Οι συντεχνίες ΑΗΚ καταγγέλλουν την κυβέρνηση και προειδοποιούν με μέτρα

Επιχειρείται η αποδυνάμωση  και ο κατακερματισμός της ΑΗΚ

 

Για μονομερείς ενέργειες που έχουν στόχο την αποδυνάμωση, την αποδόμηση και τον κατακερματισμό της ΑΗΚ, και που θα επιφέρουν με μαθηματική ακρίβεια την κατάρρευση του τομέα του ηλεκτρισμού, κατήγγειλαν σήμερα την Κυβέρνηση οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, οι οποίες την ερχόμενη Τρίτη θα συνέλθουν προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες ενέργειές τους, με δεδομένη και την εξουσιοδότηση που έχουν πάρει ήδη από τα μέλη τους για λήψη μέτρων.Êôßñéï ÁÇÊ

Οι εκπρόσωποι της ΕΠΟΠΑΗ, της ΣΗΔΗΚΕΚ, της ΣΕΠΑΗΚ και της ΣΥΒΑΗΚ, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ, κάλεσαν την Κυβέρνηση να κάνει δεύτερες σκέψεις και να απέχει από τις «μονομερείς» ενέργειες, που σχετίζονται, όπως ανέφεραν, με το νομοσχέδιο για τους δημόσιους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις (ΔΟΚΕ) και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρισμού, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «προσπάθεια εμπαιγμού του κυπριακού λαού», καθώς και για παραβίαση από πλευράς της Κυβέρνησης των εισηγήσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, με τις οποίες συμφώνησε τον περασμένο Απρίλιο.

«Η άρνηση τους να διαγράψουν την ΑΗΚ από το νομοσχέδιο ΔΟΚΕ, και να μην παρακάμψουν το Σύνταγμα, όπως διεκδικήθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΔΣ της ΑΗΚ, αποτελεί περίτρανη απόδειξη των πραγματικών τους προθέσεων και επιδιώξεων», ανέφερε στη διάσκεψη Τύπου, μιλώντας εκ μέρους όλων των συντεχνιών, ο πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Άδωνις Γιασεμίδης.

Το νομοσχέδιο, είπε, που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργικό Συμβούλιο να λαμβάνει αποφάσεις, οι οποίες «θα διευκολύνουν την αποδόμηση και εκποίηση υφιστάμενων δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων».

«Στη συνέχεια διαβλέπουμε ότι θα ακολουθήσει ο τεμαχισμός της ΑΗΚ με μεταφορά λειτουργιών, αλλά και περιουσίας, όπου χρειάζεται, σε νεοσυσταθέντες δημόσιους οργανισμούς από το Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, σημειώνοντας ότι «ουσιαστικά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, υπό το μανδύα της χρηστής διοίκησης, επιχειρείται η παράκαμψη των συνταγματικών υποχρεώσεων του κράτους και στην ουσία προωθείται ο κατακερματισμός, η αποδυνάμωση και η εκποίηση δημοσίων οργανισμών, όπως είναι η ΑΗΚ».

Οι συντεχνίες προειδοποίησαν ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής οδηγεί και επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ηλεκτρισμός προς όφελος και κερδοσκοπία ορισμένων ολίγων.

Ως δεύτερη μονομερή ενέργεια της Κυβέρνησης, οι συντεχνιακοί κατήγγειλαν ότι το Υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον «περί ρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού τροποποιητικό νόμο (ΙΙ) του 2015».

Κατά τις συντεχνίες, το νομοσχέδιο αυτό, υπό το πρόσχημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, στην ουσία δημιουργεί μια νέα Αρχή (τη Διαχειριστική Αρχή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου – ΔΑΣΜΗΕΚ), αποξενώνοντας περιουσιακά στοιχεία της ΑΗΚ, ενώ παράλληλα εξουδετερώνει οποιεσδήποτε συνέργειες και δημιουργεί τεράστιο πρόσθετο κόστος στον Κύπριο καταναλωτή.

Τονίστηκε επίσης ότι το Υπουργείο Ενέργειας σε καίρια σημεία της υπό ετοιμασία μελέτης που αφορά την ΑΗΚ, όπως για παράδειγμα στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας προς τον καταναλωτή, δεν λαμβάνει υπόψη του σοβαρά ζητήματα, τα οποία αφορούν το μικρό και απομονωμένο σύστημα της Κύπρου, την εθνική ασφάλεια, το μικρό μέγεθος της αγοράς και τις εξαιρέσεις που δόθηκαν από την ΕΕ μέσω του 3ου ενεργειακού πακέτου, καθώς και το ενδεχόμενο λύσης του Κυπριακού, την ώρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που αφορούν και την ενοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος.

«Διαφαίνεται ότι με την πορεία των πραγμάτων και με τα όσα τροχοδρομούνται, υπάρχει προειλημμένη απόφαση για την εκποίηση της ΑΗΚ», ανέφεραν οι συντεχνίες.

Είπαν επίσης, ότι σε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας τούς αναφέρθηκε πως η μελέτη, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο, θα εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΗΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ιδιωτικοποίηση της Αρχής, ωστόσο «οι αποφάσεις και οι πράξεις του Υπουργείου οδηγούν σε μια προκατασκευασμένη και καθοδηγούμενη μελέτη της οποίας τα αποτελέσματα είναι προκαθορισμένα και θα δικαιολογούν τα όσα προωθούνται μέσω των νομοσχεδίων», υπέδειξαν οι συντεχνίες, προειδοποιώντας την ίδια ώρα, πως σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ η τιμή του ηλεκτρισμού θα αυξηθεί «δραματικά».

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στις ενέργειες της Κυβέρνησης τις οποίες καταγγέλλουν, ο πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος σημείωσε πως «εφόσον το ίδιο το Υπουργείο αποδεσμεύθηκε από τις δεσμεύσεις του έναντι της Βουλής, πλέον οι εργαζόμενοι οφείλουν να χαράξουν την πορεία τους».

Όπως είπε, οι συντεχνίες θα συνέλθουν την Τρίτη για να προγραμματίσουν τις επόμενες ενέργειές τους, υπενθυμίζοντας πως ήδη έχουν λάβει εξουσιοδότηση από τα μέλη τους για λήψη μέτρων.

Οι τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάλεσαν το Υπουργείο να κάνει δεύτερες σκέψεις, σημειώνοντας πως δεν έχουν στόχο να ταλαιπωρήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ούτε και να πλήξουν τον τουρισμό. «Αυτή η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά το Υπουργείο Ενέργειας γιατί εκείνο μας έχει εξωθήσει να προχωρήσουμε και σε αυτή τη διάσκεψη, αλλά και στα επόμενα μέτρα που πιθανόν να πάρουμε», ανέφεραν.