russia's current economic situation was caused by external factors. REUTERS/Maxim Zmeyev (RUSSIA - Tags: POLITICS BUSINESS)

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του CBS, Τσάρλι Ροζ, για το εάν η αύξηση της στρατιωτικής δύναμης έχει στόχο να «σώσει» τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο Βλάντιμιρ Πούτιν απάντησε «έχετε δίκιο» και πρόσθεσε:
«Πιστεύω βαθιά ότι όλες οι ενέργειες προς την αντίθετη κατεύθυνση -που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση (στη Συρία)- θα δημιουργήσουν μια κατάσταση που έχει ήδη παρατηρηθεί σε άλλες χώρες της περιοχής ή σε άλλες περιοχές, όπως για παράδειγμα στη Λιβύη, όπου όλοι οι κρατικοί θεσμοί έχουν διαλυθεί. Παρακολουθήσαμε μια παρόμοια κατάσταση στο Ιράκ».
Εκτίμησε ειδικότερα ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση στη συριακή κρίση παρά η ενίσχυση των κυβερνητικών δομών και η παροχή βοήθειας προς αυτές στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Ανέφερε μάλιστα ότι μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει ποιος και πώς θα κυβερνά τη χώρα του και οι εταίροι του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς στρατιωτικού συνασπισμού που πραγματοποιεί επιδρομές κατά θέσεων του ΙΚ πρέπει να το λαμβάνουν αυτό υπόψη.
Ο Βλ. Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή 60 Minutes και λίγες μέρες πριν τη συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις στρατιωτικές προθέσεις της Μόσχας στη Συρία, καθώς σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, οι ρωσικές δυνάμεις κατασκευάζουν προωθημένη αεροπορική βάση στην επαρχία της Λαττάκειας που είναι προπύργιο του Άσαντ.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, εκεί έχουν αναπτυχθεί 28 μαχητικά αεροσκάφη ενώ οι Ρώσοι μέχρι τώρα δεν διέθεταν παρά μόνο τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.
«Ο τσάρος»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν συμφωνεί με τον «τίτλο του τσάρου» που του αποδίδεται συχνά, ο Πούτιν απάντησε:
«Και λοιπόν; Ο κόσμος με αποκαλεί ποικιλοτρόπως». Κληθείς να σχολιάσει το αν θεωρεί ταιριαστό τον εν λόγω χαρακτηρισμό, σημείωσε: «Όχι, δεν μου ταιριάζει. Δεν έχει σημασία πως με αποκαλούν οι φίλοι ή οι πολιτικοί μου αντίπαλοι».