Βρετανία: Ο Τζέρεμι Κόρμπιν νέος αρχηγός των Εργατικών

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, εκπρόσωπος της πιο αριστερής πτέρυγας των Βρετανών Εργατικών, είναι ο νέος ηγέτης του κόμματος, καθώς κέρδισε την κούρσα διαδοχής του Εντ Μίλιμπαντ.

epa04887681 Candidate for the British Labour Party leader, Jeremy Corbyn during a press conference at Ealing Town Hall in west London, England, 17 August 2015. The labour leadership election will be announced on Saturday 12 September 2015. Jeremy Corbyn is one of the contenders in the British Labour Party leadership campaign, other candidates are Andy Burnham, Yvette Cooper, and Liz Kendall. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ο 66χρονος πολιτικός, βουλευτής για την περιφέρεια Islington North στο βόρειο Λονδίνο από το 1983, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά όταν υπέβαλε τη συμμετοχή του στη διεκδίκηση της αρχηγίας των Εργατικών, αναδείχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο της εσωκομματικής ψηφοφορίας.

Συγκεκριμένα, συγκέντρωσε ποσοστό 59% επί των περίπου 420.000 έγκυρων ψήφων. Τον ακολούθησαν οι θεωρούμενοι πιο κεντρώοι υποψήφιοι Άντι Μπέρναμ και Υβέτ Κούπερ με περίπου 19% και 17% αντίστοιχα και η εκπρόσωπος της «μπλερικής» πτέρυγας Λιζ Κένταλ με 4,5%.

Η προοπτική νίκης του κ. Κόρμπιν προκάλεσε κατά τη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας έντονες αντιδράσεις από στελέχη των ίδιων των Εργατικών, που θεωρούν ότι η αναμενόμενη στροφή προς τα αριστερά θα πλήξει τις πιθανότητες του κόμματος να ανακτήσει την εξουσία.

Συντηρητικοί σχολιαστές έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι ο κ. Κόρμπιν εξασφαλίζει τη συνέχιση της συντηρητικής διακυβέρνησης της χώρας, με θέσεις που θεωρούνται υπερβολικά αριστερές για τη Βρετανία, όπως μεταξύ άλλων η χαλαρότερη μεταναστευτική πολιτική, ο πυρηνικός αφοπλισμός, η αποχή από στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό και ο τερματισμός της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής.

Ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε την Παρασκευή τον Τζέρεμι Κόρμπιν «ακατάλληλο» να ηγηθεί των Εργατικών.

Η αριστερή στροφή των Εργατικών αποτυπώνεται και στην εκλογή του Τομ Γουάτσον στη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, καθώς και στην επικράτηση του Σαντίκ Καν στη μάχη επιλογής του υποψηφίου του κόμματος για τη δημαρχία του Λονδίνου τον Μάιο του 2016.

Ο κ. Κόρμπιν έχει κατά καιρούς τοποθετηθεί υπέρ της Κύπρου σε ό,τι αφορά την ανάγκη επανένωσης του νησιού, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε εκδηλώσεις κατά της λιτότητας στην Ελλάδα.