Σε πύρινο κλοιό η Ελλάδα- από Αττική , Πελλοπόνησο, Χαλκίδα

*Το πρώτο θύμα ένας Ελβετός   τουρίστας

*Γίνεται λόγος για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών 

 

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η Ελλάδα οταν από τα ξημερώματα σήμερα και λίγο πριν το μεσημέρι   ξέσπασαν τεράστια μέτωπα πυρκαγιών στον Υμηττό, στη Λακωνία, στη Χαλκίδα και στο Κορωπί. Άνθρωποι και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.???????????

Ο  αριθμός των πυρκαγιών και το τεράστιο άνοιγμα των μετώπων προκαλούν διασπορά των δυνάμεων της πυροσβεστικής με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί καμία πυρκαγιά με απόλυτη επιτυχία.

Οι μεγαλύτερες εστίες βρίσκονται σε Υμηττό όπου κινδύνευσαν σπίτια και στη Λακωνία. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πυροσβεστική ενώ στη μάχη της κατάσβεσης  έχουν ριχθεί εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών. Οι δυνατοί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις.  Οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στην Αργολίδα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις την έστρεψαν προς την κορυφή του βουνού και δεν κινδυνεύουν οι οικισμοί Ίρια και Δρέπανο.

* Πυρκαγιά ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή της Μαλακάσας. Τριάντα πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη καθώς και πεζοπόρο τμήμα δέκα ατόμων επιχειρούν αυτή τη στιγμή στην πυρκαγιά στο 43ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα προς Ωρωπό.fwtia_kar1

*Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά ανάμεσα στον Πισσώνα και την Αφράτη της Εύβοιας. Οι φλόγες έφτασαν δίπλα στα σπίτια στο χωριό Αφράτι. Αστυνομία και πυροσβεστική εκκένωσαν προληπτικά σπίτια στην αρχή του χωριού. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε άλλη περιοχή. Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται 600 μέτρα από το χωριό. Δυνατοί οι άνεμοι στην περιοχή.

– Χωρίς ηλεκτρικό έχουν μείνει τα Κύθηρα, καθώς λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας, έχει καταστραφεί ένα μέρος από τους πυλώνες κύριας τροφοδοσίας του νησιού. Ενεργοποιείται η εναλλακτική τροφοδότηση του νησιού από Ελαφόνησο.

*Φωτιά ξέσπασε πριν από λίγο και στην Αργολίδα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική έχουν εκδηλωθεί δύο εστίες φωτιάς, η μία στα Ίρια και η άλλη στο Δρέπανο. Στα Ίρια επιχειρούν 22 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 11 άτομο πεζοπόρο τμήμα, ενώ στο Δρέπανο επιχειρούν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα.

* Ανεξέλεγκτη είναι η πυρκαγιά και στη Νεάπολη, όπου εκκενώθηκε το κέντρο Υγείας. Η φωτιά επεκτάθηκε στο χωριό Άγιος Νικόλαος και έφτασε έως τη θάλασσα, όπου οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν ακόμα και με καΐκια.gfdgf1

– Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού» στον Καρέα Αττικής, λόγω της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί από τη φωτιά στον Υμηττό. Τα 28 παιδιά και το προσωπικό του σπιτιού είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί σε άλλο σπίτι του εθελοντικού οργανισμού, στο Περιστέρι. Οι κινητές μονάδες και η ομάδα διάσωσης του οργανισμού παραμένουν στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να συνδράμουν.

-*Σε 24ωρη προληπτική φύλαξη θέτει ο Δήμος Αθηναίων τρία καίρια σημεία πρασίνου της πόλης, τον λόφο του Λυκαβηττού, τον λόφο του Φιλοπάππου και τον λόφο του Στρέφη και σε επιφυλακή στο Άλσος Ιλισίων και την Ακαδημία Πλάτωνος λόγω των μετεωρολογικών προγνώσεων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, οι οποίες ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς.

* Στο γηροκομείο Νεάπολης έχουν μεταφερθεί το προσωπικό και οι ασθενείς του Κέντρου Υγείας της πόλης, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς. Με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης, καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά.

– Τέσσερις ασθενείς που βρίσκονταν σε Μονάδα Χρονίων Παθήσεων της περιοχής του Καρέα, μεταφέρθηκαν με αναπνευστικά προβλήματα, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, στο νοσοκομείο Σωτηρία, το οποίο με εντολή του υπουργού Υγείας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

– Στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μεταφέρονται με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας οι δύο χειριστές του πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-215 το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση σε περιοχή του Φαρακλού Λακωνίας, όπου επιχειρούσε στο πλαίσιο των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η εκδηλωθείσα πυρκαγιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αναγκαστική προσγείωση τραυματίσθηκε ελαφρά ο κυβερνήτης του αεροσκάφους. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.images.watchit.gr

«Έρχονται να συνδράμουν δύο καναντέρ από τη Θεσσαλονίκη και από την Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Σινούκ. Χρειάζεται και ο εθελοντισμός όπου επιτρέπεται. Χρειάζεται ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές» δήλωσε ο Ελληνας  πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος απο το πρωί διέκοψε συνεδρία  στο Μαξλιμου και μετέβει στο Πεντάγωνο για να ενμερώνετι γι την κατάσταση..

* Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Κορωπί, λίγο μετά τις 13:30. Η φωτιά ξέσπασε κοντά στο προπονητικό κέντρο του Παναθηναϊκού. Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα τριάντα πυροσβέστες με δέκα οχήματα. Η πυροσβεστική ανέφερε ότι η φωτιά είναι υπό έλεγχο.

– Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην περιοχή του Πισσώνα κοντά στη Χαλκίδα και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η φωτιά βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές Πισσώνας και Αφράτι. Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και μεταφέρονται και άλλες από την κεντρική Ελλάδα, τη Λαμία, την Λειβαδιά την Άμφισσα και το Καρπενήσι.

Γίνεται λόγος για καθαρό εμπρησμό

«Δίνουμε μια μεγάλη μάχη, είμαστε βέβαιοι ότι είναι καθαρός εμπρησμός. Η φωτιά εμφανίστηκε ταυτόχρονα σε τέσσερα σημεία. Οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες, έχουμε 9 μποφόρ αέρα. Σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να ελεγχθεί η πυρκαγιά ό,τι και να κάνεις» δήλωσε  ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος.

– Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Λακωνία με την φωτιά που καίει από το πρωί να είναι ανεξέλεγκτη. Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι ένας 52χρονος Ελβετός  τουρίστας έχασε τη ζωή του από τις αναθυμιάσεις του καπνού, ενώ νωρίτερα αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε αεροσκάφος Καναντέρ που παίρνει μέρος στην επιχείρηση κατάσβεσης, στο χωριό Φαρακλό. Οι πιλότοι είναι καλά, με τον έναν να έχει τραυματιστεί ελαφρά.