Απόφαση για μετανάστες έλαβε το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών

Σε απόφαση για την μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξε, με πλειοψηφία, το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.Την πιο πάνω πρόταση απέρριψαν και απέχουν οι Ουγγαρία, η Τσεχία, η Ρουμανία  και η Σλοβακία.newego_LARGE_t_1101_54567764_type12713

Την ικανοποίησή της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Κομισιόν για τη λήψη απόφασης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από αυτήν την απόφαση η ΕΕ είναι πλέον σε θέση να επανεγκαταστήσει 160.000 ανθρώπους σε σαφή ανάγκη διεθνούς προστασίας μέσα στα ερχόμενα δυο χρόνια. Η Κομισιόν μαζί με τις κοινοτικές υπηρεσίες θα οργανώσουν από κοινού με τα κράτη μέλη τον αναγκαίο συντονισμό για να εφαρμοσθεί ο μηχανισμός επί του εδάφους.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, “η επανεγκατάσταση είναι τμήμα μιας συνολικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης”. Οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να προχωρήσουν τώρα στις άλλες προτάσεις που έχει κάνει η Κομισιόν, περιλαμβανομένης μιας Λίστας της ΕΕ με Ασφαλείς Χώρες Προέλευσης και της περαιτέρω μεταρρύθμισης του συστήματος του Δουβλίνου, στο επόμενο Συμβούλιο Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στις 8 Οκτωβρίου.

Ταυτοχρόνως, τα βαθύτερα αίτια της προσφυγικής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για αυτό οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν αύριο τις δράσεις άμεσης προτεραιότητας που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η αστάθεια στην περιοχή μας κι οι προσφυγικές πιέσεις προς τις γειτονικές χώρες.
Τέσσερα «όχι» και μία αποχή
Kατά της πρότασης ψήφισαν η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, ενώ η Φινλανδία απείχε από την ψηφοφορία.

