Χιλή:Πολύνκερος σεισμός 8,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ

epa04934568 Chileans look at the damages in building following an 8.3 earthquake on the Ritcher scale, in Illapel, Chile, 17 September 2015. The death toll in Chile's 8.3-magnitude earthquake has risen to at least five, with dozens of people injured. Around a million people have been evacuated from their homes, particularly around the country's coastal areas for fear of a tsunami, the Interior Ministry stated. EPA/MARIO RUIZ

10 νεκροί και 1 εκατομμύριο άστεγοι

Μια «εφιαλτική νύχτα» πέρασαν οι κάτοικοι της Χιλής μετά τον σεισμό των 8,3 βαθμών που έπληξε το κεντρικό και βόρειο τμήμα της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 10 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Κάτοικοι προσπαθούν να ανασύρουν τα υπάρχοντά τους από τα χαλάσματα των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, ενώ οι δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί συνεχίζουν να συγκλονίζουν την χώρα της Νότιας Αμερικής σήμερα το πρωί και οι Χιλιανοί δεν κρύβουν τον φόβο τους ότι άλλος ένας σφοδρός σεισμός θα πλήξει την περιοχή.

Στα συντρίμμια ενός τοίχου που κατέρρευσε στο Ιλαπέλ, μια πόλη κοντά στο επίκεντρο της δόνησης, η κνα Κορτές, 35 ετών, περιγράφει τον τρόμο που ένιωσε κατά τη διάρκεια του σεισμού: «Ήταν η πιο τρομακτική στιγμή που έχω βιώσει, το φρικτότερο πράγμα που έχω ζήσει (…), τα πάντα τραντάζονταν, χωρίς να σταματάνε στιγμή».

«Ζήσαμε μια εφιαλτική νύχτα, η δόνηση διήρκησε παρά πολύ, για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, πάρα πολύ μεγάλο, έπειτα συνεχίσαμε να κουνιόμαστε με τους μετασεισμούς» αφηγήθηκε, σε κατάσταση σοκ, η Μαρία Ραμίρες.

«Δεν κατάφερα να παραμείνω ακίνητη σε ένα σημείο, από τύχη βγήκαμε ζωντανοί» από τα σπίτια μας, συνέχισε.

«Τα πάντα έχουν διαλυθεί. Ήταν μια καταστροφή, μια ολική απώλεια. Μπουκάλια και ποτήρια έσπασαν, οι σωλήνες στο μπάνιο και την κουζίνα έσπασαν» είπε η ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου, η Μελίσα Πινόνες, από την πόλη Ιλαπέλ.

Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 8,3 βαθμών, η ισχυρότερη παγκοσμίως εντός του 2015, έπληξε χθες το βράδυ την χώρα, κοντά στις παράκτιες περιοχές, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση 1 εκατομμυρίου ανθρώπων λόγω των φόβων να προκληθεί τσουνάμι.

«Στον απολογισμό των 8 Χιλιανών που σκοτώθηκαν και έχουμε ήδη ανακοινώσει, θα προσθέσουμε επιπλέον δύο θύματα», ήτοι 10 θύματα συνολικά, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Μπούργος, που υπογράμμισε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «πολύ χαμηλός» δεδομένης της έντασης της δόνησης.

Η δόνηση καταγράφηκε στις 19:54 χθες (ώρα Χιλής, 01:54 την Πέμπτη ώρα Κύπρου), με επίκεντρο την θαλάσσια περιοχή 46 χιλιόμετρα δυτικά της κοινότητας Κανέλα Μπάχα, πλησίον της πόλης Ιλαπέλ, σε απόσταση 230 χιλιομέτρων βόρεια της πρωτεύουσας Σαντιάγο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Η Πρόεδρος Μπατσελέτ, η οποία έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή της «έχει πάρει μαθήματα» από τις καταστροφές του παρελθόντος, ξεκίνησε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές.

«Γνωρίζουμε ότι ενδέχεται να σημειωθούν μετασεισμοί για αυτό ακριβώς πρέπει να συνεχίσουμε να αξιολογούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό», δήλωσε νωρίτερα.