Βρετανία: Θα κρατικοποιήσει το σιδηροδρομικό δίκτυο λέει ο Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο νέος ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν υποσχέθηκε την Κυριακή να προχωρήσει με την κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων και τη δημιουργία το «Σιδηρόδρομου του Λαού», αν το κόμμα του εκλεγεί να κυβερνήσει τη χώρα.

epa04887681 Candidate for the British Labour Party leader, Jeremy Corbyn during a press conference at Ealing Town Hall in west London, England, 17 August 2015. The labour leadership election will be announced on Saturday 12 September 2015. Jeremy Corbyn is one of the contenders in the British Labour Party leadership campaign, other candidates are Andy Burnham, Yvette Cooper, and Liz Kendall. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην πρώτη του ανακοίνωση πολιτικής από τότε που αναδείχθηκε στην ηγεσία των Εργατικών, ο αριστερός πολιτικός, ανέφερε ότι οι διάφοροι σιδηρόδρομοι που αδειοδοτούνται σήμερα σε ιδιώτες, θα μετατραπούν σε ιδιοκτησία του κράτους μετά από την χρονική λήξη της άδειας του κάθε ενός, σύμφωνα με αναφορές στα ΜΜΕ.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει συντριπτική υποστήριξη από τους Βρετανούς πολίτες για ένα Σιδηρόδρομο του Λαού, με καλύτερες και πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες, ολοκληρωμένο με το σωστό τρόπο και με πιο δίκαιες τιμές», δήλωσε ο κ. Κόρμπιν στην αριστερή εφημερίδα κυριακάτικη έκδοση του “Independent”, δήλωση την οποία και ανάρτησε αργότερα στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Γι αυτό το θέμα δεν αρκεί να έχει κανείς μια σχεδόν αλλά όχι ακριβώς θέση. Οι Εργατικοί θα δεσμευθούν σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο για ένα πλήρως ολοκληρωμένο σιδηρόδρομο κρατικής ιδιοκτησίας», είπε.

Το δίκτυο σιδηροδρόμων της Βρετανίας χωρίστηκε σε διαφορετικές άδειες που παραχωρήθηκαν σε ιδιωτικά συμφέροντα κάτω από το πρόγραμμα  κυβέρνησης των Συντηρητικών πριν από 20 χρόνια, αλλά οι ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από επιδοτήσεις της Κυβέρνησης.

Πέντε από τις 16 άδειες θα λήξουν μεταξύ 2020 και 2025.

Ο κ. Κόρμπιν, ο οποίος αναμένεται να εξαγγείλει τους σχεδιασμούς του στο συνέδριο των Εργατικών, στο Μπράιτον στις 27 Σεπτεμβρίου, ανέκαθεν δήλωνε ότι αποτελεί πρόθεσή του η κρατικοποίηση εκ νέου του δικτύου σιδηροδρόμων και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Η Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και πρώην Υπουργός Μεταφορών των Συντηρητικών Τζαστίν Γκρίνινγκ απέρριψε το σχέδιο ως ιδεολογική φαντασίωση.

«Νομίζω ότι θα σπαταλούσε εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια, από τα λεφτά των φορολογούμενων», δήλωσε στο BBC.