Αρχίζει τη Δευτέρα η επιχείρηση στον Τύμβο για τον εντοπισμό του ΝΟΡΑΤΛΑΣ

Σε τρεις φάσεις, αρχής γενομένης από την ερχόμενη Δευτέρα, θα πραγματοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για εντοπισμό της ατράκτου του Ελληνικού στρατιωτικού μεταγωγικού ΝΟΡΑΤΛΑΣ που κατερρίφθη από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974. Στόχος, να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα των εναπομεινάντων 19 Ελλήνων από σύνολο 32, που μετέβαιναν στο μοιραίο ΝΟΡΑΤΛΑΣ.ÅÐÅÔÅÉÏÓ ÔÏÕÑÊÉÊÇÓ ÅÉÓÂÏËÇÓ - ÅÐÉÌÍÇÌÏÓÕÍÇ ÄÅÇÓÇ - ÔÕÌÂÏÓ

Όλες οι λεπτομέρειες της επιχείρησης εκταφής του ΝΟΡΑΤΛΑΣ συζητήθηκαν σήμερα σε ευρεία σύσκεψη όλων των αρμόδιων υπηρεσιών υπό τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου. Στο επίκεντρο και θέματα ασφάλειας προσωπικού κατά τις ανασκαφές καθώς είναι άγνωστο αν στον χώρο υπάρχουν θαμμένα και εκρηκτικά.

Σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη, ο κ. Φωτίου είπε πως κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι καλύτερου συντονισμού καθώς και όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες πριν την έναρξη των εργασιών για την προετοιμασία του χώρου για ανασκαφή στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όπου είναι σίγουρο ότι τάφηκε το στρατιωτικό μεταγωγικό τύπου ΝΟΡΑΤΛΑΣ της Ελληνικής Στρατιωτικής Αεροπορίας.

“Είναι γνωστό ότι στόχος της ανασκαφής είναι ο εντοπισμός της ατράκτου του αεροσκάφους και ασφαλώς των λειψάνων των πεσόντων Ελλαδιτών καταδρομέων και χειριστών που επέβαιναν του ΝΟΡΑΤΛΑΣ και φέρεται να τάφηκαν με τα συντρίμμια του τον Ιούλιο του 1974”, είπε.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι η ανασκαφή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πραγματοποιείται μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Παραθέτοντας τα στοιχεία, ο κ. Φωτίου είπε πως στο ΝΟΡΑΤΛΑΣ επέβαιναν 28 καταδρομείς και 4 μέλη του πληρώματος. Ενα μέλος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ βρίσκεται στη ζωή και από τις μέχρι τώρα έρευνες και εκταφές που έχουν γίνει έχουν εντοπισθεί και ταυτοποιηθεί τα λείψανα 12 από τους επιβαίνοντες του αεροσκάφους. Συνεπώς, αγνοούνται 19 άτομα.

“Ευχή όλων μας είναι να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν τα λείψανα των υπολοίπων επιβαινόντων του αεροσκάφους και αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το θέμα πάνω απ` όλα είναι ανθρωπιστικό. Ήδη”, συνέχισε, “έχουμε καθυστερήσει 41 χρόνια και είναι καιρός να παραδώσουμε τα λείψανα όλων όσων έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου στις οικογένειες τους ώστε να θάψουν τους δικούς τους με αξιοπρέπεια αλλά και με τις χριστιανικές παραδόσεις”.

Ο Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και νομική υποχρέωση γιατί κάποιοι συγγενείς των πεσόντων του αεροσκάφους έχουν ήδη απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εξέδωσε αυστηρές συστάσεις για να προχωρήσει η Κύπρος σε αυτή την ανασκαφή. Επιπλέον, υπάρχει και πολιτική υποχρέωση καθώς σχεδόν όλες οι ελληνικές Κυβερνήσεις έχουν κάνει παρεμβάσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να ξεκινήσει αυτή η ανασκαφή.

Ο κ. Φωτίου τόνισε, επίσης, πως κατά τη  σύσκεψη έγινε μια σε βάθος συζήτηση για θέματα που αφορούν την ασφάλεια όσων θα εργάζονται στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας όλη αυτή την περίοδο και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και σε μέλη της Εθνικής Φρουράς και άλλων υπηρεσιών του κράτους θα βρίσκονται εκεί ώστε να παρέμβουν εάν χρειαστεί.

Οι εργασίες, όπως εξήγησε στη συνέχεια, θα ολοκληρωθούν σε τρεις φάσεις. Στη πρώτη φάση, το πρωί της Δευτέρας μετά από τρισάγιο στον Τύμβο, θα γίνει προετοιμασία του χώρου πριν την έναρξη της ανασκαφής. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση στις 20 Αυγούστου, όταν θα πραγματοποιηθεί από ομάδα επιστημονικού προσωπικού η ανασκαφή. “Υπάρχει μια πολύ εξειδικευμένη ομάδα ντόπιων και ξένων και δεδομένου ότι θα εξευρεθούν τα λείψανα, θα ακολουθήσουν όλες οι ανθρωπολογικές εργασίες και η ταυτοποίηση”, είπε.

Η τρίτη φάση, τέλος, η οποία θα ξεκινήσει ανάλογα με το πότε θα ολοκληρωθεί η δεύτερη, θα αφορά την πλήρη αποκατάσταση του χώρου. “Αυτό για να μην δημιουργηθούν οι οποιεσδήποτε αμφιβολίες ότι αυτός ο ιερός χώρος θα αφεθεί χωρίς να αποκατασταθεί και να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση”, κάτι, που όπως σημείωσε, συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

“Εύχομαι όλα να πάνε καλά, είναι μια δύσκολη επιχείρηση που θα διαρκέσει αρκετές βδομάδες και στόχος και ευχή όλων είναι να βρούμε τα λείψανα των αδελφών Ελλήνων για να ταφούν με όλες τις τιμές που τους αξίζουν”, κατέληξε.