Π.τ.Δ: Δεν κρίνουμε την πρόοδο των συνομιλιών με βάση χρονοδιαγράμματα

Εδώ και 41 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη να συζητήσει για τη λύση του Κυπριακού, με σοβαρότητα, με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα τόνισε το Σάββατο  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΓΕΥΜΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΩΝ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της λειτουργίας για τη γιορτή της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας της Τρικουκκιώτισσας, στον Πρόδρομο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν είναι έτοιμος για την 1η Σεπτεμβρίου, όπου θα εισέλθουν σε ουσιαστική φάση οι συνομιλίες για το Κυπριακό, είπε ότι «η ουσιαστική φάση, ουσιαστικά, έχει αρχίσει. Αλλά έχω την εντύπωση ότι θα ήταν σφάλμα αν λέγαμε ότι τώρα είμαστε έτοιμοι. Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι εδώ και 41 χρόνια πανέτοιμη να συζητήσει με σοβαρότητα, με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Πρόσθεσε ότι “θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν υπαναχωρήσεις από καμιά των πλευρών, και εννοώ είτε των Τουρκοκυπρίων είτε της Τουρκίας, στη θέση ότι επιτέλους επιβάλλεται να λυθεί το Κυπριακό, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος της 11ης Φεβρουαρίου 2014».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό ότι οι σημαντικότεροι μήνες για το Κυπριακό είναι ο ερχόμενος Νοέμβριος και Δεκέμβριος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχουμε ξεκαθαρίσει ότι χρονοδιαγράμματα δεν αποδεχόμαστε όχι γιατί δεν θέλουμε να επισπευθεί η λύση, εξ ου και η θέση μας είναι το ταχύτερο δυνατόν να εξευρεθεί λύση, αλλά δεν μπορεί να κρίνουμε την πρόοδο των συνομιλιών με βάση χρονοδιαγράμματα. Η πίεση είτε του χρόνου είτε τρίτων δεν είναι προς όφελος του επιδιωκόμενου στόχου μιας λύσης αποδεκτής και από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν έντονη κριτική για το περιουσιακό και συγκεκριμένα ότι έχουν δοθεί δικαιώματα στους χρήστες των ελληνοκυπριακών περιουσιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σήμερα είναι 15 Αυγούστου, μέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου, θέλω να κοιμίσω όλες τις κακίες και δεν θα απαντήσω σε κανέναν. Απλά συνιστώ υπομονή μέχρι να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες του τι συζητείται, και αυτή η ενημέρωση θα γίνει εντός Αυγούστου».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Σερντάρ Ντενκτάς για τις ανταλλαγές περιουσιών, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν συζητώ με τον κ. Σερντάρ Ντενκτάς ούτε και τίθεται κάτι ανάλογο. Ανάλογες θέσεις είχε και ο κ. Έρογλου για αυτό και δεν υπήρξε η οποιαδήποτε πρόοδος. Συζητούμε πάνω σε μια νέα βάση, πάνω σε κάποια νέα δεδομένα, πάνω σε κάποια δικαιώματα που αναγνωρίζονται, ιδιαίτερα με πρώτο λόγο στον ιδιοκτήτη. Βεβαίως, οι θεραπείες κατηγοριοποιούνται και είναι πολλές».