Βρετανία:Βιβλίο με αποκαλύψεις περι έκλυτου βίου του Ντ. Κάμερον

Αίσθηση προκαλούν στη Βρετανία οι αποκαλύψεις περί έκλυτου βίου του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στην Οξφόρδη, όπως παρουσιάζονται σε προδημοσίευση μη επίσημης βιογραφίας του από τον άλλοτε πολιτικό του σύμμαχο λόρδο Άσκροφτ.

Åðßóêåøç óôç âÜóç ôïõ Áêñùôçñßïõ ðñáãìáôïðïßçóå ôï âñÜäõ ôçò ÐÝìðôçò ï Ðñùèõðïõñãüò ôçò Âñåôáíßáò ÍôÝéâéíô ÊÜìåñïí, þóôå íá äåé áðü êïíôÜ ôá ðëçñþìáôá ôùí Ýîé ìá÷çôéêþí áåñïóêáöþí ôýðïõ Tornado êáé ôï õðüëïéðï ðñïóùðéêü ðïõ óõììåôÝ÷åé óôéò åðéèÝóåéò êáôÜ óôü÷ùí ôïõ Éóëáìéêïý ÊñÜôïõò óôï ÉñÜê.

Έχοντας συνομιλήσει με συμφοιτητές και άλλους ανθρώπους από το περιβάλλον του νεαρού Ντέιβιντ Κάμερον, ο συγγραφέας, που διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, ισχυρίζεται μεταξύ άλλων ότι ο μετέπειτα πρωθυπουργός είχε κάνει χρήση μαριχουάνας και ότι ήταν παρών σε περιπτώσεις χρήσης άλλων ναρκωτικών ουσιών από φίλους του.

Αυτό που έχει προκαλέσει ωστόσο τη μεγαλύτερη αίσθηση και αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ο ισχυρισμός ότι κατά τη διάρκεια τελετής μύησης σε μια περιβόητη για τις ακρότητες της ομάδα φοιτητών είχε τοποθετήσει «ιδιωτικό μέρος της ανατομίας του» στο στόμα ενός ψόφιου γουρουνιού.

Στο Twitter το hashtag #piggate συγκεντρώνει τις περισσότερες αναφορές και σχόλια, κατά βάση χιουμοριστικά και σαρκαστικά.

Από πολιτική άποψη η προδημοσίευση, την οποία δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η Daily Mail, περιλαμβάνει την κατηγορία ότι ο κ. Κάμερον γνώριζε πως ο λόρδος Άσκροφτ δήλωνε φορολογική έδρα εκτός Βρετανίας για προσωπικό όφελος από το 2009. Ο χρονικός προσδιορισμός είναι σημαντικός διότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει πει ότι ενημερώθηκε για την αμφιλεγόμενη πρακτική του λόρδου Άσκροφτ μόλις λίγους μήνες πριν από την εκλογική του νίκη το 2010.

Ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για τις καταγγελίες ή για το κατά πόσο ο κ. Κάμερον προτίθεται να μηνύσει τον συγγραφέα για δυσφήμηση.

Αναφορές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πράξη εκδίκησης από τον λόρδο Άσκροφτ για το γεγονός ότι δεν έλαβε το υψηλόβαθμο κυβερνητικό πόστο που του είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός. Ο συγγραφέας αρνείται την κατηγορία.