Οι ποσοστώσεις ανά κράτος – μέλος έχουν ως εξής:
Αυστρία: 1491
Βέλγιο: 1869
Βουλγαρία: 651
Κροατία: 434
Κύπρος: 112
Τσεχία: 1215
Εσθονία: 152
Φινλανδία: 982
Γαλλία: 9898
Γερμανία: 13009
Ουγγαρία: 988
Λετονία: 215
Λιθουανία: 318
Λουξεμβούργο: 181
Μάλτα: 54
Ολλανδία: 2978
Πολωνία: 3881
Πορτογαλία: 1254
Ρουμανία: 1890
Σλοβακία: 612
Σλοβενία: 257
Ισπανία: 6127
Σουηδία: 1830
Με ανακοίνωσή της η Κομισιόν εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση της  συνόδου: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάστηκε με συνέπεια και συνέχεια για μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για τους πρόσφυγες και το μεταναστευτικό ζήτημα. Η μετεγκατάσταση είναι μέρος μιας συνολικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης”, ανέφερε.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προσερχόμενος στη σημερινή σύνοδο ανέφερε ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι ένα τεστ για την Ευρώπη στο θέμα του μεταναστευτικού.
Η προσφυγική κρίση είναι το θέμα της αυριανής έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξελλες, ενώ η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα και χρειάζεται τη στήριξη της Τουρκίας.
Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν μπορεί χωρίς τη στήριξη της Τουρκίας
Στην ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στάθηκε σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση που είχε με τον Φινλανδό πρωθυπουργό, η Άγκελα Μέρκελ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χώρα μας λέγοντας ότι η φύλαξη των συνόρων μας είναι αδύνατη μόνο από τις δυνάμεις που διαθέτουμε.
Η ίδια κάλεσε τα κράτη – μέλη να σεβαστούν την ηθική υποχρέωση που έχουν και ζήτησε ενόψει της συνόδου κορυφής να προκριθεί μια “συντεταγμένη διαδικασία” για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
“Έχουμε την εντύπωση ότι η συνολική διαδικασία με τους πρόσφυγες εξελίσσεται άτακτα. Πρέπει, όμως, να τα καταφέρουμε -και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε πεπεισμένοι, και για αυτό πάντα λέω ότι θα τα καταφέρουμε, αλλά φυσικά χρειαζόμαστε δείγματα τάξης και σε αυτά περιλαμβάνεται και η επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Και αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε μόνοι μας. Μόνη της η Ελλάδα, χωρίς την στήριξη της Τουρκίας, δεν μπορεί να το κάνει”, είπε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ υπογραμμίζοντας ότι πρέπει το θέμα να συζητηθεί και με την Τουρκία.
Όπως τόνισε η Γερμανίδα πολιτικός αποστολή της ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι να δοθεί καταφύγιο στους ανθρώπους, ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να δημιουργηθούν “hot spots” στην Ελλάδα και την Ιταλία ώστε στη συνέχεια να γίνεται δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη – μέλη.
Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, λέει ο Ολάντ
Την ικανοποίησή του για την απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών σχετικά με την υποδοχή προσφύγων με ποσοστώσεις στα κράτη – μέλη της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
“Η Ευρώπη ανέλαβε τις ευθύνες της. Η Ευρώπη ήταν ικανή να υποδεχτεί, αλλά υπό όρους και με κανόνες, και αυτό ζητούσε η Γαλλία”, είπε χαρακτηριστικά ο Φρανσούα Ολάντ.
Όπως τόνισε ο ίδιος η συμφωνία επιτρέπει να υπάρχουν κέντρα πληροφόρησης και καταγραφής των προσφύγων.
Ξεκίνησε η άφιξη Σύρων στη Βρετανία
Τους πρώτους πρόσφυγες από τη Συρία υποδέχθηκε σήμερα η Βρετανία, στο πλαίσιο προγράμματος που είχε ανακοινώσει στις Αρχές του μήνα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Με βάση αυτό, χώρα θα φιλοξενήσει συνολικά 20.000 ανθρώπους μέχρι το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
“Σήμερα έφτασε στη Βρετανία ένας αριθμός ανθρώπων στο πλαίσιο του σχεδίου μετεγκατάστασης των ευπαθών ομάδων” ανέφερε το υπουργείο, διευκρινίζοντας ότι συνεργάζεται στενά με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.
Ο Κάμερον, που αρνείται να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων με ποσοστώσεις, αποφάσισε ότι η χώρα του θα υποδεχθεί 20.000 ανθρώπους που ζουν σε καταυλισμούς κοντά στα σύνορα με τη Συρία, κυρίως στην Τουρκία και την Ιορδανία.
Πάντως, ο συγκεκριμένος αριθμός κρίνεται ανεπαρκής από τις οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμευτούν άλλα 100 εκατομμύρια λίρες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης λόγω της εξόδου των Σύρων από τη χώρα τους. Τα 29 εκατομμύρια θα πάνε στον Λίβανο, μια χώρα που φιλοξενεί περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Φάιμαν: Χρειάζονται hot spots ασύλου
Τη δημιουργία των λεγόμενων “hot spots”, δηλαδή ειδικών κέντρων υποδοχής, στα οποία θα πρέπει να είναι δεδομένη μια πραγματική ευκαιρία για εγγύηση δικαιώματος ασύλου, προτείνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, προκειμένου να προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Κατά την άποψή του, η δημιουργία τέτοιων κέντρων στην Ελλάδα ή την Ιταλία χρήζει περαιτέρω εντατικής συζήτησης, καθώς θα πρέπει κανείς να γνωρίζει από ποιες χώρες τελικά γίνονται αποδεκτοί πρόσφυγες, ενώ είναι αναγκαίο να υπάρχει η προθυμία όσον αφορά την κατανομή τους, γι’ αυτό και πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι για κάποιες χώρες μέλη της ΕΕ ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Ο Φάιμαν περιμένει από την αυριανή σύνοδο κορυφής της ΕΕ ένα σοβαρό ξεκίνημα για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τους πρόσφυγες, καθώς “καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της την προσφυγική κρίση”.
Για τον καγκελάριο “ο οποίος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που είχε ζητήσει πριν από αρκετές εβδομάδες τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την κρίση των προσφύγων” ο ισχύων Κανονισμός του Δουβλίνου δεν λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει από κοινού περαιτέρω εξέλιξή του, ώστε η πολιτική του ασύλου στην Ευρώπη να μπορεί διαμορφώνεται σε δίκαιη και ανθρώπινη βάση. Συνολικά, σημείωσε, απαιτούνται περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα συνεισφέρουν από ένα τρίτο έκαστος οι ΗΠΑ, οι χώρες του Κόλπου και η ΕΕ. Ο Βέρνερ Φάιμαν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ήδη αύριο θα μπορέσουν να καθοριστούν οι πρώτες κοινές συνεισφορές.
Σλοβάκος πρωθυπουργός: Δεν θα εφαρμοστούν οι ποσοστώσεις στο έδαφός μας
Η Σλοβακία δεν προτίθεται να εφαρμόσει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε όλες της χώρες της ΕΕ με βάση το σύστημα των ποσοστώσεων που εγκρίθηκε από το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών σήμερα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρόμπερτ Φίτσο.
“Όσο είμαι εγώ πρωθυπουργός, οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν θα εφαρμοστούν στο έδαφος της Σλοβακίας”, είπε ο Φίτσο μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου.
Ο Τσέχος πρόεδρος, Μίλος Ζέμαν, του οποίου η χώρα ήταν μια εξ αυτών που ψήφισαν ενάντια στη συμφωνία είπε διαμέσου του εκπροσώπου του πως “μόνο το μέλλον θα δείξει τι λάθος αυτή η συμφωνία ήταν”.

