Washington Post:2-3 ισχυροί Τούρκοι ελέγχουν το κύκλωμα διακίνησης προσφύγων

Φαίνεται να έχουν αποκομίσει πάνω από 300 εκατ.δολάρια

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη για το ποιοι και με τις πλάτες ποιών διακινούν τους παράνομους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, κάνει η εφημερίδα Washington Post με ρεπορτάζ της στην Σμύρνη, το χώρο που συντονίζονται οι μπίζνες πώλησης ελπίδας με τα φουσκωτά-παγίδες και τα ψεύτικα σωσίβια.js_3

Ένας από τους βασικούς διακινητές – που μίλησε στην εφημερίδα- αποκάλυψε ότι ”το σύνολο του δικτύου διακίνησης ελέγχεται τελικά από δύο ή τρεις ισχυρούς Τούρκους που αποκομίζουν τα περισσότερα από τα κέρδη”, όπως είπε.

Προσδιορίζει δε το βασικό τιμολόγιο για κάθε άτομο στα 1.200 δολάρια το δρομολόγιο- χωρίς να λείπουν και άλλες ”αρπαχτές” ή εξαπατήσεις με πολύ περισσότερα χρήματα- ενώ σε κάθε φουσκωτό βάζουν περί τα 50 ή και περισσότερα άτομα!

Η εφημερίδα κάνει ένα ακόμα βήμα και με βάση τα στοιχεία του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αναφέρει ότι περισσότερα από 258.000 άτομα έχουν περάσει με σκάφη κατά το τρέχον έτος και υπολογίζει ότι πρόκειται μια κερδοφόρα επιχείρηση

Με την τιμή στα 1.200 $ ανά ταξίδι για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, αυτό σημαίνει ότι έχουν παραδοθεί περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για τους λαθρεμπόρους – που αντιπροσωπεύουν μια τεράστια μεταφορά πλούτου από τους ανθρώπους που είναι απελπισμένοι σε 2-3 ισχυρούς Τούρκους που ελέγχουν το κύκλωμα και πλουτίζουν με ταχείς ρυθμούς.

Οι αποκαλύψεις της Washington Post εντυπωσίασαν και τις τουρκικές εφημερίδες Hurriyet και Cumhuriyet : Σε δημοσιεύματα τους τους μεταφέρουν τις αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας με τον τίτλο «3 δυνατοί άνδρες – 300 εκ. δολάρια» (η Hurriyet ) και με τον τίτλο «Το θέμα των παράνομων μεταναστών το κατευθύνουν 2 – 3 ισχυροί Τούρκοι»( η Cumhuriyet )!!! Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στον Τούρκο διακινητή που συνάντησε η Washington Post και σημειώνουν ότι αυτός μιλούσε με έπαρση και κολακευτικά για τον εαυτό του λόγια , επειδή, όπως υποστήριζε, δεν έχασε στο Αιγαίο ούτε έναν λαθρομετανάστη.