Η Ρωσία χαιρετίζει τη θέση της Αθήνας

Η Μόσχα εκτιμά τη θέση της Αθήνας για τις υπερπτήσεις ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία μέσω του ελληνικού εναέριου χώρου, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.Planes_in_Russian_Parad_2010_p8

“Εκτιμούμε την επιμονή των Ελλήνων εταίρων σε αρχές και στον σεβασμό των διμερών σχέσεών μας… Η θέση της Αθήνας δείχνει τη βαθιά κατανόησή της για τη δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία”, δήλωσε η Ζαχάροβα στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στο μεταξυ η καγκελάριος  της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δ΄ξλωσε απόψες  πως «η   Γερμανία και οι άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης θα πρέπει να συνεργαστούν με τη Ρωσία και με τις ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί μια λύση στην κρίση της Συρίας, δήλωσε απόψεΟι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Ουκρανίας στο Βερολίνο. Κεντρικό θέμα στη συνάντηση αυτή θα είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία, ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να συζητηθεί και το ζήτημα της Συρίας.

Την Παρασκευή η Ρωσία ζήτησε να υπάρξει “συνεργασία” με τις ΗΠΑ ώστε να αποφευχθούν “ακούσια συμβάντα” καθώς πραγματοποιεί ναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Συρίας. Αμερικανοί αξιωματούχοι από την πλευρά τους πιστεύουν ότι η Μόσχα συγκεντρώνει δυνάμεις για να προστατεύσει τον σύμμαχό της, τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Η Ρωσία έχει παραδεχτεί ότι στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσει τη συριακή κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τα συριακά μέσα ενημέρωσης, την Παρασκευή έφτασαν στη χώρα δύο ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν 80 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.