Συλλαλητήριο κατά της λιτότητας έξω από τη Βουλή

Επέδωσαν υπόμνημα στον Γιούνκερ
Συλλαλητήριο κατά της λιτότητας πραγματοποίησε σήμερα έξω από τη Βουλή η πλατφόρμα “Η κοινωνία αντιδρά και διεκδικεί”, αποτελούμενη από 19 οργανώσεις.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην Κύπρο, άρχισε στις 11:00 στο Σπίτι της Ευρώπης στη Λευκωσία. Οι συγκεντρωθέντες διαμαρτυρόμενοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της λιτότητας, πορεύτηκαν και κατέληξαν στη Βουλή, όπου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσφωνούσε την Ολομέλεια.ÐËÁÔÖÏÑÌÁ ÓÕÍÄÉÊÁËÉÓÔÉÊÙÍ ÊÏÉÍÙÍÉÊÙÍ ÏÑÃÁÍÙÓÅÙÍ - ÊÉÍÇÔÏÐÏÉÇÓÇ ÅÍÁÍÔÉÁ ÓÔÉÓ ÅÊÐÏÉÇÓÅÉÓ

Οι διαμαρτυρόμενοι επέδωσαν ψήφισμα προς τον κ. Γιούνκερ, με το οποίο καταδικάζουν “την απαράδεκτη στάση, τους εκβιασμούς, και τα τελεσίγραφα που με κυνικό τρόπο επιβάλλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας”.

Όπως αναφέρει στο ψήφισμά της η Πλατφόρμα “οι οικονομία και η κοινωνία της Κύπρου είναι και αυτές θύμα των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί και ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, η οικονομία της χώρας μας βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας”.

Επισημαίνουν ακόμα πως “έχει αποδειχτεί ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν οδηγούν στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, αλλά αντίθετα μέτρα σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας περικοπών και συρρίκνωσης της κοινωνικής πολιτικής έχουν εγκλωβίσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες σε ένα φαύλο κύκλο ανεργίας και φτώχειας”.

“Η κυπριακή κοινωνία δεν αντέχει άλλο αυτή την κατάσταση. Απαιτούμε πολιτική ανάπτυξη και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, τερματισμό της μείωσης των κονδυλίων, για κοινωνική πολιτική και του ξηλώματος του κοινωνικού κράτους, άμεση εκπόνηση προγραμμάτων που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό”, προσθέτουν.

Μιλώντας κατά την εκδήλωση, ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, είπε ότι “στην Κύπρο δεν βρίσκονται μόνο όσοι αγωνιούν για τις Τράπεζες, όσοι ανησυχούν για τους δημοσιονομικούς δείκτες μπας και τους ζητηθεί να δώσουν λίγα περισσότερα από τα πολλά που έχουν διαχρονικά συσσωρεύσει, αλλά βρίσκονται και οι 75.000 άνεργοι, οι χιλιάδες νέοι των €500 και οι συνταξιούχοι, ανάπηροι και οι μικρομεσαίοι, που καταστρέφονται”.

“Απευθυνόμαστε στον κ. Γιούνγκερ εκ μέρους της άλλης Κύπρου. Της Κύπρου των απλών ανθρώπων που πληρώνουν το βαρύ τίμημα μιας κρίσης, για την οποία καθόλου δεν ευθύνονται αλλά τους της έχουν φορτώσει. Της Κύπρου της αντίστασης και του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πορείας”, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως “αν η Ευρώπη που εκπροσωπεί ο κ. Γιούνγκερ είναι αυτή που βλέπουμε εδώ στη Κύπρο, είναι αυτή που είδαμε στην Ελλάδα, των εκβιασμών και της νεοαποικιακής συμπεριφοράς τότε ναι, εμείς αυτή την Ευρώπη δεν την θέλουμε”.

Απευθυνόμενος σε όλους εδώ στην Κύπρου, που έχουν κάνει -όπως είπε- σημαία τους αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ο κ. Κυρίτσης είπε: “ Αυτοί θέλουν να συμφιλιώσουν τους ανθρώπους με την ιδέα μιας μίζερης και σκληρά ανταγωνιστικής κοινωνίας, όπου όλα θα υποτάσσονται στο βωμό του κέρδους, ενώ οι αληθινές αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της κοινωνικής ευαισθησίας ολοένα και θα σπρώχνονται στο περιθώριο”.

Σε ομιλία του ο ΓΓ της ΔΕΟΚ, Διομήδης Διομήδους, είπε πως “το ευρωπαϊκό διευθυντήριο έχει εδώ και καιρό πάρει το μονόδρομο της περιφρόνησης και του παραγκωνισμού των εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων και ευάλωτων ομάδων πολιτών”, σημειώνοντας πως “αποφασίζει για τους ευρωπαϊκούς λαούς και πληθυσμούς, επιβάλλει την σκληρή και απάνθρωπη λιτότητα, χωρίς να νιώθει την ανάγκη και υποχρέωση να ακούει και να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ίδιες τις κοινωνίες και τους λαούς”.

“ΟΧΙ κ. Γιούνκερ. Η ταπείνωση των λαών και των πληθυσμών της Ευρώπης, η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση των Μνημονίων δήθεν διάσωσης δεν έχουν σχέση με αξίες και αρχές ευρωπαϊκές. Αυτό το μήνυμα στέλνουμε σήμερα εμείς οι εκπρόσωποι μιας συντριπτικής πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Ενός λαού που πάλεψε σκληρά να ενταχθεί στην ΕΕ. Ενός λαού νοικοκυρεμένου τον οποίο οι ευρωπαϊκοί θεσμοί που εκπροσωπείτε επέτρεψαν να λεηλατηθεί οικονομικά και κοινωνικά από τα λαμόγια των τραπεζών και του καπιταλισμού καζίνο. Ενός λαού και μιας μικρής κοινωνίας που αφήσατε μόνη της να αντιμετωπίζει την τουρκική κατοχή και επεκτατικότητα”, είπε.

Ο κ. Διομήδους είπε πως απαιτείται αλλαγή πορείας και θα πρέπει να διεκδικήσουμε τη σωτηρία της κοινωνίας, με τους ίδιους πακτωλούς δισεκατομμυρίων ευρώ, που δαπανήθηκαν για την σωτηρία των τραπεζών και επενδύσεις και έργα από το δημόσιο, που να οδηγούν στην ανάκαμψη και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.