 

Οχι από Αμερικανικό Κογκρέσο  για επιπλέον πρόσφυγες

 

Τα σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης να επιτρέψει σε επιπλέον χιλιάδες πρόσφυγες να εισέλθουν στις ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπα σήμερα με την σθεναρή αντίσταση του αμερικανικού Κογκρέσου, όπου οι Ρεπουμπλικανοί νομοθέτες ζήτησαν να επανεξετάσουν και ενδεχομένως να απορρίψουν αυτό το σχέδιο επικαλούμενοι τους φόβους για ενδεχόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε χθες την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που αναμένεται να υποδεχθούν οι ΗΠΑ κατά 15.000 κάθε χρόνο για τα επόμενα δύο έτη, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 100.000 έως το 2017.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πόσοι από τους επιπλέον πρόσφυγες θα προέρχονται από τη Συρία, αλλά οι δηλώσεις αυτές -σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς- ενδέχεται να καταδεικνύουν την αύξηση της βούλησης των ΗΠΑ να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της μαζικής μετανάστευσης των Σύρων.

Φυσικά η προσφορά αυτή θεωρείται πολύ μικρή σε σύγκριση με τους εκατοντάδες χιλιάδες που μεταβαίνουν στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία. Βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, το αμερικανικό Κογκρέσο δε χρειάζεται να εγκρίνει τα σχέδια της κυβέρνησης για την υποδοχή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων.

Ωστόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, τα δύο σώματα που ελέγχου οι Ρεπουμπλικάνοι, θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση χρημάτων για την χρηματοδότηση των σχεδίων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι νομοθέτες εκφράζουν την ανησυχία τους ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους θα υποδύονται τους πρόσφυγες για να καταφέρουν να διεισδύσουν στις ΗΠΑ ή στη δυτική Ευρώπη.

Οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σέλεϊ Μουρ Καπίτο, Μαρκ Κερκ, Τζόνι Ερνεστ, Μάικ Ράουντς και Ρότζερ Ουίκερ, όπως και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζο Μάνσιν, έγραψαν στον Κέρι και στον Τζο Τζόνσον, τον Υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, την περασμένη εβδομάδα, εκφράζοντας την ανησυχία τους και προτρέποντας την Ουάσιγκτον να επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στους πρόσφυγες.

Η ισχύουσα διαδικασία ελέγχου των μεταναστών από τη Συρία είναι τόσο αυστηρή που οι αμερικανικές αρχές έχουν επιτρέψει σε μόλις 1.500 πρόσφυγες να εισέλθουν στην χώρα από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος πριν από 4,5 χρόνια.