Νέα έκρηξη σε αποθήκη με επικίνδυνα υλικά στην Κίνα

Μία νέα, μικρή έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στην αποθήκη με τα επικίνδυνα υλικά στην πόλη-λιμάνι Τιαντζίν, στην Κίνα, όπου δύο ισχυρές εκρήξεις έλαβαν χώρα την Τετάρτη, μετέδωσε σήμερα η Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση (CCTV).Injured residents evacuated from their homes after last week's explosions at Binhai new district, hold pictures showing their injuries at a rally demanding government compensation outside the venue of the government officials' news conference in Tianjin

Σύμφωνα με το CCTV, η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 7.00 π.μ. τοπική ώρα (02:00 ώρα Κύπρου). Φλόγες και λευκός καπνός αναφέρθηκε να υψώνονται από το σημείο.

Δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στην Τιαντζίν, ένα σημαντικό λιμάνι και πετροχημικό κέντρο βορειοανατολικά του Πεκίνου, είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 112 άνθρωποι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο κυβερνητικό απολογισμό. Περίπου 95 άνθρωποι φέρονται ως αγνοούμενοι, οι 85 από αυτούς πυροσβέστες. Περίπου 720 άλλοι νοσηλεύονται, περιλαμβανομένων 25 που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και 33 των οποίων η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη.

Οι ισχυρές εκρήξεις και η πυρκαγιά που ακολούθησε προκλήθηκαν από εύφλεκτα προϊόντα που φυλάσσονταν στην αποθήκη μαζί με επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως κυανιούχο άλας. Χθες, υψηλόβαθμος κινέζος αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως εκατοντάδες τόνοι πολύ τοξικού κυανιούχου άλατος βρέθηκαν στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

Ο αξιωματούχος είπε πως τα κατεστραμμένα εμπορευματοκιβώτια με την τοξική ουσία ελέγχονται με χημικά διαλύματα και ότι σύντομα θα συγκεντρωθούν και θα μεταφερθούν σε ασφαλή σημεία.

Εκατοντάδες τόνοι εξαιρετικά τοξικού κυανιούχου άλατος είχαν αποθηκευτεί στο χώρο στον οποίο σημειώθηκαν την Τετάρτη οι δύο τεράστιες εκρήξεις, στο λιμάνι της πόλης Τιαντζίν, στην ανατολική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο κινεζικός στρατός.

Ο στρατηγός Σι Λούζε, επικεφαλής του γενικού επιτελείου της στρατιωτικής περιοχής του Πεκίνου, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι κυανιούχο άλας εντοπίστηκε σε δύο σημεία των εγκαταστάσεων στις οποίες σημειώθηκαν οι εκρήξεις.

“Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο όγκος ανερχόταν σε αρκετές εκατοντάδες τόνους”, σημείωσε.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της παρουσίας της άκρως επικίνδυνης αυτής χημικής ουσίας στην αποθήκη στην οποία σημειώθηκαν την Τετάρτη δύο τεράστιες εκρήξεις, λόγω της οποίας εκφράστηκαν φόβοι για την πρόκληση μιας μόλυνσης.

Ο στρατηγός Σι δεν διευκρίνισε το είδος του κυανιούχου άλατος που είχε αποθηκευτεί εκεί.

Ωστόσο τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν νωρίτερα πληροφορίες για την παρουσία 700 τόνων κυανιούχου νατρίου, που είναι μια πολύ επικίνδυνη χημική ουσία στην περίπτωση εισπνοής, κατάποσης ή επαφής της με το δέρμα.

Σύμφωνα με νεώτερο απολογισμό που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα οι κινεζικές Αρχές, ο αριθμός των νεκρών από τις δύο τεράστιες εκρήξεις που συγκλόνισαν την Τετάρτη μια βιομηχανική ζώνη στο λιμάνι της Τιαντζίν ανέρχεται τώρα σε 112, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 95 ανθρώπων.