Κλιμακώνεται η ένταση Ουγγαρίας Αυστρίας για τους πρόσφυγες

Η Ουγγαρία κάλεσε τον αυστριακό πρεσβευτή προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας σε συνέντευξή του σε ένα περιοδικό που δημοσιεύθηκε σήμερα στην οποία συνέκρινε την πολιτική της γειτονικής χώρας για το προσφυγικό με τις εκτοπίσεις των ναζί.

epa04925901 Migrants rest in tents at a collection point in Roszke, 180 kms southeast from Budapest, Hungary, 11 September 2015. The European Commission this week proposed that 120,000 asylum seekers be relocated from Greece, Italy and Hungary - the three nations that most recently have seen the most significant influx in migrant arrivals - to other EU countries. EPA/EDVARD MOLNAR HUNGARY OUT

Η κλήση του αυστριακού πρεσβευτή στο υπουργείο Εσωτερικών αποτελεί κλιμάκωση
λεκτικού πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να καταλήξει σε μια κοινή θέση για το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων που ζητούν καταφύγιο στην ήπειρο για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη Μέση Ανατολή.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν είπε πως η απόφαση της Ουγγαρίας να πει στους πρόσφυγες πως ένα τρένο στο οποίο επιβιβάζονταν κατευθυνόταν στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη ενώ στην πραγματικότητα πήγαινε σε ένανπροσφυγικό καταυλισμό, φέρνει στον νου “το πιο σκοτεινό κεφάλαιο στην ιστορία της ηπείρου μας”.

Σε ανακοίνωσή του το ουγγρικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι κάλεσε τον αυστριακό πρεσβευτή να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο υπουργείο σε σχέση με τις παρατηρήσεις αυτές,

Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο δήλωσε στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων MTI πως τα σχόλια είναι “ανάξια ενός Ευρωπαίου ηγέτη του 210υ αιώνα”.

Ο Σιγιάρτο είπε πως ο Φάιμαν διεξάγει μια “εκστρατεία ψεμάτων” εναντίον της Ουγγαρίας εδώ και εβδομάδες. Κατηγόρησε τον Φάιμαν ότι καθιστά πιο δύσκολη της εξεύρεση μιας κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην προσφυγική κρίση κάνοντας “ανεύθυνες δηλώσεις που προκαλούν ψεύτικες πλάνες και αδικαιολόγητα όνειρα σε οικονομικούς μετανάστες”.

Το αδιαχώρητο στο Μόναχο

Εξάλλου , κατά χιλιάδες, εξακολουθούν να φτάνουνοι πρόσφυγες , για δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου, την πύλη εισόδου τους στον “γερμανικό παράδεισο”.

epa04925776 Migrants walk from Nickelsdorf towards Vienna, Austria, 11 September 2015. The European Commission this week proposed that 120,000 asylum seekers be relocated from Greece, Italy and Hungary - the three nations that most recently have seen the most significant influx in migrant arrivals - to other EU countries. EPA/ISTVAN FILEP HUNGARY OUT

Ομως οι τελετές υποδοχής έχουν σταματήσει και, κυρίως, οι δυνατότητες της πόλης να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους αρχίζουν να περιορίζονται.

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναμένεται ότι θα αποβιβαστούν μέχρι τα μεσάνυχτα απόψε στον σιδηροδρομικό σταθμό της βαυαρικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Εύα Χίνγκλαϊν, την εκπρόσωπο της περιφέρειας της κνω Βαυαρίας. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι τις 10.30 το πρωί οι αρχές είχαν καταγράψει 3.600 αφίξεις.

Αν το κύμα των προσφύγων από την Αυστρία και την Ουγγαρία δεν κοπάσει αύριο, τότε και αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως έγινε και το προηγούμενο, αναμένεται να φτάσουν στη Γερμανία 20.000 άνθρωποι, κυρίως Σύροι.

Η Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει διάπλατα τις πύλες της στους πρόσφυγες και να παρακάμψει τους κανονισμούς περί ασύλου στην Ευρώπη που ορίζουν ότι το αίτημα θα πρέπει να κατατίθεται από τον ενδιαφερόμενο στην πρώτη χώρα εισόδου του στην ΕΕ.

Στον σταθμό, αρκετοί άνθρωποι περίμεναν και σήμερα κρατώντας πλακάτ με συνθήματα υπέρ των προσφύγων. ήταν όμως πολύ λιγότεροι από το πλήθος που συγκεντρωνόταν τις προηγούμενες ημέρες για να ζητωκραυγάσει, να μοιράσει είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια στα μικρά παιδιά.

Ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών έδωσε τη θέση του σε μια γραφειοκρατική ρουτίνα: αμέσως μόλις κατέβουν από τα τρένα –κυρίως από την Αυστρία– οι πρόσφυγες οδηγούνται από αστυνομικούς στα κέντρα υποδοχής για να καταγραφούν.

Οι αρχές αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση της κατάστασης. “Το πρόβλημα δεν είναι αυτοί (σ.σ. οι Γερμανοί) αλλά ότι υπάρχει πάρα πολύς κόσμος”, εξήγησε ένας 22χρονος Σύρος πρόσφυγας, ο Αντελ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Παρά την παλίρροια των προσφύγων “μας δέχονται έτσι κι αλλιώς, μας προσφέρουν τα πάντα, φαγητό, τα πάντα. Είναι τόσο ευγενικοί στην Αυστρία και τη Γερμανία”, συνέχισε ο νεαρός.

“Πιστεύουμε ότι 5.000 άνθρωποι απόψε δεν θα ξέρουν πού να πάνε” για να περάσουν τη νύχτα, προειδοποίησε ένας αξιωματούχος των τοπικών αρχών, ο Κριστόφ Χίλενμπραντ. Οπως είπε, πολλοί είναι αυτοί που θα αναγκαστούν να κοιμηθούν σε ισοθερμικά στρώματα ή ακόμη και στο πάτωμα, μόνο με μια κουβέρτα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Μονάχου Ντίτερ Ράιτερ δήλωσε “πολύ ανήσυχος από την εξέλιξη της κατάστασης”. Οπως είπε, “δεν ξέρουμε πια τι να κάνουμε με τους πρόσφυγες”. Το Μόναχο διαμαρτύρεται για έλλειψη υποστήριξης από τις άλλες περιοχές της Γερμανίας.
Τ
α γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κατασκευαστεί σύντομα ένα τεράστιο κέντρο φιλοξενίας στη βόρεια Γερμανία για να ανακουφιστεί κάπως ο νότος της χώρας. Ομως η κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία.

Προσωρινά, ο δήμος του Μονάχου, με τη βοήθεια του γερμανικού στρατού, τοποθέτησε κρεβάτια στο χώρο της έκθεσης της πόλης. Λόγω έλλειψης λεωφορείων ή οδηγών, ορισμένοι πρόσφυγες υποχρεώνονται να περπατήσουν, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, μέχρι τα κέντρα υποδοχής.