Νέα τραγωδία στο Αιγαίο: Ναυάγιο με 22 νεκρούς ανοιχτά των τουρκικών ακτών

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 παιδιά και 11 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Αλικαρνασσού στο ναυάγιο του πλοίου που τους μετέφερε στην Κω, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.js_3
Οι τούρκοι λιμενοφύλακες κατόρθωσαν να διασώσουν 211 άτομα που επέβαιναν στο πλοίο, το οποίο είχε αποπλεύσει από την περιοχή της Ντάτσα και ανατράπηκε.
Τα σκάφη του τουρκικού λιμενικού έφτασαν την ώρα που το πλοίο ήταν ημιβυθισμένο, ενώ οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζονται.

Ευρωστόλος στη Μεσόγειο
Αντιμέτωπη με τη γιγαντιαία πρόκληση της διαχείρισης των αυξημένων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, η Ενωμένη Ευρώπη επιλέγει την «αμυντική» οδό του… κατακερματισμού και της εθνικής περιχαράκωσης.
Το πρόβλημα μπορεί να είναι κοινό, αλλά σε συνθήκες «έκτακτης ανάγκης», όπως είναι οι τρέχουσες, δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Δρώντας μονομερώς, τα κράτη-μέλη επαναφέρουν, το ένα μετά το άλλο, τους ελέγχους στα εθνικά τους σύνορα. Στέλνουν μάλιστα και στρατεύματα για να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη (για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα τα τελευταία 20 χρόνια) όσα προβλέπει η Συνθήκη Σένγκεν περί ελεύθερης διέλευσης των πολιτών εντός της Γηραιάς Ηπείρου.
Η απόφαση που έλαβε η Γερμανία την Κυριακή να επαναφέρει τους έλεγχους στα σύνορά της με την Αυστρία έμελλε να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Μέσα σε λίγες ώρες, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ολλανδία είχαν σπεύσει να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα, ενώ το ίδιο απειλεί να κάνει και η Πολωνία. Σε ανάλογο πνεύμα, η Τσεχία ενισχύει τις συνοριακές… περιπολίες και επιφυλάσσεται για το μέλλον, η Σουηδία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και το σκέφτεται, ενώ η Ουγγαρία  έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία και συλλαμβάνει οσους πράνομα εισέρχονται στη χώρα.
Εν τω μεταξύ στη διάρκεια της υπουργικής διάσκεψης στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε η αποστολή από τις αρχές Οκτωβρίου ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, τα οποία θα μπορούν να εκτελούν νηοψίες, να προχωρούν σε κατασχέσεις, να ζητούν αλλαγή πορείας, ακόμη και να καταστρέφουν πλοία που είναι ύποπτα ότι χρησιμοποιούνται από διακινητές προσφύγων και μεταναστών.
Δεδομένων των συνθηκών, η έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα με θέμα τη «δίκαιη» κατανομή και μετεγκατάσταση περίπου 120.000 με 160.000 προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών έμοιαζε εκ των προτέρων χαμένη υπόθεση.
Η επιλογή του Βερολίνου ένα 24ωρο νωρίτερα να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους ερμηνεύτηκε ως κίνηση πίεσης προς τις άλλες χώρες (κυρίως της ανατολικής Ευρώπης) που αρνούνται να συμφωνήσουν με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων. Η γερμανική πρωτοβουλία, ωστόσο, αντί να πιέσει προς μια δεσμευτική κοινή λύση, μάλλον άνοιξε… τον ασκό της ευρωπαϊκής αποσύνθεσης.
Στρατός στα σύνοραassets_LARGE_t_420_54563936_type12713
«Εάν η Γερμανία προβαίνει σε συνοριακούς ελέγχους, η Αυστρία πρέπει να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο Αυστριακός αντικαγκελάριος Ράινχολντ Μίτερλενερ, ενώ ο καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα, ανακοινώνοντας ότι στους συνοριακούς ελέγχους θα έχει υποστηρικτικό ρόλο και ο στρατός. Ακολουθώντας τις εξελίξεις, η Σλοβακία επανέφερε κι αυτή τους ελέγχους στα σύνορά της με την Ουγγαρία και την Αυστρία, ενισχύοντας μάλιστα τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται παραταγμένες εκεί.
Παρόμοια η κατάσταση και στην Ολλανδία, με το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης να ανακοινώνει χθες ότι ξεκινάει άμεσα επιλεκτικούς ελέγχους στα σύνορα. Οσο για την κυβέρνηση της Ουγγαρίας, αυτή ενισχύει τους αστυνομικούς ελέγχους στο εσωτερικό της χώρας με στόχο «τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης» και κλείνει επισήμως από σήμερα τα σύνορά της με τη Σερβία, όπου βρίσκονται άλλωστε ήδη χιλιάδες Ούγγροι αστυνομικοί και στρατιώτες.

Συγκλόνισε ο  πατέρας οπυ έχασε γυναίκα και παιδιά
«Θέλω να πεθάνω, θέλω να πεθάνω»… Αυτό μονολογούσε ανάμεσα στον θρήνο και τα αναφιλητά του ο τραγικός πατέρας από το Ιράκ που έχασε τρία παιδιά και τη γυναίκα του στη μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία του Αιγαίου… Το πένθος έπεφτε χθες βαρύ στη Λέρο, όπου είχαν μεταφερθεί οι 99 διασωθέντες του ναυαγίου που σημειώθηκε ξημερώματα Κυριακής ανατολικά του Φαρμακονησίου. Ειδικά όταν ανακοινώθηκε στους πρόσφυγες πως έχουν ανασυρθεί συνολικά 34 νεκροί, με 15 από αυτούς να είναι παιδιά και βρέφη, όπως και ότι δεν έχουν ανευρεθεί άλλοι επιζώντες. Για πολλούς η ελπίδα πως οι δικοί τους θα βρεθούν ζωντανοί έσβησε. Στο πλευρό τους βρέθηκαν ειδικοί, ενώ έπρεπε να ταξιδέψουν στη Ρόδο για την αναγνώριση των σορών. Στο μεταξύ οι έρευνες του Λιμενικού συνεχίζονταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δυο άτομα, που κρύβονταν ανάμεσα στους διασωθέντες, πιστοποιήθηκαν ως διακινητές και συνελήφθησαν, ενώ τουλάχιστον άλλοι τέσσερις ανακρίνονταν ως ύποπτοι. Πληροφορίες ήθελαν να πρόκειται για τέσσερις Σύρους και δυο Παλαιστίνιους. Οσον αφορά στα αίτια του ναυαγίου, εξεταζόταν το σενάριο το πλοίο να προσάραξε και να πήρε νερά, όπως επίσης και το ενδεχόμενο να υπέστη μηχανική βλάβη, οι επιβαίνοντες να μετακινήθηκαν με αποτέλεσμα την ανατροπή του σκάφους.