OHE: Το Σ.Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα νέο ειρηνευτικό σχέδιο για Συρία

 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τάχθηκε σήμερα υπέρ ενός νέου σχεδίου για την ειρήνη στη Συρία, το οποίο υιοθετήθηκε -για πρώτη φορά έπειτα από προσπάθειες δύο ετών- από τη Ρωσία και τα υπόλοιπα 14 μέλη του οργάνου αυτού του διεθνούς οργανισμού.Indian protest against rocket attack at Sayyidah Zaynab shrine in Syria

Πρόκειται για το πρώτο πολιτικό σχέδιο με στόχο τη διευθέτηση της συριακής σύρραξης που εγκρίνεται ομόφωνα από το ΣΑ του ΟΗΕ, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από τη Βενεζουέλα. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ, Αλεξίς Λαμέκ, χαρακτήρισε “ιστορική” την απόφαση. “Για πρώτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ένα μήνυμα υποστήριξης της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία”, εξήγησε.

Η Βενεζουέλα, η κυβέρνηση της οποίας διατηρεί φιλικές σχέσεις με τη Δαμασκό, διαχώρισε τη θέση της όσον αφορά αρκετά από τα 16 σημεία της απόφασης του Συμβουλίου, το οποίο καλεί κυρίως να αρχίσει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία-όπου ο πόλεμος βρίσκεται στον πέμπτο του χρόνο. Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στον ΟΗΕ, ο Ραφαέλ Ραμίρες, εκτίμησε ωστόσο ότι αυτό το κείμενο αποτελεί “ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο”, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης η οποία, όπως είπε, παραβιάζει το δικαίωμα των Σύρων στην αυτοδιάθεση.

Η πρωτοβουλία, που αναμένεται να αρχίσει τον Σεπτέμβριο, προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων ομάδων εργασίας, για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τα πολιτικά ζητήματα και την ανοικοδόμηση. Το ΣΑ καλεί στην απόφασή του να τερματιστεί ο πόλεμος και εκφράζει την ελπίδα η πρωτοβουλία αυτή να αποτελέσει “μια πολιτική διαδικασία υπό συριακή ηγεσία προς μια πολιτική μετάβαση η οποία θα εκπληρώσει τις θεμιτές προσδοκίες του συριακού λαού”.

Η μετάβαση αυτή πρέπει να συμπεριλάβει τη “δημιουργία μιας συνεκτικής μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εξουσίες, η οποία πρέπει να σχηματιστεί στη βάση μιας αμοιβαίας συναίνεσης και διασφαλίζοντας τη συνέχεια (στη λειτουργία) των κυβερνητικών θεσμών”.