Μετά τις διακοπές των βουλευτών η συζήτηση για τη Χρ.Γιωρκάτζη

Οριστικοποιήθηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών η έκθεση για τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, και η συζήτηση επ` αυτής στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Νικολαΐδη, να διεξαχθεί το Σεπτέμβριο.ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Χ. ΓΙΩΡΚΑΤΖΗ - CYPRUS INVESTORS' SUMMIT 2015

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι οριστικοποιήθηκε η έκθεση, η οποία αποτελείται από κοινές θέσεις και διαπιστώσεις όλων των βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή.

«Η έκθεση αποτελείται από το ιστορικό της εγγραφής του θέματος, τις απόψεις των εμπλεκομένων μερών που κλήθηκαν στις συνεδρίες της επιτροπής και τις εισηγήσεις και τις διαπιστώσεις της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής», ανέφερε.

Ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι η έκθεση έχει δοθεί στα πολιτικά κόμματα για την τελική έγκριση πριν δοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Γενικό Εισαγγελέα.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι ότι το περιεχόμενο της έκθεσης θα πρέπει να συζητηθεί σε Ολομέλεια της Βουλής, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει, με δεδομένο το γεγονός ότι έχουν μείνει μόνο δύο Ολομέλειες πριν τις θερινές διακοπές, μάλλον το Σεπτέμβριο.

Το μέγα ζητούμενο, σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης, είναι τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις της έκθεσης να έχουν πρακτική εφαρμογή προς την κατεύθυνση της διόρθωσης των κενών και παραλείψεων που υπάρχουν στη λειτουργία των θεσμών.

Όπως ανέφερε, στην έκθεση υπάρχουν εισηγήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις, μέρος των οποίων αφορούν κοινοβουλευτικό έργο, εντοπίζονται, δηλαδή, τομείς όπου χρειάζεται να γίνει εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα σύγκρουσης συμφερόντων.

Ερωτηθείς εάν η έκθεση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τη Νομική Υπηρεσία στη διαδικασία που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε εντολές να ξεκινήσει για παύση της Διοικήτριας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε πως στόχος δεν είναι η έκθεση να χρησιμοποιηθεί καθ` οιονδήποτε τρόπο και να υπάρξει παρέμβαση σε οποιαδήποτε άλλη διαδικασία.

«Ο λόγος που κοινοποιείται και στο Γενικό Εισαγγελέα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι γιατί θεωρούμε ότι σε αυτήν την έκθεση καταγράφονται χρήσιμα συμπεράσματα και απόψεις, τα οποία θα είναι στη δική τους ευχέρεια πώς θα τα χρησιμοποιήσουν» ανέφερε.

Από πλευράς του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε ικανοποίηση επειδή, όπως ανέφερε, «το σύνολο των παρατηρήσεων που είχαμε στο προσχέδιο της έκθεσης έχουν ενσωματωθεί στο κείμενο που βρίσκεται ενώπιον των πολιτικών δυνάμεων για τελική τοποθέτηση», η οποία θα ολοκληρωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η έκθεση αποτυπώνει την πραγματική εικόνα του τι έχει γίνει, «στο βαθμό που οι διάφοροι θεσμοί μας επέτρεψαν να έχουμε αυτή την εικόνα, διότι η έκθεση καταγράφει απόπειρα παραπλάνησης και απόκρυψης στοιχείων».

Είπε, τέλος, ότι η έκθεση παραδίδεται και στο Γενικό Εισαγγελέα για να κρίνει ο ίδιος ως προς τα δέοντα. «Εμείς καταγράφουμε πολιτικές και θεσμικές ευθύνες τόσο για τον κ. Αναστασιάδη, όσο και για την κ. Γιωρκάτζη», είπε.

Πρόταση νόμου  για  σύγκρουση συμφερόντων

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, ερωτηθείς σχετικά με την ετοιμασία πρότασης νόμου για τη σύγκρουση συμφερόντων, είπε ότι θα δοθούν εντολές στις υπηρεσίες της Βουλής για την ετοιμασία της, υπενθυμίζοντας ότι ανατέθηκε σε καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου να υποβάλουν μελέτη στη Βουλή για το θέμα.

«Η καταρχήν κατάληξη της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων ήταν ότι πέραν από τις υφιστάμενες πρόνοιες, τόσο στη νομοθεσία, όσο και στο Σύνταγμα, που αφορά θέματα ασυμβίβαστου, το θέμα της σύγκρουσης συμφερόντων πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο γενικότερο μέσα από την υιοθέτηση μιας καινούριας νομοθεσίας που θα καλύπτει τα θέματα αυτά σαν μια νομοθεσία ομπρέλα και με επιμέρους τροποποιήσεις των υφιστάμενων νομοθεσιών θα πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα για τη σύγκρουση συμφερόντων για τους δημόσιους αξιωματούχους», είπε ο κ. Νικολαΐδης.