Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα και σήμερα

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη στην ατμόσφαιρα .Σύμφωνα  με ανακοίνωση  του  Τμήματος  Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  σήμερα και ώρα 9 π.μ. οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 96 και 256 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο).

Πυκνή σκόνη στην Ατμόσφαιρα και στη Λεμεσό.

Πυκνή σκόνη στην Ατμόσφαιρα και στη Λεμεσό.

Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που έχει καθοριστεί με βάση τη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκε μεταξύ 84 και 211 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασης τους στην ανθρώπινη υγεία, συστήνεται στο κοινό και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης, απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά) αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους.

Περισσότερες πληροφορίες και επιγραμμική (on-line) ενημέρωση επί των αποτελεσμάτων των μετρήσεων, βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας: www.airquality.dli.mlsi.gov.cy

Στο ,μεταξύ η  Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοινωνει «ευχάριστα  νέα  καθότι όπως αναφέρει « η σκόνη σιγά – σιγά φεύγει και από την Κυριακή επιτέλους θα αναπνεύσουμε, ενώ βρισκόμαστε και μια ανάσα πριν το θερμόμετρο κατέβει αισθητά.»

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία νέο κύμα σκόνης, για το οποίο τις τελευταίες μέρες γίνεται ιδιαίτερος λόγος, δεν θα υπάρξει, ενώ από τη Δευτέρα και Τρίτη η θερμοκρασία θα πέσει σε επίπεδα κανονικά για την εποχή, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν μεμονωμένες βροχοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά.

Σε δηλώσεις του , ο Α` Μετεωρολογικός Λειτουργός, Παναγιώτης Μιχαήλ, δήλωσε πως υπάρχει ακόμα αρκετή σκόνη στην περιοχή, με το φαινόμενο να είναι πιο έντονο σήμερα στην περιοχή της Λεμεσού.

Όπως είπε ο κ. Μιχαήλ η Λεμεσός καταγράφει σήμερα γύρω στα 350 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στην περιοχή Λευκωσίας έχουμε γύρω στα 200 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην περιοχή Λάρνακας είναι κάπως καλύτερη, ωστόσο, σημείωσε πως η σκόνη που υπάρχει ανατολικά μπορεί να ξανάρθει ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε άνεμο.

Είπε ακόμα ότι από το απόγευμα αναμένεται να γυρίσουν οι άνεμοι από δυτικές βορειοδυτικές κατευθύνσεις και έτσι να σπρώξουν τη σκόνη προς τα ανατολικά, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες τις επόμενες μέρες θα είναι καλύτερες και σταδιακά η ποσότητα θα μειώνεται.

Για την περιοχή Αμμοχώστου, ανέφερε πως είναι η πρώτη περιοχή που επηρεάστηκε από το φαινόμενο και είναι η τελευταία που θα καθαρίσει, γιατί η πηγή της σκόνης είναι ανατολικά, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα αργά το απόγευμα και σε εκείνες τις περιοχές να υπάρξει μια πιο καλή κατάσταση.

Ερωτηθείς για το νέο κύμα σκόνης, για το οποίο το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος, ο κ. Μιχαήλ είπε: “Νέο κύμα σκόνης δεν θα υπάρξει. Δεν ξέρω από που βγήκε αυτό. Δεν υπάρχουν μετεωρολογικές συνθήκες που να μας φέρνουν σκόνη της ίδιας έντασης. Θα υπάρξει μια θόλωση του ουρανού στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας χωρίς καμιά επίδραση στην επιφάνεια. Είναι συνηθισμένο για την εποχή να σηκώνει κάποια σκόνη στην περιοχή, αλλά όχι δεν θα μας επηρεάσει. Είναι σαν να έχουμε μια πλημμύρα και έχουμε 200 χιλιοστά βροχή και μετά περιμένουμε ένα χιλιοστό βροχής. Νομίζω είναι ασήμαντο και δημιουργούμε πανικό στον κόσμο”.

Είπε ακόμα πως η σκόνη αυτή δεν θα φανεί, γιατί η υφιστάμενη σκόνη που μας επηρεάζει από ανατολικά ακόμα είναι σε ένταση και είναι πάνω από τα όρια.

Πρόσθεσε πως “η σκόνη αυτή θα υπάρχει και αύριο παρόλο που θα φυσήξουν άνεμοι, αλλά από την Κυριακή και μετά αλλάζει η αέρια μάζα και θα μετακινηθεί επιτέλους”.

Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο η Κύπρος παραμένει σε κίτρινο συναγερμό.

Σύμφωνα  με τη Μ.Υ. το  θερμόμετρο σήμερα θα αγγίξει τους 40 – 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο θα φτάσει τους 39 – 40.

Από την Κυριακή θα σημειωθεί αισθητή πτώση της θερμοκρασίας με το θερμόμετρο να καταγράφει 35 – 36 βαθμούς Κελσίου, ενώ από τη Δευτέρα και Τρίτη θα συνεχιστεί η πτώση της θερμοκρασίας για να φτάσει στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.