Ιατροδικαστές:Στη διάρκεια του τοκετού ο θάνατος του νεογνού

Νεκροτομή επί της σορού του άτυχου βρέφους, διενήργησαν σήμερα οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους, Νίκος Χαραλάμπους και εκ μέρους της οικογένειας ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης.

Ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους μετά το πέρας της νεκροτομής, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες είπε « διενεργήσαμε νεκροτομή στη σορό του βρέφους. Ο θάνατος είναι περιγεννητικός και αναμένουμε τις εργαστηριακές εξετάσει ».1045101

Ο ιατροδικαστής εκ μέρους της οικογένειας Μάριος Ματσάκης ανέφερε πως φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρότατα κενά στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο, συνέχισε, να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά σ’ ένα νοσοκομείο μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Ο κ. Ματσάκης ανέφερε πως η νεκροτομή κατέδειξε ότι ο θάνατος συνέβη περιγεννητικά, δηλαδή στη διάρκεια της γέννας, σημειώνοντας παράλληλα πως αναμένονται εξειδικευμένες εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί αυτό. Επεσήμανε επίσης πως θα πρέπει να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία για να βρεθούν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που οδήγησαν στο θάνατο του νεογνού.

Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση πως υπάρχουν πράγματα που θα πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, που δεν έχουν άμεσα σχέση – όπως είπε- με το περιστατικό αλλά και με συνθήκες που προϋπήρχαν στο Νοσοκομείο και στις ιατρικές υπηρεσίες γενικά.

Πρόσθεσε μάλιστα πως ίσως να υπάρχουν ακόμη και πολιτικές πτυχές που σχετίζονται με την στελέχωση των Νοσοκομείων και την παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού, λέγοντας πως είναι αδιανόητο ένα μεγάλο Νοσοκομείο όπως αυτό της Πάφου, να έχει ένα σύγχρονο υπερηχογράφο και ένα παλιού τύπου υποδεέστερο υπερηχογράφο και κάποιοι ασθενείς να υποβάλλονται σε εξέταση από το μοντέρνο και κάποιοι από το παλιό.

Αυτά τα πράγματα, συνέχισε, δεν μπορούν να συμβαίνουν στον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή χώρα και κάλεσε τους αρμόδιους να το ακούσουν.

Θα πρέπει, σημείωσε, “να γίνει πλήρης διερεύνηση, ήδη η Αστυνομία παίρνει καταθέσεις, θα πρέπει να γίνει πλήρης διερεύνηση από το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία, αλλά και θα πρέπει να γίνει έρευνα από το Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο”, κατέληξε.

Οι δικηγόροι της οικογένειας, Ραφαέλα Δημητριάδου από Πάφο και Σάββας Μάτσας από Λευκωσία, ανέφεραν πως θα αναμένουν τις ιστολογικές και αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν στην πλήρη έκθεση του ιατροδικαστή εκ μέρους της οικογένειας Μάριου Ματσάκη.

Στο μεταξύ, ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται η διοικητική έρευνα για το θλιβερό περιστατικό μη διάγνωσης της δίδυμης κύησης και του θανάτου του νεογνού από το Υπουργείο Υγείας, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη.

Η έρευνα της Αστυνομίας συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα με τη λήψη καταθέσεων και μαρτυριών από το συγγενικό περιβάλλον της 22χρονης μητέρας, το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που είχε επαφή μαζί της, την επίμαχη περίοδο.

Η Αστυνομία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Χθες η γυναικολόγος μετά την παύση της , μετέβη στο Υπουργείο υγείας προκειμένου να εκθέσει τις απόψεις της.

Η νεκροτομή που διενεργήθηκε σήμερα, αναμένεται να καταδείξει μετά τη διενέργεια και των αιματολογικών και ιστολογικών εξετάσεων κατά πόσο υπάρχουν ποινικές ευθύνες .

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζεται κατά πόσο υπάρχουν ευθύνες στην ιατρό που παρακολουθούσε την 22χρονη αλλά και κατά τη διάρκεια της γέννας.

Η 22χρονη μητέρα Ραφαελία Γεωργίου έχει ακόμη ένα παιδάκι 2 ετών περίπου και τα δίδυμα ήταν η δεύτερη της γέννα.