Σε εμπόλεμη κατάσταση η Τουρκία

Νέος κύκλος βίας με 8 νεκρούς 

Λίγο μετά την κήρυξη του «συγχρονισμένου πολέμου κατά της τρομοκρατίας» από τις τουρκικές αρχές, νέος κύκλος βίας φαίνεται ότι ανοίγει στην Τουρκία, με μπαράζ αιματηρών επιθέσεων που αποδίδονται σε Κούρδους αντάρτες. Δυο γυναίκες άνοιξαν πυρ σήμερα έξω από το προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. Είχε προηγηθεί βομβιστική επίθεση σε αστυνομικό τμήμα της πόλης κατά την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν δυο ένοπλοι και ένας αστυνομικός, ενώ επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν και στα νοτιαανατολικά της χώρας, με πέντε θύματα.turkey2TETHORAKISMENO-1

Αστυνομικοί απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από το προξενείο των ΗΠΑ στη συνοικία Σάριγερ στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης, έπειτα από την ένοπλη επίθεση.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά πως οι δράστες ήταν ένας άνδρας και μία γυναίκα, ωστόσο όπως ανακοινώθηκε αργότερα από το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από δυο γυναίκες, εκ των οποίων η μια συνελήφθη τραυματισμένη μετά την ανταλλαγή πυρών. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για τραυματισμούς μεταξύ των πολιτών.
Οι διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία έχουν αποτελέσει στόχο και στο παρελθόν.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, γύρω στη 1:00, ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στη συνοικία Σουλτανμπεϊλί της Κωνσταντινούπολης της Δευτέρας (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk μετέδωσε πως δύο ένοπλοι και ένας υψηλόβαθμος αστυνομικός από τη μονάδα εξουδετέρωσης βομβών, που έσπευσε στο σημείο, σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών η οποία συνεχίστηκε μέχρι το πρωί στην περιοχή που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά του Βοσπόρου.
Το αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του πως τρεις αστυνομικοί και επτά πολίτες τραυματίστηκαν από την έκρηξη, αλλά δεν αναφέρθηκε σε νεκρούς.
«Δείχνουν» τους Κούρδους αντάρτες
Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί μια ακροαριστερή οργάνωση ως υπεύθυνη για την επίθεση εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη, και τους κούρδους αντάρτες για την επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος.
«Η επίθεση εναντίον του προξενείου συνδέεται με το DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα)» μια ριζοσπαστική οργάνωση που το 2013 είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση καμικάζι εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, δήλωσε ο αξιωματούχος, υποστηρίζοντας πως οι αυτονομιστές αντάρτες του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) ευθύνονται και για την επίθεση καμικάζι εναντίον του αστυνομικού τμήματος.
Το DHKP-C είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα το 2013 κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Τούρκος φρουρός ασφαλείας.
Επιθέσεις και στα νοτιανατολικά
Λίγες ώρες έπειτα από δύο επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη, η μία κατά του αμερικανικού προξενείου και η άλλη κατά αστυνομικού τμήματος, τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε οδική αρτηρία, στην επαρχία του Σίρνακ στην νοτιο-ανατολική Τουρκία, σε μία επίθεση που αποδίδεται στους Κούρδους αντάρτες, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στην ίδια επαρχία, ένας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε όταν ένοπλοι Κούρδοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικού ελικοπτέρου, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός.
Τουλάχιστον επτά στρατιώτες τραυματίσθηκαν στην επίθεση αυτή που πραγματοποιήθηκε κατά την απογείωση του ελικοπτέρου, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.
Οι δύο επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχή που συνορεύει με την Συρία και το Ιράκ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.
Η Τουρκία βρίσκεται σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού αφότου εξαπέλυσε αυτό που αξιωματούχοι αποκάλεσαν “συγχρονισμένο πόλεμο κατά της τρομοκρατία” τον περασμένο μήνα, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών επιδρομών εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ, και συλλήψεις εκατοντάδων υπόπτων στο εσωτερικό. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και μέλη του DHKP-C.